İlk başta kitapta tek bir hikaye anlatılıyormuş gibi dursa da aslında içerisinde üç farklı hikayeden bahsedilmektedir. Bu üç hikayenin her birinin kahramanı ve olay akışı birbirinden bağımsızdır. Ancak hikayelerin hepsi tek bir ortak amaca hizmet etmektedir: Her hikayedeki kahraman farklı bir felsefi sorunun peşindedir. Farklı konulardaki bu dört hikayenin aynı tema etrafında toplanmış olması kitabın akıcılığının bozulmadan devam etmesini sağlamıştır. Tolstoy yazmış olduğu bu hikayelerle bizlere yaşadığı yıllar boyunca hayatı sorgulayan, yazdıkları ile bizlere de hayatı sorgulatan biri olduğunu göstermektedir.
“Bu gece ölebileceğini, bunun gerektiğini düşündü ama ölüm düşüncesini hiç de korkunç bulmadı; çünkü hayattan bir zevk almamış, yaşamı bitmek bilmez bir esaret olmuş, o da bundan bıkmıştı.”
“Polsen’de böyle bir hikâye vardır; bir baba evlatlarına bir süpürge gösterip bunu koparana aşk olsun” der. Çocukları sırayla bunu dener ama başaramazlar; ancak sapları birbirinden bir ayırdınız mı hemen kopar. Bu iş de böyle.”