Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Zerdüşt
Zerdüştlüğün kurucusu İranlı peygamber Zerdüşt, iyilik ile kötülüğün güçleri arasında sonsuz bir mücadelenin olduğu fikrine dayanan bir düalizm kavramının yanı sıra monoteizmi -tek Tanrı'ya tapmayı- savundu. Öğretileri, ortaya çıkan Yahudilik dinini ve Herakleitos ile Pisagor aracılığıyla da Batı felsefesini etkilemiş olabilir. Geleneksel anlatılar onun II.Kiros ve I.Darius'un neredeyse çağdaşı olduğunu söyler ve tarihlerini de MÖ 628-551 olarak verir ancak bazı âlimler Zerdüşt gatha'ların dilini -Zerdüşt tarafından yazıldığı söylenen on yedi ilahi- Rig Veda MÖ 1.700 yılı kadar erken bir tarihte yaşamış olabileceğini iddia eder. Tek bir Tanrı'nın, Ahura Mazda'nın her şeyin yaratıcısı olduğunu öğretmiştir. Ama en baştan beri kötülük iyiliğe karşı çıkmak için çıkmıştır. Tanrı yarattığı ruhlara özgür irade vermişti.
Sayfa 264 - Kronik KitapKitabı okudu
Bundahišn'de Ahura Mazda'nın dünyayı altı aşamada yaratması ve bu yaratılış sırası (birinci gün gökler, ikinci gün sular, üçüncü gün yerler, dördüncü gün bitkiler, beşinci gün hayvanlar, altıncı gün ise insanlar) Tevrat'la olan uyumu da dikkat çekicidir.
Reklam
480 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Bileğime Ahura Mazda dövmesi yaptırdı bu din bana))
Yüzyıllardır gerek Mezopotamya halkları gerek farklı yerlerde varlığını sürdürmüş olan Zerdüştlük inancının yok olması durumu mevcut , sanırım ona yaşayabileceği bir ortam sunmak bizim borcumuz oluyor. Özellikle persi-iran ve dahi Kürtlerde ön plana çıkan Zerdüştlük yüzyıllardır yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı, özellikle Hz. Ömer döneminde Kürtlere kılıç zoru ile İslama girme dayatması ile tamamen risk altına girmiştir. İslam dininde ehli kitap dışında olanlara tek" kendi dinlerini yaşama hürriyeti verilirdi"(zimmiler) Diğer dinlerden olanlara ya ölüm ya da İslami kabul yolu gösterilirdi. Kürtler 300 yıl boyunca İslam dininin etkilerine karşı Zerdüştlüğü yaşatmıştır... Şuan çok olmasa da halen yaşayan ve özelliği belirgin durumlarda kendini ön planda tutan bir dindir. Mezopotamya halkları adına Zerdüştlük kutsaldır.
Avesta - Zerdüştilerin Kutsal Metinleri
Avesta - Zerdüştilerin Kutsal MetinleriZerdüşt · Avesta Yayınları · 0151 okunma
Ahura Mazda: Zerdüşt’ün Avesta’daki ulu tanrısı. Farsça sözlüklerde Müşteri yani Jüpiter gezegeni olarak verilir.
"Soruyorum ey Ahura Mazda, dünyada en hoş olan nedir?" Tanrısı ona cevap verir: "İnsanın kendisini geliştirip aşmasıdır."
Tarihi bilgilere bakıldığında asıl tek tanrıya geçiş fikrinin Zerdüşt'ten çıktığı bir gerçek. Daha önce varlıklarına inanılan İndra, Mitra, Varuna üçlü tanrıça inancından tektanrı (Ahura Mazda) inancına geçişi kendisi ortaya atmıştır. Bundan dolayı bazı filozoflar, "Kur'an ve Tevrat'taki çoğu bilgilerin kökeni Zerdüşt inancına dayanır" fikrini savunuyorlar. Zerdüşt çok önemli bir filozoftur; diyebiliriz ki kendisi eşitlikçi görüşlere de sahiptir. Nitekim; "Mülk, bütün insanlar arasında ortaktı" düşüncesini savunmuştur. Bu konuda Nizam ül Mülk, "Siyaset name" adlı eserinde Zerdüşt 'ten önemli bilgiler aktarmıştır.
Reklam
"Bunu sana soruyorum, ey Ahura, bana doğruyu söyle, alttaki yeryüzünü, yukarıdaki gök kubbenin düşmesini kim engelliyor? Kim suları ve bitkileri tutuyor? Rüzgârlara ve bulutlara bu hızlılığı kim veriyor? Ey Mazda, iyi düşüncenin yaratıcısı kimdir?" Yasna 44/4
İmşaspend: Kutsal ölümsüzler, Mazdeizmin en büyük melekleri. Genel kabule göre Ahura Mazda ilk olarak bu kutsal ölümsüzleri yaratmıştır.
İrani tanrısal kavramlar Grekler'in eş tanrı adları ile anılıyordu. Mesela: Zeus Megiston=Ahura Mazda, Apollon ve Helios=Mithra, Artemis ve Kraliçe Athena=Anahita'laşmışlardı.
Zarathustra tüm tanrıları reddettiği halde "Yer Ana"yı aldı ve Ahura Mazda'ya onun bir veçhesi olarak bağladı. Yer Ana olarak Aramaiti, köylülüğün ilgi alanına giren konularda "iyi öğeler"in temsilcisi oldu. Onun karşıtı olan Pairimati; "En büyük küstahlığı" temsil eder.
Reklam
Vohu Manah hem Ahura Mazda ile Aşo Zarathustra arasında vahiy taşıyıcılığı yapar, hem de tanrı ile insan arasında bir köprü görevi yüklenir. Bunu yaparken tüm insiyatif kendisindedir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Vohu Manah
Vohu Manah; insan ile tanrı arasında bağlantının sağlandığı ilahi bir kavramdır. Ahura Mazda, Vohu Manah vasıtasıyla insanların dünyasına gerekli müdahalede bulunur.
Sayfa 171Kitabı okudu
Ahura “Ah “ kökünden “Varlık” anlamına gelir . Mazda ise iki kelimeden mürekkeptir . “Büyük” anlamındaki “Maz” ile “Alim, bilge “ veya “bağışlayan , yaratan “ anlamındaki “da” kelimelerinden oluşur. Neticede Ahura Mazda ‘yı “ Varlık bağışlayan yüce bilge “ şeklinde tercüme ermek mümkündür
Sayfa 124Kitabı okudu
Vol 3
Avesta’da bütün tabiatın Zerdüştün doğumunda bayram ettiği anlatılır . Bütün ağaçlar ve mevsimler bu mutluluğa ve heyecana iştirak ederler . Diğer yandan Ehrimen ve onun yıkıcı güçleri yerin derinliğinde savaşa başlar . Onun doğumu dindar insanlar için bir cevap olmuştur. Ahura Mazda , peygamberlik misyonuna olan uygunluğu nedeniyle , mesajını dünyaya iletmesi için Zerdüşt ‘ü seçmiştir .
Sayfa 105Kitabı okudu
“Kainatı senin yüzü suyu hürmetine yarattım” nerden geldi
Aslında öz olarak anlatılmak istenen Zerdüştün, alem yaratılmadan önce , Ahura Mazda tarafından korunan ve seçilen bir peygamber olduğudur .
Sayfa 104Kitabı okudu
631 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.