makbul bir romanın, okurun bönlük derecesinde canının istediği gibi ayar çekebileceği, kendinden menkul bir düzmece olması gerekir. Karakterleri daima iyi veya kötü, ya da fakir veya zengin olmaya mecbur etmek demokratik değildir. Her bir karakter kendine ait özel bir yaşama, özerkliğe ve yakışık alır bir yaşam standardına sahip olabilmelidir. Böylece, karakterlerin kendile­rine saygısı olur, içleri huzurla dolar ve daha iyi hizmet verirler. Bunun kaosa yol açacağını söylemek yanlış olur. Karakterler bir kitaptan diğerine geçebilmelidir. Mevcut edebiyat külliyatının tamamı, kafası çalışan yazarların lazım gelen karakterleri çekip alabileceği bir limbo olarak görülmelidir; yazarlar ancak mev­cut olanlar arasında amaca uygun kuklalar bulamadıklarında yeni karakterler yaratmalıdırlar. Modern roman büyük ölçüde referanslardan mürekkep bir eser olmalıdır. Çoğu yazar daha önce söylenmiş - genellikle çok daha iyi söylenmiş - şeyleri söylemekle harcıyor vaktini. Halihazırda var olan eserlere verilen referansların çokça olması, okuru her bir karakterin mahiyetiyle ilgili anında bilgi sahibi yapar, sıkıcı açıklamaları bertaraf eder ve şarlatanların, zıpçıktıların, el çabukluğunu marifet bilenlerin ve eğitim seviyesi düşük kişilerin çağdaş edebiyatı idrak etmelerini etkili bir şekilde önler.
Sayfa 52 - Everest 2014Kitabı okudu
310 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Öyle her okuduğuna inanma dedi bence O’Brien bu kitapla okuruna. Ekledi hatta: Belki bir oyundur bu oynadığım; kurallarını benim koyacağım, gerçeklerini ve yalanlarını senin bulacağın. Sonra fısıldadı kulağına; dikkatli oku ! Aylak mı aylak bir üniversite öğrencisi olan anlatıcı amcası ile birlikte yaşıyor. Amcasının, ‘hiç kitap kapağı açıyor
Ağaca Tüneyen Sweeny
Ağaca Tüneyen SweenyFlann O'Brien · Everest Yayınları · 201478 okunma
Reklam
... pek çok kişinin sorunu, dedi Byrne, yatakta yeterince vakit geçirmemeleri. İnsan uyuyunca gevşek, renksiz bir mutluluğun içine batıp kaybolur: uyanıkken huzursuzdur, bedeninin ve varoluş yanılsamasının eziyetine maruz kalır. İnsanlar neden uyanık bedenle cebelleşip durmuşlar ki yüzyıllar boyunca? Bedeni uykuya yatırsan daha iyi. Bırak, beden sadece uyuyan ruhu evirip çevirmekle, kan akışını düzenleyip daha derin ve daha has bir uykuyu mümkün kılmakla meşgul olsun. Katılıyorum, dedim. İstirahat ve hareket anlayışımızı tersine çevirmemiz lâzım, diyerek devam etti. Uyumamızın maksadı uyandığımızda sarf ettiğimiz enerjiyi yeniden toplamak olmamalı; daha ziyade, uykunun meydana getirdiği istenmeyen enerjiyi boşaltmak için ara sıra uyanmalıyız.
Sayfa 149 - Everest YayınlarıKitabı okudu
. Bir zamanlar yaşlı ve bilge bir baykuş ormanda yaşardı, ne kadar çok duyarsa o kadar az söylerdi, ne kadar az söylerse o kadar çok duyardı, hadi o yaşlı bilge kuşu örnek alalım. . . .
310 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ağaca Tüneyen Sweeny, tek kelimeyle dâhiyane kaleme alınmış, bugün bile kalıpların oldukça dışında ve çok etkileyici olduğunu düşünürsek, 1939’da yayımlandığında zamanının çok ötesinde ve özel bir zihinle sıra dışı bir yeteneğin ürünü olduğu aşikar bir roman. İrlandalı yazar Flann O’Brien’ın ilk romanı olan eser, kısaca, Dublin’de amcasıyla
Ağaca Tüneyen Sweeny
Ağaca Tüneyen SweenyFlann O'Brien · Everest Yayınları · 201478 okunma
·
Puan vermedi
Kitapları yarım bırakmak hiç adetim değildir. Zorlanarak da olsa okuyup, beğenmememin nedenlerini sunabilmek isterim. Bu kitabı bitirmesem de 120sayfasını okuyarak gerekçe bildirebiliyorum. Öncelikle kitabın içine bir türlü giremedim. Konu beni etkisi altına alamadı, herhangi bir konuda merak da uyandırmadı. Kitabın ana karakterinin yazdığı kitabın ana karakteri Trellis , Trellis'in yarattığı karakter Furriskey ,Trellis'in karakterlerinin çoğunu çaldığı (ödünç aldığı) bir diğer yazar Tracy vs. vs. İrlanda kültürünün espri anlayışı ve dili kullanma tarzı da bana hitap etmemiş olabilir belki. Kitabı bitirip, anlamlandırmayı çok isterdim ama okumak istediğim o kadar çok kitap var ki zaman kaybı yaşıyormuşum hissini yenemedim ve vedalaştım.
Ağaca Tüneyen Sweeny
Ağaca Tüneyen SweenyFlann O'Brien · Everest Yayınları · 201478 okunma
Reklam
Bay Shanahan kültürlü bir edayla güldü. Niyetim olsaydı evrenin bilmecesini çözebilirdim, dedi, ama soruları cevaplara yeğlerim. Sorular, bizim gibi adamlara ilmi diyalektik için sonsuz bahaneler sunar.
Öklid geometrisinde bir nokta gibiyim, diye açıkladı İyi Peri, konumum var ama büyüklüğüm yok yani.
Bütüne anlamını veren parçaların toplamıdır ve bütün her zaman parçaların toplamından fazladır.
Sayfa 22 - Everest Yayınları, 1. Basım Eylül 2014
Önsöz terörü
... böylesine iyi yazılmış bir kitaptan önce okurla yazar arasına girince ölçüyü kaçırmaktan çok çekiniyorum.
Sayfa 16 - Everest Yayınları, 1. Basım Eylül 2014
Reklam
Ben elendim siz devam
Yazar her ne kadar sürekli olarak okurun altından sandalyeyi çekiyor olsa da, dikkatli okur, yazarın açtığı tüm parantezleri kapattığını, her alıntının, çıkmanın metin içinde bir görevi olduğunu görecektir.
Sayfa 14 - Everest Yayınları, 1. Basım Eylül 2014
Çünkü her şey değişir ve bir diğerine yol verir.
Sayfa 27 - Everest Yayınları, 1. Basım Eylül 2014
Kötülük, ona göre, bilinen bütün illetlerin en bulaşıcı olanıydı. Bir hırsızı dürüst insanların arasına koy, er ya da geç adamcağızın saatini yürütüverirler.
Ağaca Tüneyen Sweeny
Ağaca Tüneyen Sweeny
Çünkü her şey değişir ve bir diğerine yol verir. Euripides
Tamamen kitaplardan oluşan bir yolun üzerinde yürüyoruz. Kitaplar arasındaki metinlerarası ilişkiyi yakaladığınızda ve bunlardan referansla okumalar yaptığınızda, videoda bahsettiğim sürekli uzayan yolun üzerinde yürüyerek, bir ömür geçiriyorsunuz. Bu yolun üzerindeki yürüyüşümüz, başka sapaklara pek sapmadan ana yolda sabırla devam edişimiz çok daha kaliteli, sistemli bir okuma yolculuğunu yaşamamızı sağlayacaktır. Örneğin geçen hafta kanalımda incelediğim Flann O'Brien'ın Ağaca Tüneyen Sweeny kitabında yer alan Ulysses'in Türkçedeki ikinci çevirmeni Armağan Ekici'nin önsözünü okuduğunuzda bu eserle Joyce'un Ulysses'i ve Huxley'nin Ses Sese Karşı romanları arasındaki metinlerarası ilişkiyi görebileceksiniz. Bu sizi Huxley'nin Cesur Yeni Dünya ve Cesur Yeni Dünya'yı Ziyaret, sonrasında Zamyatin'in Biz, Orwell'in 1984 ve Hayvan Çiftliği, Bradbury'nin Fahrenheit 451 romanlarına götürebilecektir. Ulysses tarafından devam ettiğinizde Homeros'un Ilyada ve Odysseia, Dante'nin İlahi Komedya, Shakespeare'in başta Hamlet olmak üzere külliyatı ve Laurence Sterne'ün Tristram Shandy romanına kadar götürür. Okurun kitap yolculuğunu metinlerarası ilişkiler bağlamında anlattığım videoyu izlemek için: youtu.be/WRBktLz-LVc
Resim