Şenay Beşer

Şenay Beşer
@Snybsr
51 okur puanı
Aralık 2019 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Hiç kimse başkalarıyla ortak ve çıkarsız bir ideali paylaşmadıkça rahat bir nefes alamaz Hayat bize sevginin birbirimize bakmak değil beraber aynı yöne bakmak olduğunu öğretti.
Sayfa 161 - ZeplinKitabı okudu
Reklam
Şenay Beşer tekrar paylaştı.
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Türker Kılıç, İnsan Konnektom Projesini anlatırken beyin nöronlarının birbiri ile ilişkisinden yola çıkıp, en yetkin bilgi işleme sisteminin insan beyni değil yaşamın ta kendisi olduğunu söylüyor. Yaşamın yapı taşının ise bütünü oluşturan parçalar değil, bu parçaların birbirleri ile ilişkisi ve bu ilişkilerin etkileşimi olduğunu belirtiyor. Her yaşam bütünlüğünün bir başka yaşam bütünlüğünün parçası olduğunu... Bu bağlantısal bütünlükte, insanın yaşamın merkezinde olmadığını "İnsan için yaşam değil, yaşam için insan" diyerek vurguluyor. Yaşamın karşısında insanın değil, insanın karşısında yaşamın haklarını korumanın gerekliliğini ve önemini orman-yaprak metaforu ile açıklıyor. Yaşamı ormana, insanı ise yaprağa benzeterek, ormanın yaprak için değil, yaprağın orman için varolduğunu, yaprağın iyiliğinin diğer yaprakların iyiliğine bağlı olduğunu ve işte yaşamdaşlığın da bu yaprak olma bilincinden çıkıp, ormanın bağlantısallığı içinde, orman olma bilincinde varolması olduğunu söylüyor. Dileğim, biz insanların, yaşam dediğimiz bu bağlantısal ağın içerisinde bir an önce ben yerine biz demeyi öğrenerek yaşaması, yaşamdaş olması. Yoksa hep birlikte muhteşem kaybedeceğiz. "İnsan Konnektom Projesi: İşte insan beynindeki bu bağlantısallıgı, yani nöronlar arasındaki bağlantıların haritasını çıkararak, insan beyninin fonksiyonlarını ve davranışlarını anlamayı hedefleyen, uluslararası bir projedir."
Yeni Bilim: Bağlantısallık - Yeni Kültür: Yaşamdaşlık
Yeni Bilim: Bağlantısallık - Yeni Kültür: YaşamdaşlıkTürker Kılıç · Ayrıntı Yayınları · 2021128 okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
Empedokles'in Dostları
Empedokles'in DostlarıAmin Maalouf
7.4/10 · 5,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
216 syf.
·
Puan vermedi
"… birbirine paralel iki insanlık vardır. Biri ışık içinde yaşar ama gölge yapar. Diğeri ise gölgede yaşar ama ışık taşır." Tarihi masal anlatıcımız Amin Maalouf'dan kendi çizgisinin dışında, ütopik ve distopik iki kurgunun birarada olduğu, akıcı, anlaşılır ve tüm eleştirel yorumlara rağmen gayet başarılı bir kitap. Bence hiç bir okuma boş beleş değildir. Bir perspektif kazandırır ve mutlaka kayda değer bir şeyler vardır. İnsanın ufkunda bir resim çizer, bir bakış açısı verir ve bazen çok büyük hakikatler barındırır.
Empedokles'in Dostları
Empedokles'in DostlarıAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20215,1bin okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Friedrich Nietzsche, bu incecik kitabında 12 ciltlik bir akıl yazısı yazmış. Zaten bu konuda hiç de mütevazı değil. Başkalarının bir kitapta anlattığı şeyi bir cümlede anlatabileceğini ifade etmiş. Zeki adam seviyorum.:) Sokrates' ten Marks'a kadar pek çokları nasibini almış Nietzsche'den. Bu bir savaş ilanıdır deyip, putlarımız olduğunu söylediği geleneksel ahlak ve din anlayışını çekici ile parçalamaya başlamış. Bir an keşke o çekiç düşünsel olmasaydı dedim..:))) Şöyle ne var ne yoksa, yozlaşmış, çürümüş, kokuşmuş bütün inançlarımızı, bu inançları bize dayatanlarla birlikte yerle yeksan etseydi dedim... Geleneksel ahlak anlayışının ve dinin; tutkularımızın, coşkularımızın köküne vurmasını, aslında yaşamın köküne vurması olduğunu söyleyen Nietzsche'ye katılmamak elde değil. Ah İnsan! Doğada insandan başka hiç bir canlı birbirine bu kadar zarar vermiyor. İyilileştirmek adı altında iğdiş etmiyor. Üstelikte bunu özgürsün yalanları ile... Ne yazık ki Nietzsche'yi öldürmeyen şey delirtti. Sanırım biz ondan daha güçlüyüz. Sanki onun çığlıklarını okudum. Putların Alacakaranlığı kitabı Nietzsche'nin felsefesinin bir özeti gibiydi adeta. İyiki okumuşum. "İnsanların 'özgür' oldukları düşünülmüştür ki yargınalabilsinler, cezalandırılabilsinler,- suçlu olabilsinler: dolayısı ile her eylemin isteyerek yapıldığının,her eylemin sebebinin bilinçte yattığının düşünülmesi gerekmiştir..."
Putların Alacakaranlığı
Putların AlacakaranlığıFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,1bin okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Biz tesadüf diye bir şey olmadığını biliyoruz. Bu kelimeyi meçhul nedenlerin bilinen sonuçlarını ifade etmek için biz icat ettik." "Beşikteyken ne kadar cahil idiysek şimdi de o kadar cahiliz." VOLTAIRE / CAHİL FİLOZOF Voltaire'i okurken gülmeyen varmıdır acaba? :) Kitabın sonuna doğru, "...size hiç bir şey öğretmediğimi söyleyeceksiniz, daha en baştan kendimi bir cahil olarak tanıtmış olduğumu hatırlatırım." demiş..:) Neredeyse zamanının tüm filozoflarını eleştirmiş, hatta ustaca hicvetmiş... kısaca ben cahilim ama siz de bi b.k bilmiyorsunuz demiş.. Sınırlı olan aklımızla sınırsızlığı anlayamayacağımızı, fakat ahlak ve adalet duygumuzun hiç bir inanca, dogmaya, batıl inanca gereksinim olmaksızın evrelsel olduğunu vs... anlatmış. İyi anladığımı düşündüğüm bu adamın kendisinin de neye inandığını bilmediğini söylemek yanlış olmaz. Evet cahiliz ama bazılarımız daha cahil. Hatta en çok kocaman cahil..:)
Cahil Filozof
Cahil FilozofVoltaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,950 okunma
422 syf.
·
Puan vermedi
Etkili insanların 7 alışkanlığı nelermiş bakalım mı..? 1. Proaktif ol: Kontrol edemediğin şeyler için üzülüp şikayet edeceğine, kontrol edebileceklerin için neler yapabileceğine bir bak. 2.Sonunu düşünerek işe başla: Sonunda nasıl olmasını istiyorsan ona göre plan yap ve ona göre davranarak yola çık. 3.Önemli işlere öncelik ver: İşlerini önem
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
Etkili İnsanların 7 AlışkanlığıStephen R. Covey · Varlık Yayınları · 20172,923 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
"IKI" hayat ve "GAI" amaç kelimelerinin birleşimi olan “IKIGAI” kelimesini kişinin hayatındaki değerleri veya hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanmışlar. Kısacası uğruna yaşadığımız şeyler ya da sabah uyanma sebebimiz anlamına geliyor. Peki, hayatımızın amacını nasıl keşfedeceğiz diyebilirsiniz. Çok basit, nelerden hoşlanırız, neyi severiz, nasıl severiz, kimi severiz, neleri yapmaktan hoşlanırız?.. gibi soruları kendimize sorarak. "Hayatınızın bir amacı olduğu anda yaptığınız her şeyde mutlu bir akış yakalayacaksınız" diyor yazar. Herkesin bir çok ikigaisi olduğunu, herkesin ikigaisini keşfedememiş olduğunu söylüyor ve ekliyor. "...ikigai yaratılamaz, keşfedilir." Hoş, akıcı bir kitap. Pek çoğunu bildiğimiz ama çok azını hayata geçirebildiğimiz bilgilere ek yeni öğreneceklerinizle de dolu bir kitap... Belki IKIGAI'nin kurallarına da bakmak istersiniz.. ️-Aktif olun -Aceleci olmayın -Karnınızı tam doyurmayın -İyi arkadaşlarla vakit geçirin -Bir sonraki doğum gününüze kadar şekle girin -Gülümseyin -Doğaya dönün -Tesekkür edin -Anı yaşayın -İkigainizi takip edin. Ve ekliyorum, bol bol kitap okuyun.:) Unutmayalım ki bilmek ve yapmamak hiç bilmemektir.
Ikigai
IkigaiFrancesc Miralles · Penguin Books · 201718,9bin okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
"Her insan, kendi kişiliğinin ustası, yaratıcısıdır." Modern Psikoloji / Alfred Adler Toplumsal bir varlık olan insanın, kendi gelişimi üzerinde bilinçli olarak ve doğrudan etkili olduğunu söylemiş Adler. Yaşayarak geliştiğimiz doğrudur, eğer kendimizi olmadığımız biri gibi görmez ve kandırmazsak. Ne yazık ki çoğunluğumuz buna yatkınız. Olanı algılama şeklimiz ile gerçeği ayırt edemiyoruz. Fikrimce insan önce işe kendini öğrenmekle başlamalı. Davranışlarının nedenlerini ve en önemlisi amaçlarının onu nereye getirdiğini fark etmeli. Elimizde kocaman bir kaynak olduğunu düşünüyorum; adı "ben" olan... Ah şu ben, hiç kimseden çekmedi benden çektiği kadar..:) Adler'in bireysel psikolojisini okumanızı tavsiye ederim. (Özellikle yeni anne-baba olanlar.) İçine doğduğumuz toplumda kendimizi, kendimizde ise toplumu bulabiliyoruz. Eğer tabii koyu bir Freud'cu değilseniz. :) Ben Freud gibi doğumla getirdiklerimizi kabul etmekle, Adler gibi yaşamla şekillendirdiklerimizin de olduğunu düşünüyorum. Ayrıca duygularımızın hiç de hafife alınmayacak bir gücü olsa da, aklımızın üzerine çıkmaması için daha çok öğrenmemiz gerektiğini de buraya bırakıyorum.:)
Modern Psikoloji
Modern PsikolojiAlfred Adler · Dorlion Yayınevi · 2020157 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Şair bir filozof, eserlerinden birinde "ahlakı, ahlaksızdan öğrendim" diye açıklamış. İşte Sade da kitabında erdemi, erdemsizlikle anlatmış. Bu kitabını okurken normalde insanın dehşete düşmesi gerekir diye düşündüm, fakat bende hiç bir şaşkınlık yaratmadı. Ensest ilişkilere, sapkınlıklara, yalana, iftiraya, düzenbazlığa ve
Franval: Trajik Bir Öykü
Franval: Trajik Bir ÖyküMarquis de Sade · Chiviyazıları Yayınevi · 2017272 okunma
494 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.