Ahmet Hamdi Tanpınar, 1949
Birtakım mekteplerimiz var; birçok şeyler öğretiyoruz. Fakat hep eksik olan bir memur kadrosunu doldurmak için çalışıyoruz. Bu kadro dolduğu gün ne yapacağız? Çocuklarımızı muayyen yaşlara kadar okutmayı âdet edindik. Bu çok güzel bir şey! Fakat günün birinde bu mektepler işsiz adam çıkaracak, bir yığın yarı münevver hayatı kaplayacak... O zaman ne olacak? Kriz...
Sayfa 264 - İhsanKitabı okuyor
Hadiseler kendiliğinden unutulmaz. Onları unutturan, tesirlerini hafifleten, varsa kabahatlerini affettiren daima öbür hadiselerdir.
Sayfa 61 - DergâhKitabı okuyor
Reklam
Modern hayat ölüm düşüncesinden uzaklaşmayı emreder!
Sayfa 58 - DergâhKitabı okuyor
Bu da aşk gibi... Yalnız bende iken güzel...
Sayfa 185 - Adam yayınları.Kitabı okuyor
En büyük meselemiz budur; mazi ile nerede ve nasıl bağlanacağız, hepimiz bir şuur ve benlik buhranının çocuklarıyız, hepimiz Hamlet'ten daha keskin bir "olmak veya olmamak" dâvası içinde yaşıyoruz. Onu benimsedikçe hayatımıza ve eserimize daha yakından sahip olacağız. Belki de sadece aramak ve bütün kapıları çalmak kâfidir. (206)
Sayfa 206 - V: İstanbulKitabı okudu
Beşiktaş Köşkü'nü sahili doldurarak genişleten I. Ahmed'dir. Dolmabahçe adı bu devirden kaldı. Fakat saray uzun zaman Beşiktaş Sarayı adını kaybetmez. I. Ahmed, sık sık bu saraya gelirdi.
Sayfa 178 - V: İstanbulKitabı okudu
Reklam
Eski medeniyetimiz dini bir medeniyetti. Beğendiği, benimsediği adama ölümünden sonra verilecek bir tek rütbesi vardı: Evliyalık.
Sayfa 148 - V: İstanbulKitabı okudu
"Ne diye bunun böyle olmasından mustaribim?" diyordum. "Niçin mutlaka hayatta bir devam istemeli ve neden bir ihtiras sahibi olmalı? Bütün bunların lüzumu ne? Bütün pınarlardan içmiş olsam bile ne çıkar? Lezzetle bitirdiğimiz her kadehin dibinde hep aynı ifrit, kül rengi hadekalarında hiçbir aydınlığın gülmediği kayıtsız, sabit gözlerle sarhoşluğumuzda gülecek olduktan sonra... Ömrümüzü idare eden kudretler arzularımıza ne kadar uygun olurlarsa olsunlar, bizi ondan kurtaramazlar. Bütün hilkat, geniş ve eşsiz kudretinde canı sıkılan bir tanrının kendi kendini eğlendirmek için icat ettiği bir oyundur. Hayat nimetlerinin değişikliği içinde bize, yaratıcı işaretten kalan en büyük miras bu can sıkıntısıdır. Diyarlar fethedelim, mucizesine erilmez eserler verelim, her ânımıza bir ebediyet derinliği veren ihsasların birinden öbürüne atlayalım, aradaki en kısa fasıllarda onun zalim alayı ile karşılaşırız. Hiç ummadığımız zamanda o gelir, karşımıza oturur, gözlerini gözlerimize diker... Kaç defa ondan en uzak bulunduğumu sandığım bir anda bulanık, ıslak nefesini alnımda duydum. Okşadığım tende, kokladığım gülde, içtiğim içkide hep o zehir vardı. En hazlı, en mesut uykudan uyanır uyanmaz bu acayip ifriti siyah meşinden bir mahlûk gibi kollarımın arasında bulmadım mı? Kim bilir belki de bizim için zamanın hakikî ritmini o yapıyor. Dakikalarımızı kendi arzusuyla uzatıp kısaltan ve bizi, küçük uyanışlara benzeyen itişlerle ölümün uçurum ağzına atan odur. En sonunda şeytanî kahkahasını atarak üstümüze zamanın sürgüsünü çeker, fırının kapağını kapatır..."
Sayfa 112 - IV: BursaKitabı okudu
Sizler daima böylesiniz...Ruhunuzu saran küçüklük duyguları içinde büyük değerlerimizi kaybedersiniz.
Sayfa 51 - DergâhKitabı okuyor
376 syf.
7/10 puan verdi
Tanpınar’ın eserlerinde güzel bir roman kurgusu beklemekten çok hayata ve topluma dair tespitleri öne çıkar. Genelde konular ve anlatım dağınık bağlantılar kopuk olur. Bu nedenle Tanpınar okumak zordur. Ancak romanın bir paragrafında öyle güzel bir tasvir veya söz okursunuz ki kitaba hayran olursunuz. Romanın konusuna gelince Roman kahramanı Cemali’in 1920’li yıllarda çocukluğunun geçtiği İstanbul’a dönmesi ile başlar. Ancak İstanbul artık işgal altındadır. Bu dönemde İstanbul’da bulunan devlet adamalarını, altüst olmuş şehir ve mahalle hayatını ve kurtuluş savaşı mücadelesini Cemal’in ağzında öğreniriz.
Sahnenin Dışındakiler
Sahnenin DışındakilerAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20192,740 okunma
Reklam
Daha şehre girmeden, Aşkale'de yattığım hanın kahvesinde, esirlikten yeni dönen yanık yüzlü, tek kollu bir biçare bana, giderken bıraktığı oğlu, karısı ve anasından hiçbirini, hattâ evinin yerini bile bulamadığı için, girdiği günün akşamında şehri terkettiğini söyledi. - Peki şimdi nereye gidiyorsun? diye sordum. Bir müddet düşündü. Yüzü alt üst olmuştu. Nihayet: - Efendi, dedi; nereye gittiğimi ne sorarsın? Geldiğim yeri sana söyledim, yetmez mi? Doğru söylüyordu. Geldiği yeri öğrenmiştim.
Sayfa 33 - II: ErzurumKitabı okudu
Kökü bence bir sarmaşık olmuş dünya sezmekteyim. Mavi masmavi bir ışık ortasında yüzmekteyim Ahmet Hamdi Tanpınar
Sayfa 68 - Everest yayınlarıKitabı okudu
“Şuurla var olmayı, gerçekten var olmayı ödüyordu. Fakat insanoğlu bununla kalmıyor, bu büyük, değişmez zaruretin yanında kendi de yenibaştan talihler icat ediyordu. Yaşıyorum diye başka ölümler yaratıyordu.”
Sayfa 66 - Dergah
“İnsanlığın talihi aklıyla zamanın dışına fırladığı, aşkın nizamına karşı koyduğu, geniş istihalenin ortasında bir istikrar istediği için, kendiliğinden teşekkül etmiş bir şeydi. İnsanlığın hakiki talihi buydu.”
Sayfa 66 - Dergah
1.500 öğeden 15bin ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.