Ömer

Ömer
@Omerservet
" Kimselerin okumaya cesaret edemediği, herkesten daha yalnız bir cümleydim galiba. Öyle bir cümleydim ki , bedenimi oluşturan bütün kelimeler uzun bir sessizliğin üzerine dökülmüş birer çığlık gibiydi. "
lisans
Adana
24 Kasım 1988
36 okur puanı
Mayıs 2019 tarihinde katıldı
"Pencere, penc ve re kelimelerinden oluşuyor. ' penc ' , şu tavladaki sayı, yani beş demek. ' Re ' ise yol demektir. Burayı, şu dört duvarı düşün. Hangi tarafa gitsen yol yok, kapalı. Pencere de bu dört duvarın arasında açılan beşinci yoldur."
Reklam
100 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Ayna Çarpması
Ayna ÇarpmasıMurat Özyaşar
8.3/10 · 529 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
" Örtmenim , örtmenim onun annesinin adı güvercin değil KEVOK'tur. "
"... çünkü sürdüğümüz şu hayatta yapmak istediğimiz şeyleri yapmıyoruz. Hep çalıştığımız için değil. Çiftlik ırgatlarının veya yahudi terzilerin bile çalışmadıkları zamanlar vardır. Sebep, bizi sonu gelmez aptallıklara koşan içimizdeki şeytan. Her şeye vakit vardır ama yapmaya değer şeyler hariç. Sahiden önemsediğiniz bir şeyi düşünün. Sonra sadece ona harcadığınız zamanı saat saat toplayın ve hayatınızın ne kadarcık bir bölümünü kapladığını hesaplayın. Sonra bir de tıraş olmak, otobüslerde gidip gelmek, tren istasyonlarında ve kavşaklarda beklemek ... gibi şeyler için harcadığınız zamanı hesap edin. "
Reklam
190 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
" Tütün Yorgunu " romanıyla tanıştım Talip Apaydın ile. Köy Enstitülerinden yetişmiş, halkın sorunlarıyla gerçekleriyle bezenmiş eserler üreten toplumcu yazarlar köy edebiyatıyla öne çıkıyor.. Öte Yakadaki Cennet 29 hikâyeden oluşuyor. Köy ve kasaba hayatından kesitler sunmuş her hikâyesinde. Kütüphanenizde bulunması gereken bir eser. Bu yazarımızla genç kuşakların tanışması gerekiyor.
Öteki Yakadaki Cennet
Öteki Yakadaki CennetTalip Apaydın · Cem Yayınevi · 197210 okunma
173 syf.
7/10 puan verdi
Toplumcu gerçekçi yazarlarımızdan biri Talip Apaydın. Fakir Baykurt'tan sonra köy edebiyatını en iyi temsil eden yazar bana göre. 27 öyküden oluşuyor bu kitabı. "Elma Kokan Apartman" hikâyesini çok beğendim. Hikâye Yol, dil bilmez yurttaşların ekonomik durumlarının düzeltilmesini, kültür düzeylerinin yükseltilmesini, kendi haklarını savunmasını, çıkarlarını anlayabilir duruma getirilmesini istemeyen ; mevcut düzeni değiştirmeyen politikacıların (!) övünmeleri üzerine bir öyküydü. " Dumanlı Gün " hikâyesinde de sadist polislerin sorgulama yaptığı, herkesin birbirini ihbar ettiği o karanlık dönemden bahsedilmiş. Genel olarak tüm öykülerinde gerçekçi ve yalın bir dil var. Mutlaka okunmalı.
Yolun Kıyısındaki Adam
Yolun Kıyısındaki AdamTalip Apaydın · Cem Yayınevi · 19795 okunma
" Zamanı tüketmek zor geliyor bana. Davranışlarımda bir acelecilik var, zamanın içine sığdıramıyorum onları. "
Sayfa 152
98 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Toplumcu gerçekçi yazarlarımızdan olan Osman Şahin , darbeler ülkesi Türkiye'nin 12 Eylül ünden sonraki baskı yüzünden öğretmenliği bırakıp zorla emekli edilen köy enstitülü yazar.. Köy enstitülü yazarların kaleminden çıkanlar o kadar aydınlatıcıki sorgulamamak için, görmemek için insanın aklı melekelerinden tamamen yoksun olması gerekir. 1980 Nevzat Üstün Öykü Ödülü alan bu kitabı 10 öyküden oluşmakta. Sömürü düzenine başkaldıran, Anadolu insanını konu edilen, içinde bulunduğu zor şartları değiştirmeye çalışan , kimi zaman da yoksulluğun verdiği çaresizliği kabullenen insanların öykülerine yer vermiş yazar. Tomruk taşımacılığı, obruk bekçiliği, pamuk işçileri, marabalar... Hepsinin yaptığı işler farklı ama tek bir ortak noktaları var o da topraksız olmaları, emri altında çalıştıkları ağalar, beyler ve gördükleri zulümler... Kitabıyla aynı isimdeki hikâyesinde ne güzel anlatmış toprak hasretini : " Benim olsaydın ey toprak, benim... Birgün olsun gölgemi eksik etmezdim üstünden, inan birgun olsun... Giysilerim sırtımda terden çürüse , üstüm başım çaputtan türbe ağacına dönseydi. Çalışır çabalar sabahları bereketinle yur yıkardım yüzümü. Sıra sıra çukurlar açardım üstüne. Fidanlar sokardım dibine ..."
Ağız İçinde Dil Gibi
Ağız İçinde Dil GibiOsman Şahin · Cem Yayınevi · 198416 okunma
" Bize kötülük hiçbir zaman kardan kıştan gelmedi. Bize kötülük, topraktan taştan da gelmedi ; insandan geldi... Onlardır , o ağa denilen insan cinsidir gece gündüz bizi horlayanlar, aç boğazı taşlayanlar... "
Sayfa 43 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
116 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
1983 Sabahattin Ali öykü ödülü alan bu kitap yazarın okuduğum ikinci eseri. 18 kısa hikayeden oluşuyor ve her hikayenin başında, ortasında yahut sonunda yüzünüzde acı bir gülümseme bırakıyor. Okunmali.
Vidalar
VidalarSulhi Dölek · Cem Yayınları · 198339 okunma
93 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.