Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mir'at-ı Cünun

Reklam
Bende
Eski resimlerimi saklamam. Her sabah aynaya baktığım za­man ne isem oyum
Hüseyin Cahit Yalçın (önsözden)
Güzel olanı severiz, ama ciddiyetle; kendimizi bilgiye adarız, ama zayıf­lık sergilemeden; zenginlikten de, ahmakça bir kibirden ziyade sunduğu eylem imkanından dolayı yararlanırız ve yoksulluğu utanç verici saymayız; yoksul­luktan kurtulmak için hiçbir şey yapmamak daha utanç vericidir. Kamusal iş­lerle şahsi işleri bir arada görürüz, başka faaliyetler yürütsek bile kamusal çıkarları ihmal etmeyiz
ThukydidesKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bizler kurumaya terk edilmiş birer ağaç yapraklarına döndük
Paranın rolü, birey ve bireyin mülkü arasındaki uzamsal uzaklıkla iliş­kilidir... Mülk ve sahibine, aralarındaki uzamsal uzaklık yoluyla geniş bir bağımsızlık ya da diğer bir deyişle, özdevingenlik sağlamayı ga­ranti edecek tek şey, bir girişimin kazancının başka bir bölgeye kolay­lıkla aktarılabilecek bir biçim almasıdır. Paranın uzaklıklar üzerinde bir köprü oluşturabilme gücü, mülk sahibi ve mülklerinin, bu ikilinin hâlâ doğrudan bir karşılıklı ilişki içinde bulundukları ve her ekonomik bağlantının aynı zamanda bir kişisellik içerdiği zamanlarda olduğun­dan daha uzakta, her birinin kendi kurallarını çok daha fazla ölçüde iz­leyebileceği kadar ayrı yerlerde varolabilmelerine olanak sağlar.
Simmel
Reklam
Bir türlü söz geçiremediğimiz isteklerimiz, doymak bilmeyen açığımız, sınırlanamayan bencilliğimiz, akıldan yoksun acımasızlığımız.
İyilikle kıyaslandığında, kötülük her zaman daha çekicidir. Belki daha karmaşık olduğundan, belki insanların saklamaya çalıştığı bir özellik olduğundan. Öyle ya, kimse çıkıp da ben kötüyüm demez; Marquis de Sade gibi birkaç "çatlak" yazardan başka.
Reklam
İnsanın en büyük trajedisi ölümlü olduğunu bilmesidir. Bir gün yok olacağını bilmek; bu farkındalık, dinlerin doğuş nedeni olduğu gibi sanatın da, folklorun da kaynağıdır. Yeryüzünün ilk yazılı destanı Gılgamış'ın da insanın ölümsüzlük arayışını anlattığını unutmayalım.
Frankenstein tutkuyla sevgi arasındaki çatışmayı anlatan bir metindir
Yaşamı anlamlı kılan, eğlenceli kılan, katlanabilir kılan, zevkli kılan en önemli olgulardan biri şaşmaktır. Şaşma duygusu bizi yaşama bağlar. Eğer her şeyi bilirsek yaşamın ne heyecanı kalır, ne de anlamı. Mutlak olarak bilmek, belki cahilliği ortadan kaldırır ama daha korkunç bir durumun gerçekleşmesine neden olur; öğrenme isteğimizi ortadan kaldırır.
İnsan ruhu mükemmel değil. Hiçbirimizin ruhu salt iyilikten, salt güzellikten, salt yücelikten oluşmuyor; hiç kimse masum değil, hiçbir zaman da değildi. Bakmayın geçmişteki yaşamların daha anlamlı olduğunu söyleyenlere, biz her zaman böyleydik. Şeytan ve melek, cellat ve kurban, kurnaz ve saf, yaratıcı ve yıkıcı, cesur ve korkak...
20,5bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.