Semerkant...
Bu kitabı ilk olarak lisedeyken görmüştüm. Kütüphaneden beli bir süre için almıştım. Mağlum kütüphaneler 1 hafta ya da 2 haftalığına kitap verirler. İşte bu kitabı da 1 haftalığına almıştım. Ama tamamlayamadan kitabı geri vermem gerekti.
İşte böyle kitap yarım kaldı. Geçen gün alıp en baştan okumaya başladım. Ve o zaman nasıl böyle bir kitabı yarım bıraktığıma şaştım.
Haşaşşiyun yani suikastçileriyle meşhur ve yaşadığı dönemin büyük imparatorluklarının dahi korktuğu Hasan Sabbah, yine döneminin ve siyasetin en başarılı olan adamı, Selçuklunun bilge veziri olan Nizamülmülk ve tabi ünlü gökbilimci, matematikçi ve Rubaileriyle meşhur Ömer Hayyam....
İran'ın sahip olduğu 3 büyük deha.
Bu üçü arasındaki dostluklar ve düşmanlıklar....
Bu üç arkadaşın hayatları, ölümleri ve geriye bıraktıkları mirasları;
Hasan Sabbah: Alamut ve suikastçı ordusu
Nizamülmülk: Koskocaman bir İmparatorluk
Ömer Hayyam: Rubailerini yazdığı defter.
Ve bu defterin 800 yıl sonra Avrupa ve Amerika'da yarattığı etki. Doğunun Meşrutiyet savaşı... Ve daha neler neler...
Okuyarak keyif alın diye sadece ise ipin ucunu bırakıyorum, siz ipi tutup çekin ve devamını öğrenin.
İyi okumalar.
Hiç bir kitapta, hiç bu kadar gerçek karakter/karakterler görmedim. Kitabı okurken gerçekten de o kitaptaki karakterlerin bu dünyada o zamanlarda var olduğunu ve hatta şimdi bile var olduğunu üzülerek gördüm.
Yakup Kadri'nin okuduğum ilk kitabı, ilk kitabıyla beni kendine bağlamayı başardı.
Ben Yakup Kadri ile yeni bir yolculuğa çıkmayı sabırsızlıkla beklerken, size de Yakup Kadri ve Yaban'la keyifli saatler diliyorum.
İyi okumalar.
Merhaba. Kitabın ilk kelimesinden başlayıp son kelimesine kadar büyük bir zevkle ve şevkle okudum. Anadolu köylerini, insanlarını çok iyi anlatan, çok iyi gözlemleyen bir yazar. Bir Anadolu çocuğu olarak, kitabın her kelimesi için ayrı bir övgü söylemek gerektiğinin düşüncesindeyim.
İyi okumalar.
2020 yılının ilk kitabı olması için bekliyordum 22 aralıktan beri. Seneye güzel bir kitapla başlamak için. Ve Zweig yanıltmadı beni. Gerçekten yine mükemmel ötesi bir kitap. Bu beklediğim süreye değdi. Umarım sizde beğenirsiniz. İyi okumalar.
'Ermiş' kitabının devamı olmasına rağmen Ermiş kitabı gibi bir etki bırakmadı. Ama yine de okunur. Ben Ermiş'i geçer diye ummuştum. Benim için hayal kırıklığı olmasada beklentimin altında.