Hz Musa
Ne ibrettir ki, bu zulümler bir fayda vermemiş ve sonunda o çocuk doğmuş, Firavun'un kendisine beslettirilmiş, Hz. Musa olmuş ve yine Allah'ın takdiri yerini bulmuştur. Acaba buna gücü yeten Cenab-ı Allah'ın o kadar masum (günahsız)un kesilmesine izin vermekte hikmeti ne idi?
Makâlât, cilt 1, sayfa 312: "Musa kissasında 'Biz Musa'ya söz verdik' diye başlayan ayetteki hikmeti oku, düşün. Bu kör gözlüler, Musa'nın bu kadar yücelik içinde Allah'a yakın olmasına rağmen neden 'Yâ Rabbi, beni Muhammed (sav) ümmetinden eyle' dediğini anlayamazlar. Bu söz, bu dua 'Yâ Rabbi, beni cemâlini gören kul- larından eyle' demektir. Bu sözün inceliği ve mânâsı budur. Çünkü Cenâb-ı Hakk'ın cemalini görecekler arasında tek ümmetin Hz. Muhammed'in (sav) ümmeti olduğunu Hz. Musa biliyordu, onun için böyle dua edip yalvarıyordu."
Reklam
Aşure Günü
Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir: 1 Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. 2 Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. 3 Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. 4 Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. 5 Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. Suhufumubre 6 Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. 7 Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. 8 Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. 9 Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusufun hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır 10 Hz. Eyyüb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
53-El-Latîf
Ayet; “Evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti zikredin (hatırlayın). Muhakkak ki Allah latîf ve habîrdir.” Manası; Nazik, zarif, nezaket ve incelik sahibi olan. Her işini zarafetle yapan ve her şeye nuruyla tecelli eden, lütufta bulunan. İnsandaki tecellisi; Allah’ın Latîf isminin üzerinde tecelli ettiği bir kul öncelikle kendine karşı latefet ve nezaket sahibidir. Allah’tan dolayı kendini sever ve Allah’ın ona vermiş olduğu kıymeti, değeri, şerefi kendisine verir. Bunu yapabilmesi için de rabbinin onu koyduğu yerde durması gerektiğini bilip bu şerefi üzerinde taşımaya çalışır. Bir de insanları Allah’ın istediği ve sevdiği şekilde Allah’ın yoluna davet edip onlara yardım etmeye çalışır. Bunu yaparken de letafetle, nezaketle, en güzel şekilde hikmetle yapar. İnsanları kendi zannına göre hakka davet etmez. Örnek vermek gerekirse; hiç kimseye “hepiniz imansızsınız, Allah’a iman edin, benim yaptığım gibi yapın” demez. İnsanları kırmadan, incitmeden Hz. Musa (a.s.)’ın Firavun’u davet ettiği gibi nezaket ve hikmetle hakka davet etmeye çalışır. Dua; Sen latîfsin Allah’ım! Sen her şeye nuruyla tecelli edip lütfuna erdirensin Allah’ım! Bize de Latîf isminle tecelli edip lütfunu ihsan eyle, ikram eyle Allah’ım! Bizi de latif eyle Allah’ım!
296 syf.
·
Puan vermedi
Çok bilinen ama anlaşılması noktasında hakettiği yerde olmadığı halimizden belli olan kıssa. Etkilendiğim birkaç noktasına değinsem de tabii ki tamamı etkili olan kıssası. Bir öğreti yolu olarak kıssalar. Kur’an’da; Ashab-ı Kehf Kıssası Zülkarneyn Kıssası
Mısır'a Sultanı Kuyudan Gelir
Mısır'a Sultanı Kuyudan GelirYasin Pişgin · Timaş Yayınları · 2022614 okunma
Hz. Musa Allah'a münacat etti "Allah'ım zayıfın hakkını zalimden nasıl alıyorsun bana göster!" Allah (cc) "Şu vakit şu mekana git ve bekle" buyurdu. Musa (as) o yere vardı, güzel bir şelale bir göle dökülüyor, latif bir manzara. Uzakta oturdu, beklemeye başladı. Bir adam devesiyle geldi, üstünü başını çıkardı, gölün
Reklam
EHL-İ BEYT (A.S) NAZARINDA KURÂN
Kur'ân-ı Kerim'in insana yol gösterici olabilmesi ve onu çeşitli manevi körlük ve hastalıklardan kurtarabilmesi bu ilahi kitabın doğru bir şekilde tanınmasına, adabını riayet ederek okunmasına, anlaşılmasına ve uyulmasına bağlıdır. Diğer yandan Kur'ân'ın gerçek taşıyıcıları ve öğreticileri bizzat Hz. Muhammed ve onun pâk ehl-i
Sayfa 69 - Kevser YayıncılıkKitabı okuyacak
H A Y I R L I S A H U R L A R .
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲 SELÂM VE DUÂ İLE HAYIRLI HUZURLU SAĞLIKLI BEREKETLİ SAHURLAR
İSTEDİĞİ ZENGİNLİK ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU
Hz. Musa (a.s.), çıplaklıktan kendisini kumla örtmüş bir derviş gördü. Derviş: Ey Musa! Güçsüzlük sebebiyle canımdan vazgeçmek üzereyim, dua et de Allah bana geçimlik versin, dedi. Hz. Musa dua edince Allah (c.c.) ona güç ve kudret verdi. Günler sonra Hz. Musa duadan dönerken adamın tutsak edildiğini, etrafına da birçok insanın toplanmış olduğunu gördü. "Buna ne oldu?" diye sorunca "Şarap içmiş, sarhoş olup kavga etmiş ve birini öldürmüş. Şimdi de kısas yapıyorlar." cevabını aldı. Hz. Musa Allah'ın hikmeti olduğuna karar verip o adam için ettiği duaya cüretinden tövbe ederek şöyle buyurdu: -" Eğer Allah (c.c.), kullarına çok rızık verseydi, yeryüzünde elbette birbirleri üzerine azgınlık ederlerdi'."(Şûrâ suresi ayet 42/27)
143 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
654 günde okudu
Cennetin 8 kapısından ( Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Musa, Hz. Süleyman, Hz. Yahya, Hz. İsa) Cennetin Özüne ( Son Peygamber Hz. Muhammed) yolculuğumuz... Hakikat uygarlığının varoluş hikmeti önderliği Hz Adem, varoluşun temellenmesi Hazreti Nuh, inanç temellenmesi öncülüğü Hz İbrahim, devlet düşüncesi ilkeleri ve girişimini Hz. Yusuf peygamberin hayatı doldurmuştur. Peygamberler ki Yitik Cennet'in tamamlayan , medeniyeti kuran, manevi yolu açanlar... Şiirsel anlatımıyla bizi manevi bir yolculuğa çıkartıyor Sezai Karakoç. Sindire sindire, birkaç kez okunması gerekilen bir eser. Yazarın üslubu ağır olsa da Sezai Karakoç'un kitaplarını okumayı seviyorum. Tavsiye ederim . . “ Her çağda, şartlar ne kadar ağır ve umutsuz olursa olsun inananlar için bir Nuh’un gemisi vardır." . " Yüzümüzü Allah'a çevirdiğimiz vakit, başka bir iklim , başka bir mevsim başlamıştır. " . "Hakikat ruhumuzun kulağına fısıldayarak der ki: Boş durma insanoğlu, imanını imtihan ettir. İbrahim ol, inkarların ateşine bulan, ama yanmamak şartıyla insanoğlu. Yusuf gibi eşyanın karanlığına in ve orada da Allah'ı anmayı unutma..." . Hayat, anlamını yitirmeğe başladığı zaman, "hayatın ölümü" başlamış demektir.
Yitik Cennet
Yitik CennetSezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 20218,8bin okunma
Reklam
Firavun vs Ebû Cehil
Allah Teâlâ, Nâziat Sûresi'nde bildirdiğine göre Firavun hakkında Hz.Musa(a.s.)'a şöyle buyurmuştur: اِذْهَبْ اِلٰى فِرْعَوْنَ اِنَّهُ طَغٰىؗ "Firavûn'a git! Çünkü o çok azdı." (Nâziat,17) Ebu Cehil hakkında ise şöyle buyurmuştur: كَلَّٓا اِنَّ الْاِنْسَانَ لَيَطْغٰىۙ "Çünkü insan muhakkak ki azar." (Alak,6) Ebu Cehil'in azgınlığı tabir edilirken, Firavun'dan farklı olarak te'kid lâmı ile pekiştirilmiştir: (ليطغى) Bunun hikmeti nedir diye sorulacak olursa, şöyle denir: Firavun, saltanatına rağmen, Hz.Mûsa(a.s.)'ı öldürmek istememiş, ancak Ebu Cehil, Firavun'un saltanatına nazaran basit bir güç ile Hz.Muhammed(sav)'i öldürmeye kast ederek, Firavun'dan daha azgın olduğunu göstermiştir. Bu sebeple onun azgınlığı, te'kid lâmı ile pekiştirilerek tabir edilmiştir.
Sayfa 70 - Aktaş Yayıncılık
Hz. Musa
Hz. Musa kendisine düşman olacak Firavun'un sarayında besleniyordu. Bu yüce Allah'ın ibret alınacak pek büyük bir hikmeti idi.
. Arapçada “aşere” on, “âşir” onuncu demektir. Aşure sözü de buradan geliyor. Muharrem ayının 10. günü yani aşure günü Hz. Hüseyin radıyallahu anh Efendimiz’in şehit edildiği acı bir gündür bununla beraber bugün başka önemli olaylarda olmuştur. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir: 1. ALLAH, Hz. Musa'ya aleyhisselam Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. 2. Hz. Nuh aleyhisselam gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. 3. Hz. Yunus aleyhisselam balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. 4. Hz. Âdem'in aleyhisselam tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. 5. Hz. Yusuf aleyhisselam kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. 6. Hz. İsa aleyhisselam o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. 7. Hz. Davud'un aleyhisselam tevbesi o gün kabul edilmiştir. 8. Hz. İbrahim'in aleyhisselam oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. 9. Hz. Yakub'un aleyhisselam, oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. 10. Hz. Eyyûb aleyhisselam hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. Kaynak: Sahihi Müslim Şerhi, 6:140.
57 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.