Yâdının alemde loş gölgesini Elimle bir âmâ gibi arasam!"
Fakat içli bir saat gibidir anne kalbi; Ayrılırım dizinden kopan bir yaprak gibi..
Reklam
Ay battı, ne hayran bakan gözlerin, Ne yüzün... Karanlık bir deniz kaldı. Soldu birer birer yıldızlar... yerin Bittiği noktada son bir iz kaldı.
Orda bir köy var, uzakta O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür.
Geceleyin bir ses böler uykumu, İçim ürpermeyle dolar: Nerdesin? Arıyorum yıllar var ki ben onu, Âşıkıyım beni çağıran bu sesin. Gün olur sürüyüp beni derbeder, Bu ses rüzgârlara karışır gider. Gün olur peşimden yürür beraber, Ansızın haykırır bana: Nerdesin? Bütün sevgileri atıp içimden, Varlığımı yalnız ona verdim ben. Elverir ki bir gün bana, derinden, Ta derinden, bir gün bana “Gel” desin.
Ne hoştur kırlarda yazın uyumak! Bulutlar ufukta beyaz bir yumak. Ağaçlar bir derin hûlyaya varmış, Saçında yepyeni teller ağarmış.
Reklam
Kalplere gidilen yollar aşılmaz.
Sayfa 41
İşte bir vazoda açmış iki gül, İşte bir saksıda eşsiz kuşkonmaz. Gülleri gördükçe gönlüm bir bülbül, Saksıya baktıkça içimde bir haz. Ahmet Kutsi Tecer
O zamanlar Sivasta niçin Aşık Veyselin sazını alırlar da yakarlardı? Şükrü Kayanın Dahiliye Vekilliği sıralarındaymış. Ahmet Kutsi Tecer de tam bu sıralar Sivasta öğretmenmiş. Bir gün Veysel ona gelmiş. Tecer: “Hani sazın?” diye sormuş. Veysel de başına gelenleri anlatmış.
Bizim zenaat böyledir işte: Defter işi. Peşin para ile alış veriş eden de var, var ama bakkal dediğin defter hesabini bilmek gerek. Deftere yazması kolay, kolay da sonradan onu sildirmesi güç. Verirdin, vermezdin, bir belâ!
Sayfa 10 - BakkalKitabı okudu
Reklam
Bizim zamanımızda güneş doğduktan sonra dükkân açılmazdı. Beyaz ipliği siyah iplikten seçen zamanda açar açarsın. Geç kaldın mı, o gün esnaf birbirine "Falan ustanın bir sıkıntısı var galiba? Gece hastası mı, ölüsü mü, ne oldu acaba?" diye sorardı..
Sayfa 9 - BakkalKitabı okudu
Bütün sevdiklerim, uzak ve yakın, Dumanına benzer bir sigaranın.
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
TECER'in ömür boyu hiç vazgeçmediği ANADOLU tutkusu Cumhuriyet döneminin Anadolu kültürüne verdiği önemle bir­ leşince, onu Halkbilim araştırmalarına yöneltmiştir. Halk ozan­ larının önünü açan, halk danslarının kente gelmesini sağlayan, halk gösterilerinin tiyatromuzda temel alınmasını başlatan çalış­ maları bugün artık birer başvuru araştırması niteliğindedir. Türkçenin yalınlığı, kimi zaman halk şiiri kalıplarını kullan­ ması, kimi cümlelerin bir dizeden alt dizeye geçmesi "hececi" yeniliklerin önemli özelliklerindendir. Lirik şiirleri ise "şair" Ahmet Kutsi TECER'i bize tanıtırlar. Aslında tiyatro oyunların­ da şiir, şiirlerinde konuşma dili ve hepsinde ANADOLU etkisi ve sevgisi iç içe geçmiştir.
Bütün Şiirleri
Bütün ŞiirleriAhmet Kutsi Tecer · Bilge Kültür Sanat · 2016272 okunma
27 MART 1961 Önünde ne güzel günler var, Kızım, Nice ilkbaharlar, yazlar ve güzler... Bu yıldönümünde dileğim, arzum, Ömrünce bahtiyar ol, görme keder. Sana bir arkadaş olur bu defter, Yarın, bugünleri elbet andırır, İçinde bir ışık gibi yandırır Geçen zamanları... bu sana yeter.
Resim