Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Alexander Fleming
İskoç, bakteriyolog, farmakolog. 3 Eylül 1928’de St.Mary’s Hastanesi’nde (Londra) biraz da tesadüfen, ilk antibiyotik olan penisilini buldu.
Sayfa 150 - Fleming’in buluşu, modern tıbbın antibiyotiklere bakışını değiştirip, milyonların yaşamını kurtardı. İkinci Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin %95’ penisilin sayesinde ölümden kurtuldu.Kitabı okudu
II. Dünya Savaşı, altmış bir ülkeyi ve küresel nüfusun dörtte üçünü içine çekmişti. Savaş, büyük katılımcıların tüm eko­nomik ve endüstriyel kaynakları ile nüfusun her kesiminden insanların çabalarını ortaya koymalarını zorunlu kılmıştı. 1928'de İskoç bakteriyoloji uzmanı Alexander Fleming'in tam vaktinde keşfettiği antibiyotikler, yaralanan ve enfeksiyon ris­ki taşıyan birçok askerin hayatının kurtarılmasına yardım etti.
Sayfa 79 - Maya KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
MÖ 1500'lerden kalma Antik Mısır papirüsleri küfün tedavi edici özelliklerine atıfta bulunur. 1640'ta Londra'da kralın bitki uzmanı John Parkinson, küflerin yara tedavisinde kullanımını tarif etmişti. Fakat Alexander Fleming'in bakterileri öldüren bir kimyasal olan penisilini tanımlaması 1928'i buldu. İlk modern antibiyotik olan penisilin o zamandan bu yana sayısız hayat kurtardı. Fleming'in keşfi modern tipta çığır açan gelişmelerden biri kabul edilir ve Ikinci Dünya Savaşı'ndaki güç dengesinin değişmesinde rol oynadığı düşünülür.
Sayfa 9 - 1. Baskı: Ağustos 2022 - Domingo Yayınları
Fakir bir İskoç köylüsü hakkındaki hikaye şöyledir: "Köylü, yakındaki bir bataklıktan gelen bir yardım çığlığı duyar. Yardım etmek için hemen koşar. Bir delikanlının çamura batmakta olduğunu gören köylü, onu çekip kurtarır. Ertesi gün, lüks bir araba köylünün kulübesinin önünde durur. Çok şık giyimli bir bey, köylüye yardımının karşılığı bir ödül vermek ister. Fakat köylü bu ödülü reddeder. Bu defa asil beyefendi, köylünün çocuğunu görür ve şöyle der; 'eğer bu çocuk, babasına biraz benzediyse, büyüdüğünde çok iyi bir adam olacaktır' diyerek, ona iyi bir eğitim vermeyi teklif eder. Yıllar sonra, köylünün oğlu Londra'daki tıp okulundan mezun olur. Çocuğun adı: Alexander FLEMING'dir. Daha sonra, penisilini keşfettiği için, kendisine Şövalyelik ünvanı verilir. O asil beyefendinin oğlu zatürre olduğunda, penisilin hayatını kurtarır. Hayatı kurtulan genç adamın ismi ise: Winston CHURCHILL'dir. O da, gelecekteki İngiltere başbakanıdır.
48 MUTLU TESADÜF Chambers Sözlüğü serendipity kelimesini “şans eseri değerli bir şeyler keşfetme yeteneği” olarak tanımlar. İlk olarak yazar Horace Walpole’ın kaleme aldığı, kahramanları sürekli olarak “arayışında olmadıkları” şeyleri şans eseri keşfeden The Three Princes ofSerendip / Serendip’in Üç Prensi adlı masalda bahsi geçen bu kelime -en basit haliyle- zihni açık tutma sanatıdır. Örneğin Sör Alexander Fleming penisilini, bir küfün bakteri üretme tabağma kazara düşmesi ve bakterileri öldürmesiyle keşfetti. Tabağı atıp olayı başarısız bir deney girişimi olarak ele almaktansa bunun önemli bir gelişme olduğu hükmüne vardı ve nihayetinde diğer bilimcilerin de yardımıyla dünyada en çok kullanılan antibiyotiğin -penisilin- kitlesel üretimine geçildi. Bu hikâyeden çıkarılacak ders mi? Zihninizi daima açık tutun.
Doğuş Yayın Grubu A. Ş.Kitabı okudu
Kendi hocamdan alıntıdır
Hekimlik usta çırak ilişkisi ile öğrenilen ve öğretilen bir meslektir. Böylece binlerce yıllık bilgi, beceri ve deneyim bir sonraki kuşağa aktarılır. "Bir" hekim sadece bir hekim değildir. "O" sürekli öğrenen, beceri geliştiren ve sonraki kuşağa tecrübelerini öğreten kadim geleneğin bir temsilcisidir. "Bir" hekim binlerce hastaya şifa verirken, deneyimlerini paylaşarak on binlercesinin iyileşmesine de vesile olur. Antik dönemden günümüze, Şamanlardan ve büyücü hekimlerden modern doktorlara, berber cerrahlardan uzman cerrahlara uzanan yolda; İmhotep'den Hipokrat'a, Asklopios'dan Galen'e, İbni Sina'dan Alexander Fleming'e, Louis Pasteur'den Uğur Şahin ve Özlem Türeciy'e kadar elden ele ve artarak gelen kadim bilgi Hekimlik sanatında vücut bulur. Şifa dağıtan ellerimiz onların da elleridir. Bir Hekim Bin Hekimdir! Saygideger Hocalarımızın ve hastanemizin omurgası ,çalışkan ve değerli asistan arkadaslarimin 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun
Reklam
Antibiyotik dirençleri
-“Penisilin 1943’te dağıtılmaya başlandı ve penisilin direnci 1945’te oluştu. Vancomisin 1972’de geldi. Vancomisin direnci 1988'de başladı. İmipenem 1985'te çıktı, direnci ise 1998'de... En son ilaçlardan biri olan Daptomisin ise 2003'te çıktı ve buna karşı direnç de 2004'te ortaya çıktı. "Kendimize bunu biz yaptık.
Sayfa 329 - Maryn McKenna-Antibiyotik Sonrası Geleceği Hayal Etmek
Alexander Fleming( 1881- 1955)... Iskoç bakteriyolog. Londra'da Azize Mary'nin Hastanesi'nde görev yaparken laboratuvarda yiyeceklerin kuflenmesini inceleyerek 1928 yılında antibiyotik penisilini buldu.
Sayfa 130Kitabı okudu
Mikropları (bir süreliğine) nasıl yendik? / Küflü besiyeri
"28 Eylül 1928 sabahı güneşin doğumuyla uyandığımda, tıp alanında bir devrim yapmayı kesinlikle planlamıyordum... Ama sanırım tam olarak bunu yaptım." Alexander Fleming, biyomedikal biliminin en önemli dönüm noktalarından biri olan penisilini keşfini işte böyle tanımlıyordu. Olayların resmi hikâyesi malumunuz. Londra'da St Mary's Hastanesi'nde mikrobiyoloji uzmanı olan Fleming, stafilokok adı verilen ve vücutta hastalıklara yol açan bir bakteri sınıfını araştırmaktadır. Bir gün tatilden erken döner ve bakteri kültürü kapılarından birine bulaşmış olan küfün, stafilokokların üremesini durdurduğunu fark eder. Sonradan, küf sporlarının içeriye açık bir pencereden uçarak gelmiş olabileceğini söyler. Fleming, küfü bir besiyerinde yetiştirir ve küften elde ettiği özütün hastalıklara yol açan bir dizi mikrobu, özellikle de difteriye yol açan bakteriyi öldürdüğünü saptar.
Bilimde en heyecan verici ve çoğu buluşun habercisi olan deyim 'Evreka' değil, 'amma da garip'tir. Isaac Asimov "Amma da garip..." -Alexander Fleming, penisilini bulmasına yol açan küflü bir oluşumu gördüğünde.
Reklam
"Bir canlı kendi hayatını korumak için başka bir canlının haya­tını yok eder" ifadesiyle tanımlanan durum "antibiyoz" olarak ad­landırılmıştı; "antibiyotik" (hayatı yok eden) adı ise daha sonra, ABD'de çalışan Rus asıllı toprak mikrobiyoloğu Selman Waksman (1888-1 973) tarafından kondu. İlk antibiyotik penisilindi. Penicil­lium sınıfına ait bitkinin küfünün doğal bir yan ürünü olan penisilin, Londra'daki St Mary's Hospital'da çalışan İskoç bakteriyolog Alex­ander Fleming'in araştırmaları sonucu ortaya çıktı.
Sayfa 112 - 1928
Bilimin tarihinde hata gibi görünen bir şeyin muazzam bir fırsat olduğunun ortaya çıktığı olayların sayısı çok azdır. Örne­ğin Alexander Fleming, 1928 yılında kaplar içerisinde kültür hazırladığı stafilokok bakterilerinin kazara belli bazı ekmek küfleri ile temas ettiği zaman zarar gördüğünü bulmuştu. Başlangıçta bakteri kültürlerinin bu kültürlerden zarar görmesini engellemek için önlem almayı rahatsızlık verici bir iş olarak görmüştü. Fakat sonra, Fleming'in aklına bakteri öldüren küflerin bakterilerin kendisinden daha önemli olabileceği geldi. Bu gözlem, penisilinin keşfine ve Fleming'in "tesadüf ve akıllıca gözlemin zaferi" olarak adlandırdığı bu iş için 1945 Nobel tıp ödülünü almasına yol açmıştı.
Sayfa 112 - ODTÜ Yayınları
Her işte ilk adımı atan o yalnız adamdır. Ayrıntılar bir ekip tarafından sonradan hazırlanabilir. İlk teşebbüsün fikri , ilk sezgi bir tek bireyindir. - Alexander Fleming
Sayfa 119Kitabı okudu
60 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.