Kitap, Sultan Mehmed Reşad döneminde sarayda sultanlara, şehzadelere, diğer saraylılara muallimelik yapmış Safiye Ünüvar'ın hatıralarından oluşmaktadır.
Hatıralar oldukça naif bir dille yazılmış ve saray içerisinden çok güzel ve özel bilgiler içeriyor. Mesela göreve başlamadan önce kendisine deniliyor ki "ders vereceğiniz sultan ve şehzadeler ders sırasında artık o unvanlarda değillerdir ve size tabi talebelerinizdir". Ve hatıralarda anlatılanlara baktığımızda saray içinde hangi görevde olursa olsun hiç bir insan için herhangi bir sınıf ayrımı bulunmuyor, herkes saygı görüyor ve hitaplar hep nezaket çerçevesi içerisinde. Aşçısından muallimine herkesten beklenen sadece işlerini iyi yapması.
Tabi bir de şu dikkati çekiyor; demek ki Osmanlı döneminde bir kadın, o kadar erkek muallim olmasına rağmen, sarayda muallimelik yapabiliyor. Demek ki bir kadın da muallime olabiliyor ve demek ki görevlendirme de bir cinsiyet ayrımı yapılmıyor.
Tarih ile ilgili ders kitapları savaşları yazar, dönemin ideolojisine göre de istediğini kahraman yapar istediğini de hain. Bu sorun hemen her ülkenin tarih ile ilgili ders kitaplarında vardır. Fakat objektif bir bakış açısı ile yazılan hatıratlar daha çok içe, mahreme, kişisel davranışlara indiği için o insanlar ile ilgili çok daha gerçeğe yakın bilgiler verir. O nedenle birden çok hatıratı okuyup o insanlar ile ilgili bir kanaate varmak genellikle daha sağlıklı bir yoldur.
Hatıratlara kulak vermenizi tavsiye eder ve herkese faydalı okumalar dilerim.