Mehmet cT

Mehmet cT
@Mehmet_cT
“İnsanoğlu bir başağa benzer. İçi boşken dimdiktir fakat doldukça eğilmeye başlar.”
Sabitlenmiş gönderi
200 syf.
9/10 puan verdi
·
115 günde okudu
Tanrı mı, Kuantum mekaniği mi?
Tanrı zar atar mı, yoksa evrendeki her hadise kaçınılmaz bir deterministik süreç içerisinde mi gerçekleşiyor? Eğer kuantum kuramının gösterdiği gibi ortada bir zar varsa, o zaman Tanrı'yı nereye koyacağız? Yok eğer, 'ol deyince olduran' bir Tanrı varsa; zara neden gereksinim duydu ki? Kitabın en can alıcı konusu bu.
Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
Büyük Sorulara Kısa YanıtlarStephen W. Hawking · Alfa Yayıncılık · 20182,061 okunma
Reklam
232 syf.
8/10 puan verdi
·
65 günde okudu
Bu evrende Allah'ın varlığına işaret eden güçlü rasyonel deliller vardır. (misal; kompleks tasarım gibi) Ve benzer şekilde yokluğuna işaret eden bazı deliller de vardır. (kuantum mekaniği gibi) Ama Allah'ın varlığı/yokluğundan ziyade, bizim için daha öncelikli bir husus var: Biz insanız. Bizi diğer hayvanlardan sıyırıpta insan yapan
Allah'ın Varlığının 12 Delili
Allah'ın Varlığının 12 DeliliCaner Taslaman · İstanbul Yayınevi · 2021662 okunma
The Sunset Limited
"Eğer hayatında hiç acı yoksa mutlu olduğunu nasıl bileceksin o zaman? Neyle kıyaslayarak?"

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kitap okuduğumuzu düşündüğümüzde illüzyon görmüş olduğumuzu bir an için kabul etsek bile, bu illüzyon görmüş bile bir bilinç durumudur ve varlığı reddedilemez (elenemez).
Sayfa 193Kitabı okudu
Evrim teorisine göre doğal seleksiyon sürecinde canlıya yarar sağlayan özellikler seçilirken, yarar sağlamayanlar elenir. Eğer irade yoksa, o zaman bilincin doğal seleksiyonla seçildiği söylenemez.
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
Teizme göre evren ve canlıların yaratılması belli bir mekanik sürecin sonucunda gerçekleşmiş olsalar da bu süreç ile Allah'ın "gayeleri" gerçekleşmiştir.
Sayfa 181Kitabı okudu
Teist felsefeci ve bilim insanlarına göre ise bu evrenin ve yasalarının varlığı Allah'ın zihnindeki (ilmindeki) bir gayeye bağlı olarak yaratılmışlardır ama bu yasaların kendisinin bir gayesi yoktur.
Sayfa 179Kitabı okudu
Materyalist-ateist felsefeci ve bilim adamlarına göre evren ve yasaları ezelden beri vardır, evrendeki mekanik işleyişin kendilerine bağlı gerçekleştiği yasaların bu şekilde var olmasının bir gayesi yoktur.
Sayfa 178Kitabı okudu
Akıl etmeyi dili kullanarak gerçekleştiririz, dili kullanmamız ise kelimelerin ve cümlelerin anlamını bilmemize bağlıdır.
Sayfa 161Kitabı okudu
Evrenin rasyonel yapısı olmasa zihin onu anlayamazdı. Akılda belli özellikler olmasaydı da evren anlaşılır olmazdı. Dış evren ve akıl arasındaki uyum çok önemli bir fenomendir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Resim