112 syf.
9/10 puan verdi
Adorno şurada haklıydı: "Yanlış hayat doğru yaşanmaz. " Şimdi bunu bir adım daha ileri götürmek gerekiyor : Yanlış hayat, doğru anlatılmaz. Ev Ödevi Nurdan Gürbilek s. 119. Mekan, edebiyat ve yazma ilişki üzerine kurulu beş denemeden oluşan bir metin Ev Ödevi. Kitapta Oğuz Atay, Latife Tekin, Tezer Özlü, Bilge Karasu romanları mekan ve yazı arasındaki ilişki yönünden incelenmiş ve Gürbilek bu metinleri adalet, yoksunluk, kimlik, metaforlar üzerinden ele almış. Bu bakımdan kitap ufuk acıcı bir metin. Yazar çocuklugumuzu geçirdiğimiz evlerin ruhumuzu aydınlatan mekanlar mı yoksa zaman geçtikçe bizi depresyona ve buhrana sürükleyen yerler mi olduğunu sorguluyor ve bu sorgulamayı belli başlı metinler üzerinden inceleyerek, edebiyat ve mekan arasındaki ilişkiye farklı bakmamızı sağlıyor. Kurgu dışı ve derin bir kitap Ev Ödevi. Edebiyatla ilgili olan herkes okumalı. Iyi okumalar
Ev Ödevi
Ev ÖdeviNurdan Gürbilek · Metis Yayıncılık · 2014233 okunma
503 syf.
8/10 puan verdi
·
90 günde okudu
Eleştirel kuram Frankfurt Okulu ile doğar ve temel tezleri Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer tarafından yazılan Aydınlanmanın Diyalektiğinde geliştirilir. Bu metin 2. Dünya Savaşı ve özellikle Almanya’da Nasyonal Sosyalizmin ve Sovyetler Birliği’nde Stalinizmin yükselişi çevresindeki teknik, ekonomik, siyasal ve sosyal çalkantıların özel
Geleneksel ve Eleştirel Kuram
Geleneksel ve Eleştirel KuramMax Horkheimer · Yapı Kredi Yayınları · 200522 okunma
Reklam
303 syf.
·
Puan vermedi
Shelley Teyzeme Saygılarla
Adorno ve Horkheimer Aydınlanmanın Diyalektiği eserini 1947'de yayınladıklarında, Akla ve Bilime dayalı toplum idealinin gedikliliği ve manipüle edilişini ilk kez ciddi anlamda sosyal bilim kuramının eleştirisine tâbi tuttular. Oysa bu eser aynı konuyu 130 yıl önce, 1818 gibi erken bir süreçte hiç de geri kalmayacak ciddiyette ele alıyordu.
Frankenstein ya da Modern Prometheus
Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley · Bordo Siyah Yayınları · 201213,8bin okunma
278 syf.
·
Puan vermedi
Minima Moralia, Adorno´nun başyapıtıdır. İlgilendiği bütün alanları bu kitapta -bazen birkaç sayfalık tek bir fragman içinde- bir araya getirmiştir: Felsefe, günlük yaşam, siyaset ve işçi hareketinin tarihi, edebiyat ve müzik, psikoloji, Faşizm, ırkçılık ve savaş. Bir polemik kitabı olarak da görülebilir: Bütün bu konuları, karşılarında eleştirel bir tutum aldığı düşünce sistemleriyle (örneğin varoluşçuluk veya psikanaliz) ve Heidegger gibi düşünürlerle kimi zaman açık kimi zaman örtük bir tartışma içinde işlemektedir. Adorno´nun kendine özgü yöntemi de bu kitapta en güçlü ifadesini bulur: İlk bakışta önemsiz görünebilen tek bir olay ya da nesne (örneğin astroloji) Adorno´nun merceği altında, büyük tarihsel eğilimleri açıklayan bir şifre olarak belirmektedir. Sunuş yazısında kendisi şöyle diyor: "Kitabın her üç bölümünde de çıkış noktası, en dar haliyle özel alandır... Buradan toplumsal ve antropolojik boyutları daha belirgin olan düşüncelere geçilir; bunlar, psikoloji, estetik ve özneyle ilişkisi içinde bilimle ilgilidir. Her bölümün sonundaki aforizmalar da, bu düşünceleri felsefeye doğru geliştirir." Ama bu parçalar kitabına herhangi bir yerinden girmek de mümkündür: Amacının "her noktası merkeze aynı uzaklıkta olan bir yazıya" ulaşmak olduğunu yine bu kitabın bir yerinde Adorno´nun kendisi söylemiştir... Modern Edebiyat Adorno'suz Olmaz
Minima Moralia
Minima MoraliaTheodor W. Adorno · Metis Yayınları · 2005533 okunma
·
Puan vermedi
Adorno "Kültür Endüstrisi" kavramını Nazizm sona ererken ortaya atar (1944). Yıllar sonra bu kavrama geri dönerek "Kültür Endüstrisine Genel Bir Bakış" makalesini yazar (1963). Bu arada "Kültür ve Yönetim" üzerine düşüncelerini de yayınlamıştır (1960). Bu kitapta derlenen yukarıdaki üç yazı, gerek kültür kuramı, gerekse kültürel hayatın dönüşümü konusundaki eleştirel çalışmaların vazgeçilmez kaynaklarını oluşturur. 19. yüzyılda, Endüstri Devrimi'nin akılcılığına karşıt bir anlamda tanımlanan sanatın nasıl giderek maddi üretim süreçlerine ve onları yöneten akla yenik düştüğünü anlatırlar. Endüstriyel mantığın ve bürokratik işletme disiplinlerinin denetimine giren modern sanatın özerkliğini ve eleştirelliğini yitirmesini incelerler. Adorno'nun düşüncelerinin ufkunda, kültür ve sanat yönetiminin zamanımızdaki baş döndürücü yükselişini izleriz. Adorno kültür endüstrisinin gidişatını da, yol açtığı tehdidi de açıkça görmüştür. En kötümser tahminlerinin zamanla gerçekleşmesi, kültür endüstrisi üzerine yazdıklarının, rahatsız edici de olsa, ne kadar çağdaş olduğunu gösterir. -J. M. Bernstein- (Tanıtım Bülteninden) Modern insan çağının en realist kişiliklerinden biri kuşkusuz Adorno'dur... İnsanı koyunlaştıran, sınıflandıran bütün saçma, insanı insanın düşmanı yapan bütün sınıflandırmalardan ayrı, insan, kültür, toplum ve yaşam unsurlarının irdelendiği tüm eserler genelde kendisine ait, sevgiler Adorno
Kültür Endüstrisi - Kültür Yönetimi
Kültür Endüstrisi - Kültür YönetimiTheodor W. Adorno · İletişim Yayınevi · 2021247 okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
Bu kitabi beğenmeme sebep olan sadece Oscar Wilde'ın yazdiklari degil . Bu kitapta Orwell var, Marx var, Huxley var, Thoreau var, Darwin var, Orhan Pamuk var , Weber var, Flaubert var, Tanpınar var, Adorno var, Foucault var, Erich Fromm var, Umberto Eco var , Diderot var, Wilhelm Reich var, Hannah Arendt var, Turgenyev var, Cornelius var, Lafargue var , Shakespeare de var ( gözüme çarpan bir tek Nietzsche yok :) yani var oğlu var . E bir kitapta bu isimlerden alıntılar olurda beğenmemek olur mu ? Tavsiye ediyorum .
Sosyalizm ve İnsan Ruhu
Sosyalizm ve İnsan RuhuOscar Wilde · Metis Yayınları · 20161,216 okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
"Roman Kuramı bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmadır. Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir. Kuramlar bize edebiyat metinlerini hangi yollarla, nasıl okuyacağımıza dair yol gösterir. Kuramı oluşturan tekil örnekler değil, bütüncül bakıştır.
Georg Lukács
Georg Lukács
burada biçimsel ve estetik kategorilerin tarihsel-mantıksal zorunluluğunu, imkanlarını, iç çelişkilerini ve sınırlarını ortaya koyar..
Georg Lukács
Georg Lukács
'ın bu gençlik yapıtı, Walter Benjamin'den Adorno'ya, Paul de Man'dan Edward Said'e kadar birçok eleştirmen ve edebiyat kuramcısı için de her zaman ana kaynaklardan biri olmuştur..
Roman Kuramı
Roman Kuramı
Kant ve Hegel'in felsefeleri ve Schlegel gibi Romantik yazarların düşünceleriyle modern edebiyat kuramları arasındaki en önemli bağlantı halkalarından biridir.
Georg Lukács
Georg Lukács
'ın önemli eseri Roman Kuramı'nı
Orhan Koçak
Orhan Koçak
’ın önsözüyle yayımlıyoruz.
Roman Kuramı
Roman KuramıGeorg Lukács · Metis Yayıncılık · 201984 okunma
390 syf.
·
Puan vermedi
Juliette bölümü çok sıkıntılı. Hatalı alımlamalar ve çarpıtmalarla dolu. Spinoza alımlamaları büyük ölçüde yanlış veya çarpıtılmış. Zaten Adorno da fikrini zamanla değiştirmiş. Kitapta karamsarlık havası hakim onun dışında güzel şeyler de var tabi ki. Kültür endüstrisi bölümünde hoş şeyler var ama bu kitabı iyi bir felsefe tarihi bilgisine sahip olmadan ve asıl eserleri okumuş olmadan okumaya girişirseniz bazı şeyleri çok yanlış anlayabilirsiniz. Adorno diye kutsallaştırmayınız zaten kendisi de gelecekte fikrini değiştirmiştir.
Aydınlanmanın Diyalektiği
Aydınlanmanın DiyalektiğiTheodor W. Adorno · Kabalcı Yayınevi · 2010369 okunma
111 syf.
6/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Puanım 3/5 (%60/100) Kitabın düzenini aslında çok sevdim. Tocqueville, Weber ve Adorno'nun Amerika gözlemlerini anlatıyor Offe ve bunu şöyle yapıyor; A) Avrupa geleceğini Amerika'da görüyor. B) Amerika sahneye geç kaldı ve Avrupa'nın geçtiği adımlardan geçecek. Bunları da A1-A2 ve B1-B2 olarak ayırıyor yani bu bakış açılarının olumlu ve olumsuz yanları şeklinde. En sonda da kendi düşüncelerinden bahsediyor. Bu okumayı kolaylaştırmış olsa da arka plan bilginiz yoksa anlamakta zorlanacağınız bir kitap olmuş. Bir de ben Türkçe çevirisini sevmedim. Terminoloji zaten çok garip çevrilmişti onun yanında direkt farklı anlama gelecek şekilde çeviriler de vardı. Zaten o yüzden İngilizcesi ile eş zamanlı okumuş oldum. Bilsem orijinal dili olan Almanca'da okurdum. Yine de güzel bir kaynak, yüksek lisans dersimde çalıştık.
Amerika Üzerine Düşünceler
Amerika Üzerine DüşüncelerClaus Offe · Dost Kitabevi · 20135 okunma
202 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
On iki seneyi aşkın bir süre devam eden beyin fırtınasında ; kimi Ali Yüksel Erbeden'e ait, kimisi de yine kendisine çarpıp bu kitaba eklenmiş düşüncelerin oluşturduğu kitap ; Aforizmalar. Kitaptan birkaç alıntı bırakıyorum buraya, devamı ve çok daha fazlası elbette kitapta :-) "Hiçliğin, çaresizliğin pençesindeki, ölüm korkusunu
Aforizmalar
AforizmalarAli Yüksel Erbeden · Elpis Yayınları · 20233 okunma
Reklam
88 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
"Haftalar önce bir rüya gördüm ve gördüğüm rüya bana o kadar önemli geldi ki, sanki her şey ona bağlıydı ve varoluşun beyhudeliğinin en derin sırrına vakıf olmuştum. Ama rüyanın ne olduğunu unuttum." Rüyalar insanlık için binlerce yıldır gizem kaynağı. Onları çözümlemek, değerlendirmek ve anlamak istiyoruz. Adorno' nun rüyaları da öyle. Unutulmak değil anlamlandırılmak istenen onlarca rüya. Adorno bildiğim kadarıyla rüyalarını günlük olarak kaydetmiş. Genelde rüyalarında hakim tema ise ölüm, ikinci dünya savaşının getirdiği yıkım ve cinsellik. Sakin bir zihinle okunmasını öneririm. Rüya ile ilgilenenler için faydalı bir kitap olacaktır. İyi okumalar şimdiden.
Rüya Kayıtları
Rüya KayıtlarıTheodor W. Adorno · Yapı Kredi Yayınları · 2016110 okunma
111 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitap 5 bölümden oluşuyor 1- Giriş 2- Alexis de Tocqueville 3- Max Weber 4- Theodor W. Adorno 5- 21. Yüzyılda ABD Giriş bölümünde, okuyacağımız 3 yazar hakkında kısa bilgilere ve kitabın içeriğine değinilmiş. 2. Bölümde, Yardımcı Yargıç Alexis de Tocqueville'in Fransız Adalet Bakanlığı'ndan ABD'de bir inceleme gezisi yapmak için
Amerika Üzerine Düşünceler
Amerika Üzerine DüşüncelerClaus Offe · Dost Kitabevi · 20135 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Gürbilek’in en sevdiğim kitapları arasına girdi bile Örme Biçimleri. Yazarlar ve yazma biçimleri üzerine hazırladığı bir kitap bu. İlk bölüm Virginia Woolf’un ablasının çizdiği portre ile başlıyor. Örgü örerken resmedilen bir çizimin, ördüğü o bir ters bir düz örgüyü yazıya bağlamak bana epey ilgi uyandırıcı geldi. Sonrasında Bilge Karasu’nun usta çırak ilişkini ele alıyor. Öz Türkçeye olan bağlılığı, iplik gibi uzanan metinlerinden bahsetmesi, Latife Tekin’in romanlarına giriş kapısını aralayan Ayhan Geçgin’den ve halk kavramını açıklaması, sanatın neşeyle olan ilgisini anlatırken Adorno ve Bahtin’e ihtiyaç duyması, Dostoyevski ve Kafka’nın bölgesinde gezen Gomvrowicz’in Ferdydurke’sini anlatması ile iyü ki okudum dediğim bir kitap oldu.
Örme Biçimleri
Örme BiçimleriNurdan Gürbilek · Metis Yayınları · 202376 okunma
528 syf.
·
Puan vermedi
DİPÇE : "Kızıl Darı Tarlaları" doğduğum köye komşu bir köyde geçen gerçek bir hikayeye dayanır. Bu köyün gerilla birligi Jiaolai Nehri üzerindeki köprünün başında pusu kurup küçük bir Japon birliğiyle çarpışmış, askeri bir aracı ateşe verip o zamanın koşullarında büyük bir zafer elde etmişler. Çok geçmeden Japon tugayları misilleme için
Kızıl Darı Tarlaları
Kızıl Darı TarlalarıMo Yan · Can Yayınları · 2022666 okunma