Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“İnsanlar gerçekten aptal,” “Niye?” “Kötülüğün çirkin görünen bir şey olduğunu düşündükleri için.” “Öyle değil mi?” “Aksine, kötülük yanıltıcıdır bunu da en iyi güzel şeyler sağlar. Çok güzel bir çiçeğe bakıp zararsız olduğunu düşünürsün ama zehirli olabilir. Çok güzel bir kadına bakıp iyi biri olduğunu düşünürsün, çünkü güzeldir ve kötülük beklemezsin. Şeytani olan şey budur.” “Günahların cezbediciliği gibi..” “Günahların cezbediciliği gibi.”
Sayfa 131Kitabı okudu
Yanlış hissedilebilir hisler yanıltıcıdır! Hissettiğimizi düşünürüz ama ne hissediyoruz neyi hissediyoruz? Hissettiğimiz şey neyse zamanla farklı hislere dönüşebiliyor. İnsanlar yanıltıcıdır hisler gibi..
Reklam
" İnsanlar gerçekten aptal, " " Niye? " "Kötülüğün çirkin görünen bir şey olduğunu düşündükleri için," "Öyle değil mi?" "Aksine, kötülük yanıltıcıdır bunu da en iyi güzel seyler sağlar. Çok güzel bir çiçeğe bakıp zararsız olduğunu düşünürsün ama zehirli olabilir. Çok güzel bir kadına bakıp iyi biri olduğunu düşünürsün, çünkü güzeldir ve kötülük beklemezsin. Şeytani olan şey budur. "
“İnsanlar gerçekten aptal,” “Niye?” “Kötülüğün çirkin görünen bir şey olduğunu düşündükleri için.” “Öyle değil mi?” “Aksine, kötülük yanıltıcıdır bunu da en iyi güzel şeyler sağlar. Çok güzel bir çiçeğe bakıp zararsız olduğunu düşünürsün ama zehirli olabilir. Çok güzel bir kadına bakıp iyi biri olduğunu düşünürsün, çünkü güzeldir ve kötülük beklemezsin. Şeytani olan şey budur.” “Günahların cezbediciliği gibi..” “Günahların cezbediciliği gibi.”
Sayfa 131 - Dex yayınları, Darenova.Kitabı okudu
Çoğu insan gibi belki siz de arkadaşlarınızla siyaset konuşmadığınızda yahut gazete köşelerinde, İnternet sitelerinde siyasete dair bir haber okumadığınız zamanlarda, siyasetten uzak, normal bir hayat yaşadığınızı düşünüyorsunuz. Ama bu düşünce, aslında fena halde yanıltıcıdır. Bugün bizzat o sıradan sivil hayatlarımızda yaşarken yaptığımız birçok sıradan faaliyet, geçmişteki siyasi tercihlerin ve baskın fikriyatların şekillendirdiği alışkanlıklardan ibarettir. Giyimimiz-kuşamımız, konuştuğumuz dildeki kelimeler, kafamıza taktığımız yahut takmadığımız başlıklar, ceplerimizde gezdirdiğimiz aksesuarlar, bir marş duyduğumuzda gösterdiğimiz tepkiler, sevdiğimiz müzik türleri, beğendiğimiz sanat eserleri ... Birçok "sıradan" insani davranış kalıbımız, geçmiş dönemlerdeki siyasi karar ve izleklerin günümüzde bize bıraktığı tonlarla boyanmıştır. Hatta dini inançlarımız bile ...
Sayfa 72 - Tuti KitapKitabı okudu
Açıklamalar daima yanıltıcıdır. Mantıklı görünürler ama sahtedirler. Ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun. Bunu kendi yaşamında da gözleyebilirsin. Bu bir teori değil, herkesin deneyimlediği basit bir hakikattir - ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun.
Reklam
Bu temel üzerinde, ölçülebi­lir dünyadaki şeylerden "olanaklı" diye bahsetmek doğ­rudur, ama mantık dünyasına ait şeyler için "olanaklı" denemez, dolayısıyla (kimi filozoflara göre) mantığın ih­timallerle uğraşabileceğini söylemek yanıltıcıdır.
Sayfa 193 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Açıklamalar daima yanıltıcıdır. Mantıklı görünürler ama sahtedirler. Ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun.
İnsan evleneceği kişiye kriter koyabilir.bazı noktalarda istediği şeyleri haykırabilir. Böyle olmalı, böyle düşünmeli gibisinden, ama insan aşık olacağı kişiyi seçemez, kendi kriterlerine sığdıramaz aşkı, kutsallığı burdan gelir.İnsan olmadık kişilere, karakterlere tutulur. Makul bir tarafı yoktur. Yaşanılacaktır yanılası, yanıltıcıdır. Bu yüzden insan aşık olacağı kişileri seçemezken evleneceği kişiyi pek tabiki seçebilir...
Açıklamalar daima yanıltıcıdır. Mantıklı görünürler ama sahtedirler. Ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun. Bunu kendi yaşamında da gözleyebilirsin. Bu bir teori değil, herkesin deneyimlediği basit bir hakikattir; ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Düşüncelerin ellerini sudan çıkardıklarını görürüz, yardım çağırdıklarına inanırız: ama bu, çok yanıltıcıdır, onlar birlikte çok iyi geçinip giderler, isterseniz bir kez deneyin ve aralarından birini çekip çıkarmaya çalışın!
İnsan, büyük adamların çoğundaki büyük kusurları görebilir ama o kusurlar yüzünden küçüldüklerini görmez. Büyüklük algısı öylesine yanıltıcıdır ki ahlaksızlığı gözden kaçırır. Büyüklüğü göklere çıkaranlar, akılları başlarına gelene dek, alt sınıflarda tiksindikleri ahlaksızlıklara üst sınıflarda göz yumduklarını fark etmezler.
136 syf.
9/10 puan verdi
Van Gogh kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplarla bugüne dek okuyup öğrendiklerimden farklı birine dönüştü. Yaşadığı dönem içinde davranış ve düşünceleri delimsirek sayılan, akıl sağlığının yerinde olmadığı yönünde kuvvetli bir algı bulunan Van Gogh’u ben zarif, duygulu, gayretkeş, dürüst ve cesur biri olarak tanıyorum bu mektuplar sayesinde. Maddi yetersizlikler nedeniyle hep sıkıntı çeken, kardeşi Theo tarafından bütün hayatı boyunca desteklenen ve kadirşinaslığı ve mahcubiyeti satırlarında hissedilen ressamın ölümünden sonrasını görememiş olması çok hüzünlü değil mi? Üstelik Theo da ressamın ölümünden sonra kalan ömrünü sağlık sorunlarıyla geçirmiş. Hayat bazı insanlara karşı asla cömert değil. “Patates yiyenleri gösteren tablomun satılma şansı olacağını umuyorum” diyor bir satırında, heyhat, sesimizin öte dünyaya ulaşmaması çok hazin! Van Gogh’u tanımak istersen, içinde umut, azim, dayanışma ve varoluş hikâyesi bulabileceğin bu mektupları okumanı öneririm Can. İnsanları tanımak için de en iyi yolun onları dinlemek olduğunu hatırlatırım. Aracılar çoğu zaman yanıltıcıdır. Muhakkik ki aracıları susturmanın bir yolu yok ama bu payı zihnin bir kenarında tutmak, kendi düşüncelerine ulaşmak için süzgeç kullanmayı bilmek kıymetlidir. Zira düşüncelerimizin ne kadarının kendi otonom, bağımsız dünyamızdan, bilincimizden geldiği bir meseledir, üzerine eğilmek gerekir. Velhasılkelam düşünmek gerek Can, uzatmayayım. Bir de şunu eklemeden bırakamayacağım ama :) Sonlar bir hikâyenin tamamı değildir. Bu satırları takip edeceğin yaşlara geldiğinde bir uzun mektubunu beklerim
Theo'ya Mektuplar
Theo'ya MektuplarVincent Van Gogh · Remzi Kitabevi · 20186,2bin okunma
"Açıklamalar daima yanıltıcıdır.Mantıklı görünürler ama sahtedirler.Ancak bir şeyi gizlemek istediğin zaman açıklamada bulunursun.Hakikat açıklama istemez."
Sayfa 121Kitabı okudu
-Neden kitaptan vazgeçmemeliyiz ve neden kitabımız hep başucumuzda durmalı? +Estağfurullah... Her duygu yanıltıcı olabilir derler; mesela göz yanıltıcıdır ama dokunduğunuz zaman, tanımadığınız, yeni tanıştığınız biriyle tokalaşıp musafaha ettiğiniz zaman güven hasıl olur. Yani suyun içine bir kurşun kalem sokarsınız kırık görünür, göz yanıltır sizi, elinizle doğru olduğunu anlarsınız. Koku ve dokunma yanıltmaz pek, pek yanıltmaz. Dokunduğunuz şey sizindir; yani ekranda okuduğunuz şeyle fazla özdeşleşemezsiniz moda deyişle, o size mal olmaz pek, aranızda bir mesafe vardır, bir sevimsizlik vardır. Ama kitapla dostluk kurarsınız, kokusu size siner, o kitabı elinize aldığınızda eski bir dostunuzla karşılaşmış gibi olursunuz. Otuz yıl, kırk yıl önce okuduğum kitabı elime aldığım zaman heyecanlanırım hålen. Klasiktir, onun bir değeri vardır; arada dostluk, yakınlık peyda olur. Kitabın değeri hiçbir zaman bitmemeli, gözden düşmemeli, modernite bizi o konuda aldatmamalı. Okuduğun şeye dokunacaksın.
277 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.