"Bugünün insanı birçok açıdan barbarlık dönemlerindeki kişilerden üstün olduğu halde, aklın ve bilginin gosterdiği yoldan gitmeye bir türlü alışamamış, aklın yolunu kullanmayı öğrenememiştir."
"Bir kere olsun bilinçli olmayı bir yana bırakarak, nedenleri aramadan, derinliğine düşünmeden, gozü kapalı kendini bırak bakalım duygularına; birisini sev ya da birisinden nefret et; boş durmamak için bir şeyIer görmeye başlarsın bile. Sonuç sabun köpüğü gibi bir balon ve yine eskisi gibi bir tembellik."
"Kızacağınız bir kişi ya da bir çey olmadığı, belki de hiç olmayacağı için eliniz kolunuz bağlı, şehvet baygınlıkları geçirirsiniz; kendinizi rahatlıkla teslim edersiniz. Aldatmaca, yüz boyama ve el çabukluğundan oluşmuş bir dünya yarattığınızı bile bile; kime, neden öfkelendiğinizi bilmeden, tüm bu aldatmacalar ve keşmekeş arasında içiniz sızlar. Bilmedikleriniz arttıkça da iç sızınız çoğalır."
"Bazı zamanlarda, nasıl desem, eskilerin deyișiyle "Bütün güzel ve yüce şeylerin inceliğini kavramaya hazr olduğumda, evet boyle zamanlarda, bunları hissedeceğime gereksiz, saçma sapan davranışlarda bulunuyorum. Söylemek istediğim, belki herkesin yaptığı ama benim yapmamam gereken anlarda, boyle aykırı davranışlarda bulunmam neden ileri geliyordu? Niçin ben iyilik, güzellik, yücelik gibi șeyler konusundaki anlama gücüm arttıkça, bataklığa daha çok gömülüyor ve boğulacak duruma geliyordum? "