Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

AB

AB
@Tremors
*Kanal ve sayfalara abone olmuyorum.
Sabitlenmiş gönderi
Demem o ki...
Kur'an'ı Kerîm'de okudum, okuyorum da. Roman, hikaye de okurum, belirli aralıklarla. İlmihal, hadis kitapları karıştırırım sık sık. Şiir ile aram eskisi gibi olmasa da kopmuş değil. İslam büyüklerinin kitapları, menkıbeler, akaid kitapları da okurum. Yer yer siyasi, biyografi tarihi kitaplar da okurum. Kısacası aklımın yettiği her türü okurum. Ne mübarek Mushaf-ı Şerif'i okudum diye çok dindar oldum, ne Nazım'ı, Dostoyevski'yi okudum diye komünist. Tarih kitapları okudum diye tarihçi kesilmedim milletin başına, siyasi kitaplarda okuma yapmak için illa kendi "görüşüm olsun" demedim. Okuduğum bütün kitapları laf olsun, torba dolsun diye okumadım. Kapağı kapatınca düşündüm hep. Bana yararını, kattıklarını düşündüm. Hala bu minvalde okurum. Belki az, ama öz. Demem o ki, aklı kıt olan insan okuduğun kitaptan bile yaftalar seni. Onun fikri sabittir, değişmez. Dini paylaşım yaparsın, yargılar. Roman-hikaye-şiir paylaşırsın, önceki paylaştıklarına laf eder. Ne yapsan memnun olmaz, olmayacaktır da. Gelişime, değişim ve dönüşüme, kısacası hakikate kör ve sağırdır. Siz her türden bol bol okuyun. Okuduğunuzu anlama yolunu tutun. Araştırın. Fikri sabit, görüşü sabit olmayın. Gelişim böyle başlar ve sürer.
Reklam
Gazeteciler vukuatı görüntülemeyi, trafikçiler kazaya uğramış kazazedeyi yol kenarına çekip trafiği düzenlemeyi, bankacılar haksız yere faiz toplamayı, avukatlar suçluları savunmayı, bakıcılar başkalarına ait hasta çocuk ve yaşlılara hizmet etmeyi sürdürüyorlar; oysa aynı durumun başlarına gelmesini istemezlerdi. Meslekler insanın yalnız kalıp düşündüğünde yapmayı vicdanının reddettiği şeylerin aksi istikametindeki davranışların kutsallaşmasını sağlıyor. Buyurgan ve otoriteryan birliktelikler kuruyor.
Sayfa 86 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Ahlaklılık, bir cemiyete bir gruba bağlılıktan ibarettir. Cemiyet ahlakın gayesi, kurucusu veya yapıcısıdır. Şahsi gayelerin ahlâk değeri yoktur.
Sayfa 86 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bilgi ve maharetlerin meslek haline gelişi sınıflı toplum yapısını talep eden kültürlerin ürünüdür.
Sayfa 86 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Herkesin kendine ait ev sahibi olma, geçimini temin etme, hareket etme (seyahat), eş edinme, nesil sahibi olma gibi haklarının önüne geçmeye çalışan zihniyetlerin eşyalarla (hür insan faaliyetleri ile) değil mallarla (kölelik angaryalarıyla) ilgisi bulunabilir. Teknik, bize eşya değil mal (milk hatta mülk) vaadetmekte, iblisçe üflemektedir.
Sayfa 84 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Reklam
İsa'nın üç eşyasından sözedilir: Kaşık, maşrapa, tarak. Modern insanın ise yaşamak için daha fazlasına yani mala ihtiyacı bulunuyor. Bu durumu nasıl açıklamak gerekir: İsa'nın ilkelliği ile mi yoksa yeni insanın malsız yaşayamayacak denli kendini ifsad ya da deforme ettiği ile mi?
Sayfa 83 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Seri üretim, kişiye özel eşya tasavvurunu ezip geçti.
Sayfa 81 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Braudel, Avrupa kentlerini anlattığı kitabında (Maddi Uygarlık, Ekonomi ve Kapitalizm) İslâm şehirlerinin düzensiz, pis, yazın tozlu kışın çamurlu sokaklan olan yerler olduğunu yazdı. Ona göre bu şehirler ancak siyasî olarak bağımsızlaştıkları dönemlerde (İslâm toplumunun kargaşalarla parçalandığı anlarda) Avrupa'daki kentlere benzemişlerdir. Bu yazarlar Batı dışında başka bir hayat kurulabileceğini ve bu hayatın dinamiklerinin teşekkülünün farklı olabileceğini kabul etmiyorlardı.
Sayfa 81 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Günde otuz-kırk adam öldüren bir hastalık ortaya çıksa yeryüzünün tüm ekonomileri seferber olur tedavi klinikleri kurarlar, aynı sayıda ölüme sebep olan trafiğe kimse müdahale etmek istemiyor, ölüm olmasaydı bile verdiğim örnek gulat olmazdı; çünkü teknik Allah'ın en güzel şekilde yarattığı mahlukun eksik olduğu ve kendi yardımlarıyla tamamlanacağı iddiası ile davranıyor.
Sayfa 77 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Yeryüzünün hiçbir yerinde gündelik hayat diyebileceğimiz ve tamamen kendi seçmelerimizle biçimlenmiş toplum olma ihtimali kalmadı.
Sayfa 76 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Reklam
Kısaca ihtiyaçlar müşahhaslaşmış markaların mülkiyet konuları haline dönüştü. Okula gitmek bir ayrıcalık, apartmanda oturmak da, keza otomobile binmek de. Ama giderek bunlar bir mecburiyet hatta bir mahkumiyete dönüşmek üzere.
Sayfa 76 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
"Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır."
İnsanlar, medeni topluluklar halinde yaşarken ihtiyaçlarının nasıl ortaya çıktığı üzerine pek düşünüyor değiller. Böyle anlarda malın, hizmetin, vakıanın kendisi ihtiyaç olarak telakki edilir.
Sayfa 73 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Önceleri tren yolunun Anadolu'yu kalkındıracağını ummuştuk. Ne kadar aldanımışız. Tren Anadolu'nun mahsullerini şehirlere getirecek bir milli istihsal muvazenesi yaratacaktı. Öyle olmadı. Tren mahsulü getirecek yerde, Anadolu'nun insanını istanbul'a ve birkaç büyük şehre akın ettirmektedir.
Sayfa 55 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Çalışma ve kazanç kendi başına bir gaye olmaktan çıkarılıp, ebedî kurtuluş için birer vesile haline getirilebildiği zaman, elde edilecek hasıla Hz. Peygamber'in (sav) övgüsüne mazhar olur.
Sayfa 53 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
Aristo'ya göre "öküz yoksul kişinin kölesi, köle de zengin adamın öküzüdür."
Sayfa 38 - Ayışığı Kitapları - KİTABEVİ (1.Baskı)
14bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.