Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Çok olmuştu bu manzaradan uzak kalalı. Malum evde sürekli ilgi isteyen küçük, nazlı, babasının süsü bir çiçek var :) Bu gece biraz erken uyuyunca bizde “İlim talep etmek / öğrenmek her Müslümana farzdır.” (İbn Mace, Mukaddime, 17) hadis-i şerifinin sorumluluğunu aynı anda yerine getirebilme mutluluğuna erdik elhamdülillah 😌 Kıssadan Hisse --Ömür boyu ilim-- Abbasî halîfelerinden Me’mûn, meclisindeki âlimlerle fıkhî mes’eleleri konuşurken, amcası İbrahim bin Mehdî içeriye girdi. Me’mûn ona: Amca, bu âlimlerin söyledikleri hakkında sen ne dersin? diye sordu. Amcası: Ey mü’minlerin emîri! Çocukluğumuzda bizi, birtakım şeylerle meşgul ettiler. İhtiyarlığımızda da biz kendimizi meşgul ettik… Böylece ilimden mahrum kaldık, dedi. Me’mûn, bunun üzerine: Şimdi okumanızda ne mâni vardır? deyince, amcası: Bizim gibi ihtiyarlara okumak yakışır mı? diye cevap verdi. Me’mûn: Evet, vallâhi ilim talebesi olarak ölmen, cehâlete kanaat ederek yaşamandan hayırlıdır, dedi. Amcası: Ne zamana kadar okumak bana yakışır? diye sorunca da, halîfe Me’mûn: Hayat sana yakıştığı (yani hayatta olduğun) müddetçe… cevabını verdi. instagram.com/p/Cs616fLOY45/?...
Hikâye olunur ki Abbâsî halîfelerinden Me’mûn, hutbe îrâd ederken bir sinek gelip gözüne kondu. Kaç defa kovaladıysa tekrar gelip kondu. Öldüremediği için hutbeyi kesmek zorunda kaldı. Namazı kıldıktan sonra Basralıların “Mu’tezile” mezhebindeki şeyhi Ebû Huzeyl’e: - Ya Ebâ Huzeyl! Allah sineği niçin yaratmıştır? diye sordu. O da: - “Zorbaları güçsüz bir sinek karşısında acze düşürmek için.” diye cevap verdi. Me’mûn bu söz üzerine insâfa gelip: “Doğru söyledin.” diye ona ikramda bulundu
Reklam
Abbasi halifelerinden Memûn, dostların üç kısım olduğunu söylemiştir: Biri gıda gibidir; insan onsuz edemez, öbürü deva gibidir, bazen lazım olur, bazen olmaz. Üçüncüsü ülfetinden hiç fayda görülmeyenlerdir ki, bunlar kendilerinden ne türlü korunulursa korunulsun, yine arada bir giriftar olunan hastalığa benzer.
Abbasi halifelerinden Memûn, dostların üç kısım olduğunu söylemiştir:Biri gıda gibidir;insan onsuz edemez,öbürü deva gibidir ,bazen lazım olur,bazen olmaz .Üçüncüsü ülfetinden hiç fayda görülmeyenlerdir ki,bunlar kendilerinden ne türlü korunulursa korunulsun,yine arada bir giriftar olunan hastalığa benzerler .
Abbasi halifelerinden Memûn, dostların üç kısım olduğunu söylemiştir: Biri gıda gibidir; insan onsuz edemez, öbürü deva gibidir, bazen lazım olur, bazen olmaz. Üçüncüsü ülfetinden hiç fayda görülmeyenlerdir ki, bunlar kendilerinden ne türlü korunulursa korunulsun, yine arada bir giriftar olunan hastalığa benzer.
Sayfa 95 - Büyük Doğu Yayınları
Abbasi halifelerinden Memûn
"İnsan üç çeşittir" "Bir kısmı gıda gibi her zaman ve her yerde lazımdır. Bir kısmı deva gibidir yerinde ve zamanında lazımdır, bir kısmı da illet gibidir, Allah bizi onlardan korusun!.."
Sayfa 72 - Doğan Kitap 3. BaskıKitabı okudu
Reklam
Abbasi halifelerinden Memûn, dostların üç kısım olduğunu söylemiştir: Biri gıda gibidir; insan onsuz edemez, öbürü deva gibidir, bazen lazım olur, bazen olmaz. Üçüncüsü ülfetinden hiç fayda görülmeyenlerdir ki, bunlar kendilerinden ne türlü korunulursa korunulsun, yine arada bir giriftar olunan hastalığa benzerler.