Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Amerika'nın keşfi Kristof Kolomb dan önce müslümanlar tarafından gerçekleştirildi."
Amerika'nın (Yeni Dünya) Keşfi
12 Ekim 1492 İspanyol Krallığının emrinde bir İtalyan ile bugün Kuzey Amerika'dan Güney Amerika'ya Venezuela daki Orinoco Nehri yakınına kadar yayıldığı bilinen bir halk arasındaki bu karşılaşma dünya tarihinde neredeyse bir eşi daha görülmemiş bir olaydır. Eski Dünya ile Yeni Dünya arasında ki ilk buluşmadır.
Reklam
Tarih artık cinayetlerin tarihi olmaktan çıkıyor: Kızılderililerin soykırımı, "Amerika'nın keşfi" oluyor; zenci ve köle ticareti, "Yeni Dünya"nın uyanışı içinde basit bir olaydan ibaret kalıyor; afyon savaşı ve Hintli askerlerin yok edilmesi ise, "beyaz adamın ağır yükü"dür.
1564 yılından itibaren Filipin adalarını İslam dünyasının idaresinden almış ve İspanya Kralı II. Filip (King Philip II of Spain) anısına adaların tamamına Filipinler adını vermiştir. Daha sonra Portekiz ile birlikte Amerika kıtasının keşfi dahil dünya denizcilik tarihine geçen birçok başarıya imza atmışlardır. Bu sayede Amerika kıtasının kuzeyde New Mexico ve Florida, güneyde ise Şili ve Rio arasında kalan bölgesi İspanya'nın hükümranlığı altına girmiştir. 16. yüzyıl, Portekiz ile gerçekleştirdiği birlik sayesinde İspanya tarihine Altın Çağ (Golden Age) olarak geçmiştir.
Turan: Bir de, "Amerika'nın keşfi Kristof Kolomb'dan önce Müslümanlar tarafından gerçekleştirildi" diyorsunuz, yoksa bu da mı gazetecilerin sözü? Sezgin: Hayır... Evet onu söylüyorum. Müslümanların bir haritasını da buldum. Çok mühim bir harita... Bu hususta internette Almanca ve İngilizce olarak görüşlerimi ihtiva eden 30'ar sayfalık bir yazı var. Onu kitabın 13. cildine de soktum. Bunun Türkçe özeti de hazır. Bu, geçen sene, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde verdiğim bir konferanstan ibarettir. Bir de Arapçası vardır. Bütün delilleri orada vermeye çalışıyorum, haritalar veriyorum. Ayrıca Kahire Üniversitesi'nde verdiğim bir konferans daha var bu hususta... Evet, esasında Amerika'ya gitme meselesine Müslümanlar 10. yüzyılda başladılar. Bu hususta tarihi kayıtlar var. Bunlar döndüler, bazen dönemediler. O hususta da birçok kayıt var. O mühim değil esasında. İnsanlar yüzlerce defa Amerika'ya tesadüfen gittiler. Bakın Müslümanlar yalnızca şu hedefle gidiyorlardı: Büyük Okyanus'un öte tarafına ulaşmak. Atlas Okyanusu'nu bilmiyorlardı. Bu gayretle birçok çıkış yaptılar, dönmediler. Mühim olan Amerika haritasının bir kısmını ilk olarak yapmaktır, yapmış olmaktır. Bunu ilk yapan insanlar 15. yüzyılda Müslümanlar oldu. Ona yüzde yüz inanıyorum. Onu ispat etmeye çalışıyorum o yazımda. Kristof Kolomb Müslümanların yapmış olduğu haritaya dayanarak ki, onun tarihçesi de bir haritayla yola çıktığını yazıyor.
Avrupa kültürünün muhtemelen en esaslı ihracı, terimin muğlaklığını açıklamaktadır: Amerika kıtasının keşfi, fethi ve sömürgeleştirilmesi. Bu süreç o kadar başarılı olmuştu ki burası artık her durumda "Batı"nın parçası sayılmaktadır: Bir tür fahri "Avrupa"dır. Ancak bu tanım bile bir hayli sübjektiftir: "Batı" genellikle Birleşik Devletler ve Kanada'yla sınırlıdır. Orta ve Güney Amerika, kültür bakımından aynı ölçüde Avrupalı görülseler de, açıkça "Batı Kulübü"nün üyeleri addedilecek kadar zengin değillerdir: New Orleans fahri Avrupa'yken, Bogota değildir.
Sayfa 27 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
96 syf.
8/10 puan verdi
Kitap yazarın genel tarzı dışında bir kitap. Bilgilendirici bir kitap ayrıca. Amerika nin isminin nereden geldiği ve keşfi ile o dönem yaşanan tartışmalar üzerine derin bir araştırma ve bu araştırmanın yorumunu içeren bilgilendirici bir kitap olmuş. Özellikle tarihi anlamda bu dönemi merak eden kişiler için gayet doyurucu bir kitap. Zweig in de anlatım gücüyle hemencecik bitiriverirsiniz.
Amerigo
AmerigoStefan Zweig · İthaki · 20241,594 okunma
188 syf.
·
Puan vermedi
Simyacı Kitabı Kaç Yıllarında Geçer?
Paulo Coelho
Paulo Coelho
Bu kitabı okurken aklıma bir çok şey geldi. Bunlardan biri de, kitapta yazar zaman hatası yapmış olabilir mi diye daha ilk sayfalardayken mısır kelimesini duyunca aklıma Amerika kıtasının keşfi geldi, mısır Amerika'dan geldiğine göre bu zaman dilimi (kitap da ki hikâye) en az 1670'den sonra olmalı çünkü ticaret ilk o zaman başladı ve aklıma o dönemde Çoban karakteri nasıl bu kadar rahat olur dedim ama İspanyol tarihini anlayınca kitapta zaman hatası olmadığını fark ettim Ve aklıma başka bir şey geldi, "Kitap kaç yılında geçiyor" bunun cevabını kısa bir şekilde yazayım: Kitapta Çoban'ın tanıştığı İngiliz'in tabancası kromdandı ve krom 1979'da bulun yani olay 1979'dan sonra olmalı. -Alında çok fazla tarihî nokta var bu gibi ama ben o kadar zamanım yok yoksa tarih olurum xd- Uzun lafın kısası Çoban Cebelitarık Boğazını 2 saatte geçti şu anda aynı rota 1.5 saat sürüyor eski buharlı gemiler kalitesiz olduğu için 2 saat sürmesi ve bu yolculuğun buharlı bir gemiyle yapılması gayet normal olur yani buharlı gemiler 1807 de bulunduysa bu olay 1807'den sonra olmalı. Çoban; Afrika'nın, Akdeniz'in kıyı kesimlerinden gitti bu nedenle Fransızlar 1830 Cezayir'i işgal etti ve çoban bu işgallerden kolayca geçemezdi (Fransızların Cezayir'i işgali basit bir işgal değil) Dolayısıyla Simyacı kitabında ki olayla
Paulo Coelho
Paulo Coelho
r genel olarak 1807-1830 yıllar arasında geçmiş olmalıdır. İnşallah bunu sayın Paulo Coelho da bir gün görür...
Simyacı
SimyacıPaulo Coelho · Can Yayınları · 2023206,3bin okunma
Amerika'yı Kristof Kolomb'dan Önce Müslümanlar Keşfetti!
*TURAN:Bir de, "Amerika'nın keşfi Kristof kolomb'dan önce müslümanlar tarafından gerçekleştirildi." diyorsunuz, yoksa bu da mı gazetecilerin sözü? *SEZGİN: Hayır... Evet, onu söylüyorum. Müslümanların bir haritasını da buldum. çok mühim bir harita... Bu hususta internette Almanca ve İngilizce olarak görüşlerimi ihtiva eden otuzar sayfalık bir yazı var. Onu kitabın 13. cildine de soktum. Bunun Türkçe özeti de hazır. Bu, geçen sene, İstanbul Teknik üniversitesi'nde verdiğim bir konferanstan ibarettir. Bir de Arapçası vardır. Bütün delilleri orada vermeye çalışıyorum, haritalar veriyorum. Ayrıca Kahire Üniversitesi'nde verdiğim bir konferansda daha var bu hususta... Evet, esasında Amerika'ya gitme meselesine Müslümanlar 10. yüzyılda başladılar. Bu hususta tarihi kayıtlar var. bunlar döndüler, bazen dönemediler. O hususta da birçok kayıt var. O mühim değil esasında. insanlar yüzlerce defa Amerika'ya tesadüfen gittiler. Bakın Müslümanlar yalnızca şu hedefle gidiyorlardı: Büyük Okyanus'un öte tarafına ulaşmak. Atlas okyanusu'nu bilmiyorlardı. Bu gayretle birçok çıkış yaptılar, dönmediler. Mühim olan Amerika haritasının bir kısmını ilk olarak yapmaktır, yapmış olmaktır. bunu ilk yapan insanlar 15 yüzyılda Müslümanlar oldu. Ona yüzde yüz inanıyorum. onu ispat etmeye çalışıyorum, o yazımda. Kristof Kolomb Müslümanların yapmış olduğu haritaya dayanarak ki, onun tarihçesi de bir harita ile yola çıktığını yazıyor.
Vasco da Gama Güney Afrika'nın doğu sahilinde karşılaştığı, pusulalarla, enlem ve boylam çizgileri taşıyan haritalarla donatılmış büyük okyanus gemilerini görünce dona kalmıştı.
Reklam
...dört haritadan üçü, yani Piri Reis, Juan de la Cosa ve Alberto Cantino tarafından çizilen haritalar birbiriyle ilintili gibi görünmektedir, ancak birinin diğerinden kopya edildiğine dair herhangi bir işaret yoktur. Ama tümünün bir ana nüshadan çıkmış olma ihtimali mevcuttur. Tabii burada önemli olan nokta, her üç haritadaki ve özellikle de ilk ikisindeki Brezilya sahil şeridi tasvirinin hem enlem hem de boylam olarak şaşırtıcı derecede gerçeğe yakın bulunmasıdır. Ortak noktalar bazı adaların yerleştirilişinde de görülmektedir. Bu da ana haritanın enlem ve boylam ağı taşıdığı ve çok sayıda doğru bir şekilde ölçülmüş koordinatalara dayandığı sonucuna götürüyor. O tarihlerde gerçeğe çok yakın boylam ölçümünün yapılabildiği tek bölge Arap-İslam kültür dünyasıydı. Avrupa'da bilinen, boylam farklarının, astronomik olayların, özellikle ay tutulmalarının iki ayrı yerde gözlemleri ile zaman farkı ölçme metodu idi ki bu, doğru ve taşınabilir kronometre henüz olmadığı için kabul edilebilir bir doğruluk sonucuna ulaştırmıyordu. Bunu bizzat Kolomb'un da başını ağrıtan koordinat ölçme çabalarındaki büyük hatalarında da görmek çok aydınlatıcıdır. Kendi ifadesine göre Kolomb, 14 Eylül 1494 günü ay tutulmasını gözleyerek (Haiti'nin güney doğusunda kalan) küçük Saona adasıyla Portekiz'in Cape St. Vicente arasındaki boylam farkını 5½ saat yani 82°30' olarak ölçmüştü. Gerçek değer 59°40' idi.
"Bugün bugün uzaktan baktığımızda, o savaşlarda dökülen kan gerçekliğini kaybedinceye kadar buharlaşıyor. Tarih artık cinayetlerin tarihi olmaktan çıkıyor: Kızılderililerin soykırımı, 'Amerika'nın keşfi' adını alıyor; zenci ve köle ticareti, 'Yeni Dünya' nın uyanışı içinde basit bir olaydan ibaret kalıyor; afyon savaşı ve Hintli askerlerin yok edilmesi ise, 'beyaz adamın ağır yükü'dür." Roger Garaudy
Osmanlı İmparatorluğu Endüstrileşme Devrimi'ni kaçırmış olduğu için çöktü. Endüstrileşme Devrimi'ni kaçırmış olmasının nedeni ise Amerika'nın keşfiyle Avrupa'da başlayan değişim sürecinin dışında kalmış olmasıydı. Amerika'nın keşfi ise, yine diyalektik olarak Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğu-Batı ticaret yollarına hakim olması ve Batı'nın yeni yollar aramasının bir sonucudur.
382 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.