Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Batuhan Çağlayan

204 syf.
8/10 puan verdi
Çok güzel bir antoloji olmuş. Öncelikle Hermetik Şiir'in bilinmesi üzerine ve Çağdaş İtalyan Şiiri'nin takibi ve oluşumunu bilmek için çok önemli bir çalışma. Önsöz-Bilgilendirme kısmı epey yararlı. Kapsamlı bir şekilde Hermetik Şiir'in öncesini, İtalyan liriğinin üzerine, Hermetik Şiir'in oluşumu esasını ve onun tecellisi olduğunda-olduktan sonrası ile ilgili yazılanlar gerçekten güzeldi. Şairlerin şiirlerinden seçilen şiirler de gayet iyiydi. Çevirilerin tadı da iyiydi. Mutlaka okunulması gerekilen bir kitap.
İtalyan Hermetik Şiiri Antolojisi
İtalyan Hermetik Şiiri AntolojisiIşıl Saatçioğlu · Yapı Kredi Yayınları · 199519 okunma
Reklam
84 syf.
8/10 puan verdi
''çünkü ruhumuz yokluk çekti.''
Kendi çağdaşlarından ve kendisinden sonraki birçok ismi etkilemiş olan Alman Romantizmi'nin büyük isimlerinden olan Novalis, dilinin yalınlığı, imgelerinin ve anlatımının içine-ardına yaptığı işlemeciliğiyle, kısa ömründe yaptığı çalışmalarıyla zamansız bir yazar/filozoftur. Erkenden ölümle tanışan, insanın tabiatı ve doğayla ilişkisi noktasında kafa yoran Novalis, bu kitabında-şiirinde hayatını kaybeden nişanlısına aslında bir mektup yazıyor. Bu mektup, veda mektubu özelliği taşıyan bir şiirdir. Baskıda hem şiir biçiminde hem de düzyazı biçiminde de konulmuştur. Şiir, kişisel acının ifade edilmesinin en çarpıcı örneklerindendir. Ancak sadece kişisel acının ifade edilmesini görmüyoruz şiirde. Yoğun biçimde, bazısı bu acının ardına gizlenmiş bazısı apaçık şekilde, yaşam-ölüm, gündüz-gece kavramlarının üzerine düşüncelerini de okuyor, görüyoruz. En nihayetinde yaşadığı bu deneyimin ardında kendisine dönük çıkarımlarına tanık oluyoruz. Ve bu tanıklık bizi, Novalis tarafından gösterilen bir yola götürüyor; gecenin izleğine. Sükunetin içerisinde bir dehlize bırakıveriyor. Ahmet Cemal'in yazmış olduğu önsöze mutlaka bakılmalıdır. Ayrıca buna istinaden, Novalis'in Mahrem Günce ve Fragmanlar kitaplarına da bakılarak daha iyi sağlamasını yapmak daha iyi olacaktır. Okuyun, okutun.
Geceye Övgüler
Geceye ÖvgülerNovalis · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,040 okunma
312 syf.
8/10 puan verdi
Başarılı Bir Çalışma
Bu Bir Antoloji Değildir. ''Antoloji'yi hazırlayan Levent Yılmaz'ın karşımıza çıkardığı ilk yazı. İşin hangi bilinç içerisinde yapıldığını, hazırlayanın birikimini ve kendisini destekler biçimdeki örneklemeleriyle nasıl bir ''Antoloji'' göreceğimizi kavramış oluyoruz. Bir ''Antoloji''nin iyi şekilde neticelenmesi için seçilmiş işlerin ve yapılan çevirilerin titizlikle üzerinde durup kaliteli bir biçimde işin yürütülmesi gerekir. Bu ''Antoloji''ye baktığımızda ilk olarak seçtiği dönemi ele alalım. Levent Yılmaz'ın Fransız şiirinin on dokuzuncu yüzyıl ve yirminci yüzyılın yarısına kadar ki şair ve şiirlerinin bilinip okunduğunu ancak yirminci yüzyılın ilk yarısından sonra gelişen edebiyata karşı duyarsız, kayıtsız ya da habersiz kaldığımızı dile getirmiş. Fransız şiirinin tarih boyunca yaptığı sükseden sonra devinimini yirminci yüzyılın ilk yarısından sonra da büyük bir ivme ve kırılmayla sürdürdüğünü ancak belleğimizde olmaması büyük bir üzüntü. Bu açıdan baktığımızda seçilen dönem gayet iyi. Seçilen işlere bakarsak yine iyi bir iş çıkarılmış. Şairlerin şiirlerinin arasından yapılmış olan seçmeler, şairlerin kısa profillerinin bulunması ve şiire karşı bakış açılarını açıklayan deneme ve söyleşilerinin bulunması takdire şayan bir iş. Çeviri de gayet güzel bir biçimde kotarılmış. Düşülen dipnotlar, Levent Yılmaz'ın giriş yazısı ve bibliyografya kısmının bulunması da hoş. Şiir okuyan, yazan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Levent Yılmaz'a bu iş için teşekkür ederim.
1945 Sonrası Fransız Şiiri Antolojisi
1945 Sonrası Fransız Şiiri AntolojisiLevent Yılmaz · Yapı Kredi Yayınları · 199414 okunma