Meryem Yiğit

Meryem Yiğit
@ahamkara
Kafamda bir çocuk var meraksız, iç alemim oyuncaktan farksız.
Gençlik Çalışanı
İletişim Sanatları Mezun
Yalova
162 okur puanı
Kasım 2018 tarihinde katıldı
168 syf.
·
Puan vermedi
Her bunalımda  bir çürüme yaşar belki de insan; ama sonrasında neye dönüşeceğini kim bilebilir. Hayat bunalımlardan ibarettir kimi çıkmasını bilir, kimi kaybolmayı iyi bilir. Hayat demek anlam mı demektir yoksa manasız bir yolculuk mudur? İnsan başlı başına kaos mudur? Yoksa hayatın bir oyunu mu? Her sözünde kendinizi yeniden bulduğunuz bir kitap daha. Bu kitabı anlatamam, bir karmaşanın icerisinde kaybolup gidiyorsunuz, kelimeler arasinda yok oluyorsunuz, hayatın her an çürumekte olduğunu ve insanın yok olduğunu görüyorsunuz. Ve sonuc olarak Cioran ve insanda yaşattığı bunalımlar...
Çürümenin Kitabı
Çürümenin KitabıEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 202110,2bin okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
Şeker Portakalını on iki günde yazdığını söyleyen yazar, 'Ama onu yirmi yıldan fazla taşıdım yüreğimde,' der. 7'den 70'e herkesin dilinde olan bu romanı malesef her yürek taşıyamaz, 12 yaşında okuduğumda Zeze bana komik gelmişti bende çocuktum anlamamıştım söylediklerini, bir çocuk nasıl büyük adam gibi konuşabilir demiştim, bir çocuğun nasıl bu kadar derdi olabilirdi ki, bir çocuğun çikolatadan , parktan daha büyük nasıl bir derdi olabilirdi ? Nereden bilebilirdim bu yaşımda Zeze ile birlikte bir kez daha büyüyeceğimi, o sözlerin yüzüme çarpacağını, hayatımın gerçeklerini bir kez daha Zeze'den duyacağımı, bunların başıma geleceğini bilsem öyle konuşurmuydum hiç... Çocukluğumda yaşadığım ama adını koyamadığım tüm duygularımı, Zeze'nin cesur dünyasıyla bir kez daha yaşıyorum. Bir çocuk ve baba ilişkisi, bir çocuk ve hayat algısı, bir çocuk ve kırgınlıklar. Zeze benim için sadece bir çocuk değildi, Zeze dile getirmekten korktuğum duygularımdı. Benim bu romanı yüreğimde taşıyacak cesaretim yok, umarım sizler taşıyabilirsiniz.
Şeker Portakalı
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2022229,3bin okunma
238 syf.
·
Puan vermedi
Bir insanın hayvana dönüşmesinin izini sürmek
"Vahşi bir varlık olmanın nasıl bir his olduğunu bilmek istiyorum" cümlesi ile Foster bir maceraya sürüklüyor bizi. Hayvan olmak nasıldır? Öze dönüş nedir? Biz nerede hata yaptık? Bizi hayvanlardan ayıran ne? Evcilleşmenin sonu ne? gibi birçok soruya cevap verirken sizi eğlenceli bir maceraya götürüyor. Ve  böylece "doğaya dönüş" yolculuğu başlıyor ve aklıma direk şu söz geliyor. "insanın ne olduğunu hatırlayabileceği bir yere gidebilmesi için insanın ne olduğunu unutturan şeylere ihtiyacı var". Hayvan olmanın doğasını keşfederek, evcilleşerek kaybettiğimiz vahşiliğimizi  ya da inkar ettiğimiz vahşiliğimizin özünü bize tekrar hatırlatıyor.
Hayvan Olmak
Hayvan OlmakCharles Foster · Kolektif Kitap · 201639 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
140 syf.
·
Puan vermedi
Dikkat; hayalperest bir film yapmak tehlikeli bir araştırmadır.
Yaşam bir film şeridi gibi geçip giderken durduğumuz durakların ne kadar farkındayız? Yaşamımız bir başkasının hayatına dokunuyor mu sorusunu sormayalı ne kadar oldu? Bu kitapla sinema dersinde tanıştım finalde çıkacak bir soru için okumaya başladım ama farkında olmadan hayatımın cevaplarını almaya başladım. Kısacık bir kitap size hayatınızın sadece bir film şeridinden ibaret olmadığını gösteriyor. Film yapmak hayata anlam katmaktır, görünmeyeni göstermek gizli olanı açığa çıkarmaktır, film yapmak bilinmeyene yolculuk yapmaktır bu yolculukta kaybolmak, keşfetmek, yeni hayatlar tanımak ve kendi hayatına yeni heyecanlar katmaktır. Hayat basit bir serüven değildir. Hayatınız bir film serüvenidir, bir başkasının filminde oynamayın kendi filminizi kendiniz yazın ve yönetin. Ve filminiz tek bir tür olmasın ara sıra aksiyonu, gerilimi, dramı eksik etmeyin.
Film Yapmak Üzerine
Film Yapmak ÜzerineJames Broughton · Altıkırkbeş Basın Yayın · 201134 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
Doğmuş Olmayı Unutmak
Ve insan yaratıldı. Allah insanı yarattığında melekler yeryüzünde kan dökecek bir halifemi yaratacaksın diye sordu... Kabil kardeşi Habil’i kıskançlık uğruna yok etti... Ve aradan milyonlarca sene geçti ama insan denen meçhul yine bozgunculuk yapmaya, kan dökmeye, devam etti. Her şey bu kadar hızla ilerlerken insan bir türlü ilerleyemedi. Bu kitap insanın doğmuş olduğunu unuttuğunu ve ölümü beklerken dünyayla zaman doldurduğunu gözler önüne sermekte. Ve şu cümle benim için bu kitabın ve yaşamın özeti. ‘her şey olma duygusu ve hiçbir şey olmamanın gerçekliği’.
Doğmuş Olmanın Sakıncası Üstüne
Doğmuş Olmanın Sakıncası ÜstüneEmil Michel Cioran · Metis Yayıncılık · 20192,053 okunma
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
Senin kumandan kimin elinde?
Tüm hayatın bir aldanmadan ibaret olduğu 70 sayfalık bir kitapta yazılanlarda saklı. Yazılanlar size çarpa çarpa ilerlerken bir anda tüm dünyanız yerle bir oluyor. Ve soruyorsunuz; Güç uğruna, kariyer uğruna, para uğruna kalbimizi ne zaman teslim ettik. Güç neredeyse, kimdeyse onun peşinde ilerliyoruz ve buna yaşamak diyoruz. İnsanı, insan yapan bedeni mi yoksa ruhu mudur? Beden sadece sahip olduğumuz bir görünüş, bir aldanmadır. Bedenimize can veren ruhumuzken, biz ruhumuzu ne uğruna kaybettik? Bedenler bu kadar metalaşmışken, bedenlerimiz bir başkasının elinde sermaye kaynağı olurken, ruhumuzu nerede kaybettik? Ruhumuzu ne uğruna sattık?
Uzaktan Kumandalı Kız
Uzaktan Kumandalı KızJames Tiptree Jr. · İthaki Yayınları · 03,269 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
'İyi bir bakıma rahatsız edicidir' kitapta yer alan birçok anlamlı sözlerden biriydi sadece, bu söz sadece kitabı değil hayatı da özetlemekte aslında. Franz Kafka hayatın, normal seyrinde ilerleyen yoluna duraklar koymaktadır, hangi durakta ineceğimiz, hangi durakta bekleyeceğimiz bizim elimizdedir. Yaptığımız tercihlerle yaşarız ve bu tercihlerin sonuçlarına da katlanmaktayız. Hayat seyrinde ilerlerken, bu hayat gerçekten istenilen hayat mıdır diye sorarız. Hayat bizim gördüklerimizden, yaşadıklarımızdan, hislerimizden daha fazlasıdır aslında. Hayat sadece ilerleyen bir süreç değil bir manadır. Önemli olan gözlerimizin önündeki perdeyi aralayabilmek ve hayata bir başka pencereden bakabilip manasını keşfedebilmektir.
Aforizmalar
AforizmalarFranz Kafka · Altıkırkbeş Basın Yayın · 201428bin okunma
192 syf.
6/10 puan verdi
Zincir vurulan bir akıl, prangalarından kurtulamayan insan. Pasif halde yaşamaya devam eden, aktif bir birey olamayan ve yobazlıklar içerisinde kendini kaybeden mahluk. Bu kitap insanlığımızı kaybederken neleri de kaybettiğimizi gözler önüne sermektedir. İnsanın, yobazlaşmasında rol oynayan tüm unsurlarını anlatırken, insanın nasıl bir felaket makinesine dönüştüğünü de göstermektedir. Sonuç olarak insanoğlu, insanlığı yok etmenin tüm imkanlarına sahip olmuşken, birilerinin buna son verip zincirleri kırması gerekmektedir.
Yobazlıklar
YobazlıklarRoger Garaudy · Türk Edebiyat Vakfı Yayınları · 2016348 okunma
412 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın ismini okuduğumda ne düşüneceğimi bilemedim 'hayvanlardan tanrılara' diyordu hayvansal içgüdülerimizle hareket ederek tanrılaşma sürecimiz nasıl olabilirdi ki? diye düşündüm. Kitabı okumaya başlayınca her sorum bir yanıt buldu. O kadar sürükleyici bir kitap ki sizin bütün sorularınıza yanıt bulmaklar kalmıyor, toplumların bu hale gelmesinin sebebini de açıklıyor. Ve yazar duymamız gereken soruyu soruyor, Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü? İnsanı insan yapan duygularımızı ne zaman kaybettik, ne uğruna insan olmaktan vazgeçtik? Bizi biz yapan, bizi insan yapan, bizi dünyada ki diğer canlılardan ayıran tek şey, düşünme yetimizken biz ne uğruna bu özelliğimizden vazgeçip hayvansal içgüdülerimizle hareket eder olduk? Bu kitap insanoğlunun ne kadar doyumsuz olduğunu ve menfaatleri uğruna neler yapabileceğini gözler önüne sermektedir. İnsan, insan olmayı unuttu. Toplumumuza baktığımızda tecavüz olaylarının, şiddetlerin, haksız ölümlerin o kadar çok yaygınlaştığını görüyoruz ki her gün duyduğumuz normal şeyler haline geldi. Birileri insanlığını unuttu diye biz de farkında olmadan insanlığımızı unutmaya başladık. Tanrı olmak ve sağladığı güç uğruna insanlığımızı kaybettik. Bu kitap sadece insanın evrim sürecini değil, insanın insanlığını kaybetmesinin ve tanrı olmak uğruna ne kadar alçaldığını anlatıyor. Dil, din, ırk gözetmeksizin bizi biz yapanın, insan olduğumuzu unutmamamız temennilerimle.
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201936,3bin okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Hani bazı kitaplar vardır son satırını okursun, kitabın kapağını kapatırsın ve o anda yeni bir sayfa açılır önünde, artık her şey değişmiştir senin için. Hayat bir başka noktadan ilerlemektedir. Bu kitabın her satırı bir rüzgardı benim için, çarpa çarpa ilerledi, yeri geldi sabit durdum, yeri geldi kasırga olup oradan oraya savruldum.Bu kitap sadece bir kitap değil benim için,bir devrimdi. Devrim sadece bir kelime değildi, devrim bir yaşama biçimiydi. Bir hayat hikayesinin anlatıldığı bu romanın her satırında kendinizi buluyorsunuz. Her gün kullandığımız birçok kavramın ne anlama geldiğini görüyorsunuz, yeri geldiğinde umutsuzluğa düşüyorsunuz yeri geldiğinde ümitkar oluyorsunuz. Kitap bittiğinde teşekkür ediyorsunuz ve bende bu kitap için teşekkür ediyorum. Yaşattığı hisler için ve hayatın sadece nefes almaktan ibaret olmadığını, hayatın bir manası olduğunu ve önemli olanın gören göz değil, hisseden gönül olduğunu gösterdiği için...
Compañero Rosita
Compañero RositaNeşe Kutlutaş · Vadi Yayınları · 2016830 okunma
Resim