Mutlaka bilmek gerekir
Edebiyatta, Peygamber'in vasfı gülken, tevhidin remzi laledir. Lale, ebcedde Allah'la aynı sayıya tekabül eder. Hilal, lale, Allah; lafz-ı celal, ebcedle hesap edersen 66'ya bağlarsın işi. Eskiden Türkçede öyle bir söz vardı: "İşi 66'ya bağla."
Sayfa 365Kitabı okudu
BEYAZ LÂLE Hudutta bozulan ordu iki günden beri Serez’den geçiyordu. Hava serin ve güzeldi. Ilık bir sonbahar güneşi, boş, çimensiz tarlaları, üzerinde henüz taze ve korkak izler duran geniş yolları parlatıyordu. Bu gelenler, gidenlere hiç benzemiyorlardı. Bunlar adeta ürkütülmüş bir hayvan sürüsüydü. Hepsinin tıraşları uzamış, yüzleri pis ve
Reklam
"Lale Arapça harflerle yazıldığında Allah, tersten yazıldığında da hilal anlamına geliyormuş."
"Eskiler lâleyi mukaddes sayarlardı. Gerçekten izahı zor bir şuur, o zamanın yazılarında 'lâle' kelimesi ile 'Allah' kelimesini aynı harflerden meydana getirirdi. Üstelik ebcette lâle, Allah, hilal aynı sayıyı verirdi. Biri güzelliğiyle yurdumu, biri ulviliğiyle dinimi, biri şerefiyle istikbâlimi anlatan, kelimelerdeki ebcet beraberliği sizi bilmem fakat -ben-, tesadüf deyip geçemeyeceğim."*
Arif Nihat Asya*Kitabı okudu
Hilal, Arap alfabesiyle Allah kelimesinin yazıldığı harflerle yazılır. Allah kelimesinin ebced değeri 66'dır. 66, aynı zamanda Hilal ve Lale kelimelerinin de ebced değeridir. Bu yüzden özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan camilerde Lale figürü çokça kullanılmıştır.
Edebiyatta, Peygamber'in vasfı gülken, tevhidin remzi laledir. Lale, ebcedde Allah'la aynı sayıya tekabül eder. Hilal, lale, Allah; lafz-ı celal, ebcedle hesap edersen 66'ya bağlarsın işi. Eskiden Türkçede öyle bir söz vardı: "İşi 66'ya bağla." Kul olarak yapabileceğin bir şey varsa onu yapmak mecburiyetindesin. Tedbirinizi alacaksınız, sonra işin peşinden koşacaksınız. Baktınız tedbir tükendi, o zaman işi 66'ya havale edeceksiniz. Her şeyi yaptıktan sonra, "Yarabbi bu işi sana teslim ediyorum, ben elimden geleni yaptım. Eğer bana yeni kapı açarsan onu da yaparım ama şu anda yapabileceklerim bitti," diyeceksiniz.
Sayfa 226
Reklam
Ebced Hesaplamaları!..
Arap alfabesiyle ebced hesaplamalarında “ Hilal ” kelimesinin “ Lale ve Allah ” ismi ile aynı rakamsal değerlerde olması ve üzerinde Hilal (Tarık yıldızı sembolü) ve Yıldız işareti taşıyan bir millet olmak, Allah’a çoktan biat edildiğinin işaret ve sembollerle göstergesi gibiydi… Pek çok İslami motifte kullanılan Lale’ye bundan böyle belki sembolize ettiği anlamla daha da bir başka bakarız…
Sayfa 490Kitabı okudu
Mesela “Allah” lafzı celali bir elif, iki lam ve bir güzel he’den oluşur. Bunların ebced değerleri toplamı 66 eder. Keza “hilal” kelimesinin ebced değeri de 66’dır ve bu sebepten hilal Hakk’ı temsil eder. Aynı şekilde “lale” de ebced hesabıyla 66’ya tekabül ettiğinden vahdettin sembolü olmuştur. 
"Lalenin hem dünyevi hem dini tarafı vardır.Dünyevi olarak bakılırsa kadehe benzer.Bir de lale kelimesini ebcet hesabında toplamı altmış altıdır.Aynı harfler Allah kelimesinde de vardır.Hilal kelimesinde de.Yani hepsinin ebcetteki sayı karşılığı altmış altıdır.Lale Allah'ın sembolüdür."
Sayfa 131 - Timaş yayınlarıKitabı okudu
420 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Taşları konuşturan adam Mimar Sinan
4 padişah görmüş ve yaptığı muhteşem eserlerle adını ölümsüzleştirmiş olan Mimar Sinan'ın hayatını merak eden herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Yazar sizi tarihin o güzel dönemlerine misafir ediyor ve usta mimarın şöhret basamaklarını nasıl teker teker çıktığına tanıklık ediyor ve ona hayran kalıyorsunuz. 110 cami ,75 medrese,56 hamam,52 mescit,46 türbe,38 saray,31 kervansaray,9 köprü,9 külliye ve daha birçoğu... Kayseri'den devşirme olarak alınan yaptığı eserleri ile bir imparatorluğun timsali Koca Sinan...Herbir eserin ayrı muazzam insan okurken ilmine, bilgine,zekana hayran oluyor. Osmanlı coğrafyasını tabiri caizse ihya eden, taşlara hükmeden ,inşa ettiği muazzam yapılar...99 yıllık hayatının nefes kesen hikâyesini akıcı ve sade bir dille kaleme almış yazarımız. Yazarımızın kalemi de öyle güzel ki kalınlığı gözümü korkutsa da içine girince merakıma yenilip elimden bırakamadığım bir kitap oldu. Şiir severler için İçinde yer yer çok naif şiirler ile göndermeler var.
Tural Mursel
Tural Mursel
#taşlarıkonuşturanadam Taşın ve dahi mermerin sert göründüğüne bakma. Onlara şefkat, sabır ve alçakgönüllülükle dokunmayı becerebilirsen eğer kendilerini tastamam sana teslim ederler.. Allah güzeldir güzeli sever. İlahi düsturu bize yol gösterici bir kandildir. Lale Osmanlı'nın gizli mührüdür Lale, Hilal ve Allah bu üç kelime her daim birbirinin içinde saklanan seçkin kelimelerdir. O ayın güzelliğini görenler.. Her ayrılığın bir kavuşması var dediler.. #mimarsinan Rahmet olsun
Taşları Konuşturan Adam
Taşları Konuşturan AdamMürsel Gündoğdu · Birgençlik Yayınları · 202321 okunma
Reklam
Eskiler lâleyi kutsal sayarlardı. Gerçekten izahı zor bir şuur, o zamanın yazılarında lâle kelimesiyle Allah kelimesini aynı harflerle meydana getirirdi. Üstelik Ebced'de lâle, Allah ve hilâl aynı sayıyı verirdi. Biri güzelliğiyle yurdumu, biri ulviliğiyle dinimi, biri şerefiyle istiklâlimi anlatan kelimelerdeki Ebced beraberliğine sizi bilmem fakat ben tesadüf deyip geçemeyeceğim. |Arif Nihat Asya|
Taşları Konuşturan Adam
"Ters lale dahil caminin çinilerinde yüz bir adet birbirinden farklı lale motifi kulldnildi.Lale Osmanlı'nın gizli mührüdür...Lale,hilal ve Allah.... Bu üç kelime,her daim birbirinin içinde saklanan seçkin kelimelerdir Biz burada dedik ki dinimize, hürriyetetinize ve dâhi imanınıza sonsuza dek sahip çıkın.Eğer bizler kültür ve medeniyetimizi her daim ayakta tutan bu yüce değerlere sahip çıkamazsak ters lalede olduğu gibi hayatımız tersine döner ve tepetaklak olup her şeyimizi kaybederiz..."
Sayfa 379 - Birgençlik yayınlarıKitabı okudu
Resim