Dilek

İÇTİHATLARI BİRLEŞTİRME KARARLARİ
Acaba içtihatları birleştirme kararlarının eski sistemden kalan tüzüklerin üstünde bulunması, normlar hiyerarşisinde kanunla aynı seviyede bulunduğu anlamına mı gelir? Bu soruya hayır cevabını vermek gerekir. Çünkü kanuna aykırı içtihatları birleştirme kararı olamaz. Bir kanun ile bir içtihatları birleştirme kararı çatışırsa, içtihadı birleştirme kararı sonraki tarihli olsa bile kanun uygulanır. O hâlde sonuç olarak içtihatları birleştirme kararları, normlar hiyerarşisinde kanun altı ve eski sitemden kalan tüzük üstünde bir basamakta bulunur.
Reklam
Örf ve Âdet Kuralları (Teamüller)
Söz konusu maddelere göre hâkimin örf ve âdet kurallarını uygulaya￾bilmesi için öncelikle kanunda o konuda hüküm bulunmaması gerekir. Dolayısıyla kanunda hüküm oldukça örf ve âdet kurallarının Türk hukukunda bir geçerliliği olamaz. Ama kanunda hüküm yok ise ve TMK m.l ve TTK m. 1’deki şartları yerine getiriyorsa örf ve âdet kuralları Türk hukukunun bir kaynağıdır ve bu durumda bu kurallar Türk normlar hiyerarşisinde anayasa altı ve yönetmelik üstü değerdedir.
Üçüncü Basamak
Normlar hiyerarşisinin izleyen basamağında, yani temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalardan sonraki basamakta, tek bir tür norm değil, tam dört ayrı norm bulunmaktadır: Kanun, milletlerarası andlaşmalar, olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve örf ve âdet kuralları. Ayrıca 9 Temmuz 2018’den önceki sistemden kalan kanun hükmünde kararnameler de bu basamakta bulunur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Organlar veya Makamlar Hiyerarşisinden Çıkan Sonuçlar
Ezcümle, anayasa kanundan üstündür; çünkü anayasa, kurucu iktidarın iradesinin bir ürünüdür ve kurucu iktidar, yukarıda gördüğümüz gibi, organlar hiyerarşisinde yasama organının üstünde bulunmaktadır. Aynı şekilde kanun da yasama organının bir işlemi olarak yürütme organının yönetmelik gibi düzenleyici işlemlerinden üstündür. Çünkü yasama organı, yukarıda gördüğümüz gibi, yürütme organından üstündür.
Sayfa 212 - Ezcümle: belirteç 1. bellibaşlı, başlıca olarak. 2. örnek olarak, örneğin.Kitabı okuyor
Organlar veya makamlar hiyerarşisi, yukarıdan aşağıya, kurucu iktidar, yasama organı ve yürütme organı şeklinde sıralanabilir:
Reklam
Hans Kelsen şöyle yazmaktadır: “Geçerliliğinin temeli, temel norm olan hukuk düzeni, yan yana duran normlar yığını değil, ama biri diğerine bağımlı, biri diğerinin altında ya da üstünde yer alan normlardan oluşmuş bir hiyerarşi, yahut bir piramittir."
Hukuk normlarının bu şekilde sıralanması ilk defa Hans Kelsen (1881-1973) tarafından sistematik bir şekilde açıklanmıştır.
NORMLAR HİYERARŞİSİ TEORİSİ
Bir hukuk düzeni bu kadar çeşitli olan hukuk kurallarının toplamından oluşur. Ama hukuk düzeni kendi içinde tutarlı bir bütündür. Buna “hukuk düzeninin bütünlüğü ilkesi” ismini verebiliriz. Bu bütünlüğü sağlamak için, hukuk kuralları, yan yana veya rastlantısal bir şekilde sıralanmaz; bunlar alt alta, üst üste, yani hiyerarşik bir yapı oluşturacak şekilde sıralanır.
İdare Hukukunda Yargısal İçtihatlar
İdare hukukunun çeşitli alanlarını düzenleyen pek çok kanun vardır. Ancak bunlar idare hukukunun sadece bir alanını düzenler. İdare hukukunun bütününü düzenleyen, “İdare Kanunu” yoktur. İdare hukukunun pek çok alanı kanunla düzenlenmemiştir. Bu boşluğu İdarî yargı hâkimleri kendi kararlarıyla doldurur. Bu nedenle idare hukukunun büyük ölçüde içtihadî hukuk olduğu söylenir. İdare hukuku alanında medenî kanun, yahut ceza kanunu gibi, o alanın temel prensiplerini düzenleyen bir kanun yoktur.
İstisna: İçtihatları Birleştirme Kararları
Aslında içtihadı birleştirme kararı, kural koyan işlemden başka bir şey değildir. Bu da, maddi anlamda yasama fonksiyonuna dâhil bir işlemdir. Bu nedenle yüksek mahkemeleri içtihatları birleştirme karan verme yetkisi veren kanun hükümlerinin genelde kuvvetler aykırılığı ilkesine ve özelde Anayasamızın “yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir” diyen 7’nci maddesine aykırı olduğu söylenebilir. Ne var ki, Anayasa Mahkemesi içtihatları birleştirme kararı müessesini Anayasaya aykırı görmemiştir.
Reklam
İşte her üç durumda, yani aynı mahkemenin kendi kararını veya bir başka bir mahkemenin veya bir üst mahkemenin kararını örnek alması durumda, örnek alınan karara “emsal” denir. Emsal olarak kabul edilen kararlarda ifade edilen ilke ve kurallar, “içtihat” oluşturur. İşte bu içtihat, hukukun bir “yardımcı kaynağı’dır.
Buna karşılık Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kara Avrupası hukuk sisteminde kural olarak mahkeme kararları bağlayıcı değildir. Bu şu demektir: Bir mahkeme belli bir konuda daha önce verdiği bir kararı, tekrar aynı konuda dava açılırsa tekrarlamak zorunda değildir. Keza içtihatları birleştirme kararları hariç, bir mahkeme, önündeki dava konusuna benzer konularda verilmiş üst mahkemelerin kararlarını kural olarak örnek almak zorunda değildir.
3-AL-İ İMRAN:
92- Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça, gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz.
Elmalılı Muhammed Hamdi YazırKitabı okuyor
Yeni bir şeyi tasavvur edebilmek zor iştir; yalnızca aklınızda bir fikir oluşturma, bu fikre hızlıca bir göz atma ve sonra da onu doğrulama meselesinden ibaret değildir. Bize şu anda tasavvur edilemez gelen şeyin, üzerinde biraz çalıştıktan sonra bariz biçimde anlaşılır olduğu ortaya çıkabilir. Bazı şeylerin -en büyük asal sayının, iç açıları toplamı iki dik açıdan fazlasına eşit olan bir düzlem üçgenin ya da evli bir bekarın- gerçekten imkansız olduğunu güvenle ilan ettiğimizdeyse fazla ileri gitmiş olmayız; bu şeyleri tasavvur edilemez buluruz, çünkü bileşenlerini o kadar iyi ve ayrıntılı tasavvur etmişizdir ki var oluşlarının ta kendisinin imkansızlığı apaçık tasavvur edilebilirdir.
Sayfa 398 - AlfaKitabı okudu
77. İyi Olan Yüzde 1O
Eğer yalnızca en iyi malzemeyi görürseniz -ki araştırmaya giriş derslerinde ve en iyi müzelerde tek göreceğiniz budur- o malzemenin ne kadar muhteşem olduğunu görmek hayli zor olur. İyi bir kütüphane ile harika bir kütüphane arasındaki farkı bilir misiniz? İyi bir kütüphanede tüm iyi kitaplar bulunur. Harika bir kütüphanede tüm kitaplar bulunur. Eğer harika bir felsefeciyi anlamayı gerçekten istiyorsanız ondan daha az iyi çağdaşlarıyla ve başyapıtların gölgesinde kalmış öncüllerle biraz vakit geçirmeniz gerekir.
Sayfa 393 - AlfaKitabı okudu
3.267 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.