İmam Hasan el-Basri güzel ahlakın tarifi hakkında sadece üç kelime söylemiştir: "Eziyeti terke etmek, iyiligi sergilemek ve güler yüzlü olmak." Eziyeti terk etmek yani, eziyetini inşalardan çek! İnsanlardan eziyeti çekmek ne demektir? Yani, söz veya fili olarak eziyetini çek. insanlara dilin ile eziyet etme. Gıybet, dedikodu, sövmek ve başkaları ile dalga geçmek gibi kötü şeylerden uzak dur. Bundan dolayı Nebi sallallâhu aleyhi ve sellem Allah'ın sevdiği ve razı olduğu Müslümanı açıklarken şöyle buyurmuștur: "Müslüman, Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir." İnsanlar onun dilinden güvendedirler. Dilini insanlara karşı tutmayan kişiden insanlar eziyet görürler. İnsanlar söver ve insanlara lanet eder. Bazı insanların genelde dilinde lanet vardır ve hep gıybet ederler. Bu kişiye deriz.ki: Senin güzel ahlakında bir eksiklik vardır. Neden? Çünkü sen söz eziyetini insanlardan çekmemişsin.
Dikkat!!
Ahlakın Tarifi Oğlu ortaokula gidiyordu. Akşam eve gelince derslerine yardım ederdi. Yemekten sonra sordu: "Oğlum, derslerin nasıl, çalıştın mı, yarın ne var?" "Ahlak çalıştım, baba." "Anlat bakayım." Çocuk geçti karşısına, papağan gibi bir solukta okudu: "Ahlak, hulk'un cem'idir. Hulk tabiyyat ve seciyye demektir. Buna huy denir. Seciyye ve huy denilen şey, insanda yerleşmiş melektir. O melek sebebiyle nefisten ef'al kolayca çıkar." Şaşırdı: "Oğlum bu ne? Nereden ezberledin bunu?" "Ahlakın tarifi, öğretmen yazdırdı." "Bir şey anladın mı?" "Yoo! Anlamak şart değil ki! Kimse anlamıyor, ezberle yeter!..."
Reklam
Ahlakın Tarifi
“Ahlak, hulk’un cem’idir. Hulk tabiyyat ve seciyye demektir. Buna huy denir. Seciyye ve huy denilen şey, insanda yerleşmiş melektir. O melek sebebiyle nefisten ef’al kolayca çıkar.”
Ezbere Eğitim | Maalesef Güncelliğini halen koruyor
Oğlum, derslerin nasıl, çalıştın mı, yarın ne var?--               --Ahlak çalıştım, baba.--               --Anlat bakayım.--               Çocuk geçti karşısına, papağan gibi bir solukta okudu:               --Ahlak, hulk'un cem'idir. Hulk tabiyyat ve seciyye demektir.        Buna huy denir. Seciyye ve huy denilen şey, insanda
Öğretilen İki Yanlış Değer: Budun (Millet) ve Aktöre (Ahlak)
MİLLET 1. Türk milletinin mütalaası; Türk milletinin teşekkülündeki amiller 2. Türk dili 3. Türk yurdu 4. Türklerin menşei, teşekkülleri tarzı, Türk tipi 5. Ahlâk hakkında mütalaa, millî his 6. Medenî his 7. Diğer milletlerin teşekkülleri tarzını mütalaa 8. Bu münasebetle Türk camiasının terkibini tetkik 9. Milletin umumî tarifi
Ahlakın Tarifi
"Oğlum, derslerin nasıl, çalıştın mı, yarın ne var?" "Ahlak çalıştım, baba." "Anlat bakayım." Çocuk geçti karşısına, papağan gibi bir solukta okudu: "Ahlak, hulk'un cem'idir. Hulk tabiyyat ve seciyye demektir. Buna huy denir. Seciyye ve huy denilen şey, insanda yerleşmiş melektir. O melek sebebiyle nefisten ef'al kolayca çıkar." Şaşırdı: "Oğlum bu ne?" Nereden ezberledin bunu?" "Ahlakın tarifi, öğretmen yazdırdı." "Bir şey anladın mı?" "Yoo! Anlamak şart değil ki! Kimse anlamıyor, ezberle yeter!.."
Sayfa 78
Reklam
"Ahlakın tarifi, öğretmen yazdırdı." "Bir şey anladın mı?" "Yoo! Anlamak şart değil ki! Kimse anlamıyor, ezberle yeter!.."
İnsanlar için ahlak diye bir olgu vardır. Ahlakın en iyi tarifi, "sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma, başkasına yapılan haksızlıklara da seyirci kalma, karşı köy" şeklindedir. Eğer, bu duyguya sahip değilsen asla insan olamazsın..
Sayfa 204 - AyrıntıKitabı okudu
Filozoflar ahlâkı, akıl tarafından ortaya koyulmuş iyilik ve fenalık teorisi diye tarif ediyorlar. Sosyologlar ise, ahlâkın iyi ve fena hükümlerinin mutlak ve ebedi olmayıp toplumlara göre değiştiğini söylerler. Sosyolojinin ahlâk tarifi şöyledir: "Muayyen bir devirde muayyen bir insan topluluğu tarafından benimsenmiş olan hareket kaidelerinin bütününe ahlâk denir."
"Oğlum bu ne? Nereden ezberledin bunu?" "Ahlakın tarifi, öğretmen yazdırdı." "Bir şey anladın mı?" "Yoo! Anlamak şart değil ki! Kimse anlamıyor, ezberle yeter!.."
Sayfa 78
Reklam
İnsanı cennete götüren güzel ahlâkın bir tarifi şudur:Allahın emirlerini ihlasla yerine getirmek; O'nun yarattıklarına sevgi ile hizmet etmek.
İmam Hasan el- Basri güzel ahlakın tarifi hakkında şu üç şeyi söylemiştir: "eziyeti terk etmek, iyiliği sergilemek ve güler yüzlü olmak"
Güzel ahlak
Hasan el-Basri güzel ahlakın tarifi hakkında sadece üç kelime söylemiştir. -Eziyeti Terk etmek -iyiliği sergilemek -güler yüzlü olmak
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.