Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Nefs
"Nefsine dair ufacık birşeyi dahi güzel gören kişi nefsinin ayıplarını göremez. Ancak görür nefsinin ayıplarını kişi,itham eder nefsini." [Ebu Osman(r.a)
Sayfa 81 - Sufi yayıneviKitabı okudu
Reklam
Asla, zulümde ısrar edenlerden yana eğilim göstermeyin, Yoksa ahirette ateş size de dokunur... (Hûd, 11 / 113)
Kalpleri, Allah'ı anmaya karşı katılaşmış olanların vay haline...
Bilmez misin ki Allah sevgisinin bazı şartları vardır. Bunların başlıcaları şunlardır: 1)Gerek kendinle alakalı hususlarda, gerekse başkalarıyla alakalı hususlarda Allah’ın emirlerine uymak, 2)Allah’tan başka hiç bir şey ile huzur ve sükunet bulamamak, 3)Yalnız ve ancak Allah ile ülfet ve ünsiyette bulunmak, 4)Allah ile birlikte olmaktan sıkıntı ve ürküntü duymamak. Kulun kalbinde Allah sevgisi yer edince o kişi Allah ile ünsiyet peyda eder ve O’nunla birlikte olmaktan kendisini meşgul eden her şeye öfkelenir.
Ey Oğul! Şerir kişilerle arkadaşlık etmen, hayırlı kişiler hakkında seni sû-i zanna düşürür. Hep şerli kişilerle beraber oldukça, hayırlı ve Salih kişiler seni de şerli bir kişi olarak görürler. Ayrıca, sen de, kendileriyle arkadaşlık etmiş olduğun şerir kişilerin tesiriyle, Salih ve hayırlı kişiler hakkında sû-i zanna düşebilirsin. Bu bakımdan, şerirlerle düşüp kalkma. Daima, İzzet ve Celal sahibi Allah’ın kitabının gölgesinde yürü, Resulullah (sav) sünnetinin gölgesinde yürü. İşte bu takdirde mutlaka kurtuluşa erersin..
Reklam
Ey Oğul! Bu alemde, yalnız İzzet ve Celal sahibi Allah vardır. Eğer Allah ile birlikte olursan işte bu taktirde sen O’nun kulusun. Yok eğer Allah ile birlikte değil de insanlarla ve mahlukatla birlikte olursan; bu taktirde de sen onların kulusun.
Şu hâlde kula yakışan, rıza gösterip teslimiyet göstermek, emirleri yapmak, yasaklardan kaçmak ve kadere teslim olmak gibi kullukla meşgul olmaktır, kaderlerin illeti olan Rubûbiyetle meşgul olmamak ve savaşmamaktır, “Niçin”, “Nasıl” ve “Ne zaman” gibi soruları sormamaktır. Hiçbir hareket ve duruşunda Hakk’ı suçlamamaktır.
Allah, zatı dışındaki her şeyden ve bütün insanlardan daha hayırlıdır. Onun mahrum etmesi aslında vermektir; cezalandırması aslında nimettir, verdiği sıkıntı devadır; vaadi nakit para gibidir, dilemesi durumunda sözü fiildir. Bir şeyin var olmasını dilediği zaman “ol” der ve dilediği şey' derhal oluverir. Bütün fiilleri güzeldir, içinde bir hikmet ve maslahat (yarar) barındırır.
Reklam
“Dünya, ahiretin tarlasıdır”
Sayfa 191 - Hz. Muhammed (s.a.v.)Kitabı okudu
Abdulkadir-i Geylani şöyle diyor: "Sabredin hüzünsüz bir neşe ve darlıksız bir bolluk olmaz." Hayatin mevsimleri olduğu gibi insanın da mevsimleri var. Tüm dünya olarak zor bir döneme denk geldik; ama inşallah bu darlıktan sonra bir ferahlık, zorluktan sonra bir kolaylık olacaktır diye ümid edi- yoruz. Pandemi, savaş, ekonomik krizler insanın ruhunu da- raltıyor; ama ye's üzere olan bir insan eyleme geçmekte de zorlanıyor, kendini dünyaya daha fazla kapatıyor, her şeye ve herkese küsüyor. Halbuki bize sıkıntıyı aşacak bir eylem lazım. O da ancak umutla ve sabırla oluyor. Cenab-ı Mevla bizi bu dar zamanlardan çıkarsın diye niyaz edelim.
Nasıl ki şarap, aklı karanlığa gark edip onun üstünü örter, haram da kalbi karanlığa boğar, üstüne perde çeker.
Sayfa 145Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.