Rahim (akrabalık bağı) Rahman'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır.
Sayfa 28 - hadis-i şerifKitabı okuyor
Yemek, içmek ve uyumak; yaşamak budur. İnsanlar arasındaki ilişkilere gelince, dostluk ödünç para vermekten ibarettir ama bunu yapacak kadar sevebileceğimiz bir dosta sahip olmak pek karşılaştığımız bir şey değildir. Akrabalık mirasa yarar; aşk ise beden eğitimidir; tek zihinsel haz, kibirdir."
Reklam
Sikhler, din; Moğollar, akrabalık; dört dil konuşan İsviçreliler ise ülkelerini istila eden Avusturyalı feodellere karşı verdikleri başarılı savaşlar sayesinde etnos haline geldiler.
Sayfa 86
"Gayr-ı müslimlerle zihni akrabalık, zaman içinde kalbi akrabalığı döner. Bu kalbi yakınlık da kişinin helâkine sebep olur. İyi bil ki, gaflet in getirdiği sarhoşluk, içkinin getirdiğinde daha beterdir." (Gazali)
İtaatsizlik Alıştırmaları
Yokluğun berisinde denenmiş olan her şey arasında, şu dünyadan daha acınası bir şey var mıdır? Onu tasarlayan fikir haricinde. Bir şeyin soluk aldığı her yerde fazladan bir sakatlık olur: Olma dezavantajını teyit etmeyen hiçbir çarpıntı yoktur; ten beni dehşete düşürür: Şu adamlar, şu kadınlar, spazmlar sayesinde homurdanan sakatat... ; artık gezegenle akrabalık yoktur: Her an, ümitsizliğimin sandığına atılan bir oydur sadece.
Metis YayınlarıKitabı okuyor
Diller akraba olduğunda, genellikle düşünceler arasında da akrabalık görülür.
Sayfa 170Kitabı okudu
Reklam
Darwin'in türlerin kökenine dair ilk işareti vermesinin üzerinden bir yüzyıl geçti. Şimdi bizler, bizden önceki nesiller kervanının hiç bilmediği bir şeyi biliyoruz: İnsanlar, upuzun evrim serüveninde diğer canlılarla hep birlikte gelişen akran yolculardır. Bu yeni bilgi bugüne kadar bize, diğer canlılarla bir akrabalık hissi vermiş olmalıydı; yaşamaya ve yaşatmaya dair bir istek vermiş olmalıydı; biyotik teşebbüsün büyüklüğü ve sürekliliği üzerine bir merak hissi uyandırmış olmalıydı.
Aziz evin bir ilk öğrenilen, görülen tecrübe edilen yer oldu­ğu fikrini bile yirmili yaşlarına doğru duyduğunda şaşırmıştı. Ona göre ev akrabalık bağı olan kimselerin bir arada barındık­ları bir bannaktı. Başını sokuyordu işte, yemek yiyor, uyuyor, biraz ısınıyordu.
Sayfa 52 - İletişim yayınları
Totem, anne ya da baba tarafından akrabalık yoluyla ve soyla geçer; (Muhtemelen başlangıçta anne tarafından intikal, daima öncelikli sayılsa da sonradan yerini Baba tarafı almıştır).
KOMŞUNUN KAÇ HAKKI VARDIR? Komşu ve komşuluk hakkı ile alâkalı Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şerîfinde şöyle buyurmuştur: "Komşu üç kısımdır: Biri, kendisi için bir hak olan komşudur. Bu, hakkı en az olan komşudur. Biri, kendisi için iki hak olan komşudur. Biri de kendisi için üç hak olan komşudur. Bir hakkı olan komşu, akraba olmayan gayrimüslim komşudur. Onun sadece komşuluk hakkı vardır. İki hakkı olan komşu, Müslüman komşudur. Onun din kardeşliği ve komşuluk hakkı vardır. Üç hakkı olan komşu, Müslüman ve akrabalık bağı olan komşudur. Bunun da din kardeşliği, komşuluk ve akrabalık hakkı vardır."
Reklam
Osmanlı ailesi dediğimiz, yani iki-üç kuşağın bir arada yaşadığı akrabalık, sülâle ilişkilerine önem veren ve bulunduğu mahalle içinde var olan aile tipine bir kez daha dikkati çekmek gerekmektedir. Bu özellik bütün Osmanlılar için geçerlidir. Onun için bir Osmanlı ailesinden bahsediyoruz. Bu aile modelinde kendine has iletişim ve hitap biçimleri vardır. Bu sokağa da akseder. Türkiye'de hangi dinden olursa olsun yaşlılara insanlar "teyze" diye hitap eder, "amca" diye hitap eder, "kardeşim" diye hitap eder. Osmanlı İmparatorluğu'ndan göç eden insanlar bu gibi âdetleri Amerika'da bile sürdürür. Mahalle halkının birbirleriyle yakın ilişki kurmaması düşünülemez. Bunun aksi bir düzen, hangi dinden ve dilden olursa olsun, Osmanlı İmparatorluğu'ndan mevrus âdetlerle yetişen insanlar bilhassa yurt dışına gittiklerinde Avrupa ve Amerika'da şikâyetçi olur, kendileri gibi olmayan halleri yadırgarlar.
Doğruyu konuşmamızı, sözümüzde durmamızı, akrabalık bağlarında titizlenmeyi, komşumuzun haklarını gözetmemizi, suç işlemekten ve kan dökmekten sakınmamızı öğütledi. O bize sadaka vermemizi, haramlardan el çekmemizi, kan dökmememizi, yalan şahitlik yapmamamızı, yetimin malını yememeyi, iffetli kadınlara iftira atmamayı söyledi.
Sayfa 221 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
... tüketim dil gibi ya da ilkel toplumlardaki akrabalık gibi bir anlamlandırma düzenidir.
“Asıl akrabalık, ruh arkadaşlığıdır. İnsan kendi manasını bulduğu kimseye yönelir, yakini olur.”
Samiha AyverdiKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.