Nasıl bugün komünistlik aynı zamanda bir Rusya tehlikesi ise, eski tarihlerde Alevilik bir İran tehlikesi idi. Sultan Selim işte o tehlike yıllarında Anadolu’da 40 bin alevi kesmiştir. Ama 40 bin Alevi Türkün kalıntısından sekiz dokuz milyon yenisi türemiştir.
Sayfa 48 - AK YayınlarıKitabı okudu
Tokat'ta Ortaokul: İlk Gazetem Yaltırık'ı Çıkartıyorum Tokat'ta en büyük kazancım Yekta [Güngör Özden] olmuştur. Yekta ile Tokat'ta tanıştık. En eski arkadaşım Türkiye'de halen Yekta'dır benim. Yekta da Tokat Lisesi'nde. Ben ortaokul 3'deyken o Lise 1'deydi, leylîydi [yatılı]. Oradan ahbap
Reklam
Zaten külhanlarda barınan beylerin çoğu tarikatla, tekkeyle veya onun içindeki felsefelerle pek ilgilenmiyor, Alevilik nedir, Bektaşilik nedir anlamıyorlardı.
ALEVİLİK NEDİR, NE DEĞİLDİR ?
Anadolu Aleviliği, geleneksel bir kültür, evrensel bir felsefi görüş ve sadece bir yaşam biçimi midir? Ya da salt bir inanç sistemi midir? Veya bunların tümünü bünyesinde toplayan bir mozaik yapı mıdır? Genel kanı odur ki, Alevilik, Hak-Muhammed-Ali üçlemesiyle islam içinde kendini ifade eden bir inanç sistemi olmakla beraber marifet ehli olup hakikatçı, aklı, ahlaki ve insani değer ölçüleriyle kendini geliştiren; din, dil, ırk, mezhep ve cinsiyet ayrımı yapmadan dünya insanlarını hoşgörü temelinde kucaklayan evrensel bir felsefesi görüş ve türlü kültürlerle bezenmiş bir yaşam biçimidir. Yazılı gelenekten ziyade, sözlü geleneği ağır basan, hak aşklarının sazındaa ve sözünde ifadesini bulan Alevilik, tasavvufi bir inanç biçimidir.
Sayfa 11 - CAN YarınlarıKitabı okudu
Senlik Benlik Şu alemi yaradan bir O'dur külli şeye kadir. Alevilik Sunnilik nedir? Menfaattir var varası !
Sayfa 140Kitabı okudu
E- Hiçbiri!
İçinde bulunduğumuz süreçte, resmi ideolojinin koyduğu tabular aşılarak, şoven kültür politikaları sorgulanmakta ve şu konular irdelenmektedir: 1- Alevi­lik, iddia edildiği gibi, Şamanizm’den kaynaklanan bir "göçebe Türkmen" öğreti­si midir, yoksa Ari inanç ve kültürlerden kaynaklanan heterodoks bir halk inanç ve kültürü müdür? 2- Alevilik, Müslümanlık hatta "hakiki Müslümanlık" mıdır, yoksa Islamdışı bir öğreti midir? 3- Alevi toplumunun devlet içindeki konumu ne­dir? 4- Türkiye, laik bir devlet midir, yoksa Sünni inancın egemen olduğu dini bir devlet midir? 5- Alevilik’le Kürt sorunu arasındaki bağıntı nedir?
Reklam
İnsanlığın sârî hastalık halindeki bir ruhî çöküntüye; dinî, ahlâkî kültürel bir bunalıma hızla sürüklenmekte olduğu bir hengâmda yegâne çâre, sadece ve sadece İslâm'a gönülden sarılmaktır.
Sayfa 11
ALEVÎLİK NEDİR? [Tarihî Arka Plân]
Özetle Alevîlik; Türklerin Horasan'da Müslümanlığı kabul etmesi ile Caferîlik çatısı altında oluşmaya başlamış ve büyük Türkmen göçleri ile taşındığı Anadolu'da nihai yapılanmasını tamamlamış bir sürekler birliğidir.
Sayfa 28 - KRİPTOKitabı okudu
ALEVÎLİK NEDİR? [Tarihî Arka Plân]
Safevîler çağına kadar Şafiî mezhebine mensup olan Farsların, Şah İsmail ve oğlu Şah Tahmasb zamanlarında Kızılbaşlar ve Caferî âlimler eliyle Caferi/Şia yapıldığı bilinen bir husustur. Şüphesiz, Caferîlik, İmam Cafer Sådık veya onun yakınları tarafından icat edilmiş bir isim değildir; dışarıdan verilen bir isimdir. Bununla birlikte önceden Zeydîlik, daha sonra da İsmailîlik gibi Şialığın iç bölünmeleri, On İki İmam Şiası'nın zamanla Caferîlik adını benimsemesini teşvik etmiş olmalıdır. Alevîlik, şüphesiz şekilde İslâm dairesi içindedir. Hatta Alevî geleneği, kendini İslâm'ın özünde ve merkezinde görür. Alevîler genel olarak Müslüman kimliğini benimser ama kendileri için daha yoğun şekilde mümin adını kullanırlar. Müminlik, Müslümanlığın üst seviyesini ifade eder.
Sayfa 27 - KRİPTOKitabı okudu
ALEVÎLİK NEDİR? [Tarihî Arka Plân]
Yol yani bugünkü adıyla Alevîlik, tarihî anlamda Caferi mezhebine bağlı olarak doğmuş ve gelişmiş bir tarikatlar birliğidir. Başta Safevîlik ve Bektaşîlik tarikatları olmak üzere, tarikat diye adlandıra bileceğimiz diğer süreklerin tamamı On İki İmam bağlısıdır ve bunun tek bir istisnası bile yoktur. Alevîliğin yazılı kaynaklarında Caferî mezhe bine mensubiyete sayısız atıf vardır ve toplumsal bellek de bunu teyit etmektedir. Pir Sultan, bir şiirinde Caferî mer hebinden olduğunu açıkça ifade etmektedir: "Eğnimize kırmızılar giyeriz Hâlimizce her manada duyarız İmam Cafer mezhebine uyarız Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz”
Sayfa 26 - KRİPTOKitabı okudu
Reklam
ALEVÎLİK NEDİR? [Tarihî Arka Plân]
Bugün Türkiye'de ve çevre coğrafyada Alevîlik olarak adlandırılan yapının bağlıları, kendilerini Yol evlâdı olarak kabul eder. İnançlarına, Yol adını veren bu kitleler, Yol ana kavramı etrafında birçok deyim/atasözü üretmiştir. Yol bir, sürek bin bir; Yol cümleden uludur; Gönül kalsın, yol kalmasın gibi düsturlar, Yol çatı adına verilen önemi göstermektedir. Pir Sultan dilince; "Yol içinde yol ararsan Yol Muhammed Ali'nindir Yetmiş iki dil içinde Dil Muhammed Ali'nindir" diyen bu gelenek, evlâdı oldukları Yol'un, MuhammedAli’den kaldığına inanır. İslâm Peygamberi Hazreti Muhammed ile peygamberliğe, Hazreti Ali ile On İki İmam inancına yapılan vurgu;)bu kitabın konusu olan Alevîliğin yazılı kaynaklarına da bir kapı açmaktadır.
Sayfa 25 - KRİPTOKitabı okudu
Ölüm nedir?
Ölüm, bedenin faaliyetlerini yitirmesi, ruhun bedenden ayrılmasıdır. Felsefi anlamı için ise çok şey söylenmiştir. Bu alanda fikir beyan edenlerin bir kısmı ölümün bir yok oluş, bir diğer kısmı ise yeni bir başlangıç olduğunu söylemişlerdir. Acaba ölüm başlangıç mıdır, yoksa bitiş, yok oluş mudur? Alevîlikte ölüm, bir yok oluşu değil yeni bir başlangıcı temsil etmektedir. Ölüm, yeni bir diriliştir.
Sayfa 102 - KRİPTOKitabı okudu
Dâr Nedir?
Dâr, kıyamla Hakk'ın huzurunda durduğunu kabul ederek, benliğini ortaya koyup teslim olmak demektir.
Sayfa 67 - KRİPTOKitabı okudu
Resim