Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Efendimiz (sav), kişinin Allah rızası için yaptığı yardımları kalıcı bir ahiret yatırımı olarak görmüşlerdir. Meselâ, bir keresinde şöyle buyurmuşlardır: “İnsanoğlu ‘malım, malım’ deyip durur. Halbuki asıl malı ‘Allah için infak edip ahirete yatırımı olarak gönderdiğidir.” Efendimiz (sav); kendisine verilmiş olan “az sözle özlü konuşma (cevâmiu’l-kelim)” ve “fesâhat” yetenekleri sayesinde dinî ve metafizik meseleleri çok latif misallerle anlatırlardı. Bir seferinde, zekat ya da sadakanın Cenâb-ı Hak nezdinde nasıl kıymetlendirildiğini şöyle bir temsil ile anlatmışlardı: “Kim ki, helâl yoldan kazandığı malından Allah yolunda bir hurma değerinde bir şey tasadduk ederse, Allah onu kabul eder. Sonra o tek hurma kadarcık bir sadakayı, dağ gibi oluncaya kadar, sizin bir küheylan tayını büyüttüğünüz gibi sadaka veren kişi için büyütür.” (Buhârî, “Zekat”)
“Bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir. Ahiret yurduna gelince,işte asıl hayat odur. Keşke bunu bilselerdi!” (Ankebut,64) Bu dünyada itidalli yaşayarak asıl yurdumuza bir gün döneceğimizi,asıl yatırımı oraya yapmamız gerektiğini unutmamak duasıyla 🤲
Reklam
1- Kayınbabanı ve kayınvalideni öz anne ve baban gibi görmeli, “Seven sevdiklerinin sevdiğini de sever” ilkesini unutmamalısın. 2- Kayınbabana veya kayınvalidene bakma sorumluluğun yok ama onların, eşinin cenneti ya da cehennemi olduğunu unutmamalısın. 3- Kayınbaba ve kayınvalideyi tecrübe sahibi insanlar olarak bilmeli, o birikimin çok önemli katkılar, sağlayacağını unutmamalısın. 4- Kayınbabanın ve kayınvalidenin evin rahmet kaynağı olduğunu fark etmeli, onların vesilesi ile rızıklarının bereketleneceğini unutmamalısın. 5- Kayınbabanın ve kayınvalidenin hem dünya hem ahiret yatırımı olduğunu her daim bilmeli, ne ekersen onu biçeceğini unutmamalısın.
Allah'ın Salih kulları, ellerine geçen dünyalık nimetleri, ahiret yatırımı olarak infak edip dünyada bir misafir gibi yaşadılar.
Yâsîn 12 Şüphesiz Biz, (evet bütün) ölüleri Biz diriltiriz; onların (ahiret yatırımı olarak) önden takdim ettiklerini ve (geride bıraktıkları) eserlerini de Biz yazıp (kaydederiz). Biz her şeyi, apaçık bir kitapta (en küçük ayrıntısına kadar) sayıp, tespit edip korumuşuzdur (ve mutlaka hepsinin hesabını göreceğimiz bir ahiret günü vardır).
şimdi bir düşün ve bir muhasebe yap!
Günlerin nasıl geçiyor? Akıp giden ömrünü nasıl geçiriyorsun? Bu zamana kadar en çok nelere vakit ayırmışsın? Vakit ayırdığın şeyler bir dünya yatırımı mı yoksa ahiret yatırımı mı?
Reklam
572 syf.
·
Puan vermedi
·
86 günde okudu
Stare im dimidio rerum
Bu yaz Paris’e gitmeden okumaya başladığım ancak yeni bitirebildiğim bir klasik. Yangımda zarar göre meşhur kiliseyi Hugo’nun dilinden, Paris’i onun gözünden görmek istemiştim çok da iyi oldu. Bu kitabın bana kattığı şey Şatince şu tabir oldu: stare in dimidio rerum (her şeyi kararında yapmayı bilen). Pierre Gringorie isimli önceleri şair sonraları trajedi yazarının anlatıldığı bir bölümde geçmişti. Bunun gibi nice Latince tamlama ve isim mevcut, Ortaçağ atmosferini oldukça başarılı anlatmış yazar. Romantizm öncüsü Hugo yakışıklı bir prens değil çarpık tek gözlü bir karakteri Quasimodo’yu romanın baş kahramanlarından yapıyor. Herkesin aşık olduğu ve trajik sondan kurtulamayan Esmeralda, Quasimodo’yu ahiret yatırımı için evlat edinen ancak gram sevgi göstermeyen Frollo, çapkın subay Phobeus ve daha nice karakter. Frollo’nun aşık olmasına rağmen sevgilisinin asılışına müdahale etmemesi, yüzbaşıyı yaralayanın kendisi olduğunu itiraf edememesi sınıfı üzerinde ne denli bir baskının olduğunu gösteriyor. Ayrıca yargılama biçimi ve işkence ile itiraf ettirilip cezalandırma yöntemi de oldukça iğneleyici ve de gerçekçi. Yine kiliselerin sığınma mekanları olması, derebeylik sistemine gönderme, sokaklara çekilen zincirler de hoş bilgi ve ayrıntılardı. Tam bir ortaçağ klasiği. Kitabın içine girmek biraz zaman alıyor ancak sonradan akıp gidiyor. Notre Damme ve Paris tasvirleri, Rembrandt eserlerinin kitaba serpiştirilmedi, Flaman eyaletlerinin ve elçilerinin kitapta yer alış biçimleri oldukça hoşuma gitti. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Notre Dame'ın Kamburu
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202232,5bin okunma
Zahid/Zühd
Bir Müslüman'ın elindeki imkanlara rağmen dünyayı üç günlük bir misafirhane gibi görüp, debdebeye düşmemesine zühd, böyle bir Müslüman'a da zahid denmektedir. Allah'ın salih kulları, ellerine geçen dünyalık nimetleri, ahiret yatırımı olarak infak edip dünyada bir misafir gibi yaşadılar. Evleri, sarayları, mücevherleri ahirete giden bir yolcu için ağırlık gibi gördüler. Ömer bin Abdülaziz de böyleydi. Yönettiği devlet dünyanın en büyük imparatorluklarını çökertmiş, hazinelerine el koymuş bir devletti. O devletin başında yönetici olarak bulunurken bir maaş bile almaya tenezzül etmedi. Salih kulların bu tavrı, 'ben dünyayı istemem, Cenneti isterim' iddiasının hayata yansımış şeklidir. Âlimlerden Ziyad, bir defasında yanına diğinde onu ağlamaktan yüzü gözü şişmiş yanaklarında izler çıkmış haliyle gördü. Fakir bir dilenci gibiydi. Elbisesi yamalı, üstü başı dağınıktı. Ona dedi ki: -Ya Emirelmüminin! Nerede yaşadığın saraylar? Hani o elbiseler? Hani o caka? Ona şu cevabı verdi: - Hey gidi Ziyad! Bir de beni kabre konulduktan üç gün sonra görsen! Kefenim yırtılmış, böcekler yanaklarımda dolaşıyor, gözümü yemişler, ağzım burnum toprak dolmuş... Asıl o zaman şaşarsın, o zaman!
Sayfa 156 - Tahlil YayınlarıKitabı okudu
Dünya fani, dünyalıklar geçiciydi. Fakat âhirete giden yolda âhiret yatırımı olmak üzere dünya metaını da ihmal etmemek gerekiyordu.
Sayfa 164 - Diyanet İşleri Başkanlığı YayınlarıKitabı okudu
İman ehli olmak, dünya ile sınırlandırılmış beklentileri aşmak demektir. Ahiret için yaşamak, yatırımı ahirete yapmak, dünyayı istasyon gibi görmektir.
Sayfa 80 - Tahlil Yayınları
Reklam
Rabbimiz buyuruyor ki: “Herkes yarın için önden ne gönderdiğine baksın!” (Haşr, 18) Çocuğunun geleceği için yatırım yapan, emeklilik sonrası için yatırım yapan, zor günler için bir kenara bir şeyler koyup yatırım yapan ama ahiret yatırımlarını dert etmeyen Müslüman, nasıl kıyamet günü için salih amel biriktirip, ahiret yatırımı yapsın ki? Abdulaziz Kıranşal
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.