Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Fevzi Paşanın Ankara’ya varışı “Ankara’yı çok meşgul eden büyük bir olay” oldu. Mustafa Kemal, gelen yolcunun getirdiği değerleri bili­yordu. Evvelâ Fevzi Paşanın Anadolu hareketine karşı direnişi ortadan kalkıyordu.
Sayfa 239Kitabı okudu
1934’te Atatürk soyadını alacak olan Mustafa Kemal (1881-1938) Anadolu müslümanlarını harekete geçirmekte ve direnişi örgütlemekte hayatî bir rol oynayacaktı.
Sayfa 81 - PdfKitabı okudu
Reklam
407 syf.
7/10 puan verdi
·
197 günde okudu
Bu kitap Şevket Süreyya Aydemir’in aslında otobiyografisi. “Şunu yaptım, şurada doğdum.”dan ziyade, hikâyesini romanlaştırarak anlatmış. Hani İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” isimli bir kitabı var ya, işte bu başlığa layık bir ömür olarak Şevket Bey’i gösterebiliriz. Emrah Safa Gürkan da o dönemin insanlarını anlatırken nasıl hızlı
Suyu Arayan Adam
Suyu Arayan AdamŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitapevi · 20213,437 okunma
Batı Roma'ya Karşı Palmira Direnişi
267 yılında Odenaethus'un ikinci karısı Zenobia küçük oğlu Vaballathus adına naibe olarak hüküm sürmeye başlamıştı. Gallienus, Zenobia'nın yönetimini reddetti. Fakat askerî hamlesi başarısızlıkla sonuçlandı.Batı Roma İmparatoru Gallienus 268 yılında yağma, yakıp- yıkma ile bölgeleri harap eden Gotları yakalayıp meydan muharebesinde yendi. Gallienus'un İtalya'yı korumak için bıraktığı general ayaklandı. Gallienus bunun üzerine aceleyle geri dönerek Milano'yu kuşattı. Fakat burada ihanet sonucu tek başınayken suikasta uğrayıp öldürüldü. Zenobia ordusunun başında Mısır'ı ve Anadolu'yu fethetti. Askerleriyle birlikte uzun ve yorucu seferlerde at sürmesinden dolayı "Savaşçı Kraliçe" olarak anılmaya başlandı.
Sayfa 189 - Kalender Yayınevi
1800'lerin ortasından itibaren Orta Asya'yı ve Kafkaslar'ı işgal eden Ruslar'a karşı direnişin önderleri arasında da Nakşi şeyhleri vardı. Bu büyük mücahidler arasında, koca Rus ordu- suna karşı ülkesi Dağıstan'ı 25 sene boyunca savunan kahraman Şeyh Şâmil vardır. Aynı cihad ruhu Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'nın do- ğu bölgesini işgal eden Rus ve Ermeniler'e karşı Muhammed Ziyaeddin gibi Nakşi şeyhlerinde görüldü. Bu zat savaşa der- vişleriyle katıldı, hatta savaşta bir kolunu kaybetti. Aynı savaşta Mevlevîler, Rufâiler ve Kâdiriler de "derviş alayları" kurup cephede İngiliz ve Fransızlar'a karşı savaştılar. Osmanlı'nın son yıllarında Anadolu'da Batılı devletlerin iş- galine karşı direnişi organize etmede ve Kurtuluş Savaşı'nda yine Nakşi şeyhleri büyük rol oynadılar.
Sayfa 105Kitabı okudu
Mondros Mütarekesi sonrasında Berlin'de buluşan Enver, Talat ve Cemal paşaların bir çabası da Anadolu'da Mustafa Kemal Paşa'nın başlattığı direnişe destek olmaktır. İngiltere'ye dışarıda verecekleri her zararın Anadolu'daki direnişi kolaylaştıracağını düşünmektedirler. Cemal Paşa Hindistan'a, Halil Paşa ise İran'a giderek İngilizlere karşı isyan başlatacak, Mustafa Kemal'in elini rahatlatacaklardır. Ancak olaylar planlandığı gibi gelişmez. Enver Paşa'nın Milli Mücadele'nin akamete uğraması halinde Rusya'da kuracağı bir orduyla Anadolu'ya geçme, savaşı sürdürme düşüncesi ve Müdafaa-i Hukuk hareketinin İttihat Terakki'den uzak durma gayreti, Enver Paşa ile Ankara'nın arasını açar. Enver Paşa Sakarya Zaferi'nden sonra Anadolu'da ikilik çıkarmamak adına kendisine yeni bir yol çizer ve Ruslara karşı Türkistan bağımsızlık hareketine katılmak üzere Buhara'ya gider. 4 Ağustos 1922'de çıkan Cegan Tepesi'nde Sovyet birlikleriyle muharebede şehit olur. Bu haber Büyük Taarruz öncesi Mustafa Kemal Paşa'ya ulaştığında üzüntüsünü; "Enver bir güneş gibi doğmuş, bir gurûb ihtişamıyla batmıştır; arasını tarihe bırakalım." sözleri ile ifade edecektir.
Sayfa 268Kitabı okudu
Reklam
Yeni Parti kuruluyor
İkinci Meclis'te, Mustafa Kemal, taraftarlarını bir fırka çatısı altında toplamakta gecikmeyecekti. Halk Fırkası adı altında bir siyasi parti şeklin de örgütlenerek Kurtuluş Savaşı'nın tüm mirası bünyesine katıyordu. Direnişi yerel düzeyde örgütleyen Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerini daha önceden tek bir yapı altında toplayan Mustafa Kemal, şimdi Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adını alan bu çatı örgütün Halk Fırkası'na dönüşmesini emrediyordu.
Anadolu'ya ilk çıkan paşa da Mustafa Kemal değildir; Ali Fuat Cebesoy :XX. Kolordu'nun, Kazım Karabekir ise Erzurum'daki XV. Kolordu'nun başına geçmek için kendisinden önce Anadolu'ya ayak basmışlardır. 19 Mayıs'ın özelliği, birbirinden habersiz ve de bağımsız yerel direniş örgütlenmelerini birleştirecek bir ulusal hareketin planım yapan kişinin Anadolu' ya adımını atmasıdır. Mustafa Kemal' den başka hiç kimse İstanbul' dan yönetilmeyen bir ulusal direnişi tahayyül etmemiştir; herkes kendi bölgesinde silahlanıp direnmeyi, ardından da İstanbul' dan gelecek direktifleri beklemeyi planlamaktadır. Ancak Mustafa Kemal, İstanbul' dan pek bir şey umulamayacağını erken çözmüştür.
·
Puan vermedi
Kayıp Sancak isimli tarihi romanını büyük hayranlıkla okuduğum yazarımızın zaferlerle, vatan aşkı ve büyük bir mücadele ile dolu #rüsumat kitabını da aynı heyecanla #okudumbitti Cihan harbinin ardından kara haberler ard arda gelse de Vatan toprağında “Ya İstiklal Ya Ölüm” deyip mücadeleyi asla bırakmayanlar da vardır. Bu zorlu mücadele ve şartlar karşısında Mustafa Kemal Atatürk, işgal altındaki Anadolu’da milli direnişi örgütlemeye çalışır. 19 Mayıs sabahı Samsun limanından Anadolu topraklarına ayak basar. Karadeniz’in zorlu coğrafi yapısı nedeniyle deniz yolu daha önemli hale gelir. Karadenizli gençler küçük takalarla silah ve cephane taşıma işini yapmaktaydı fakat daha güçlü bir araca ihtiyaç vardı. Ereğli Liman Reisi Binbaşı Nazmi bey, İstanbul Hükümeti tarafından Karadeniz’deki kaçakçılık faaliyetlerine engel olmak için karanlık sulara gönderilen #rüsumat4 isimli köhne gemiye el koyarak milli donanmanın emrine girmesini sağlar. Tarih boyunca yaptıklarıyla efsaneleşen bu geminin, Batum ile Samsun arasında on bir sefer yaptığı, bu seferlerde toplam bin yetmiş tüfek, dokuz yüz doksan üç kasatura, Yedi bin dört yüz elli dokuz sandık mermi, sekiz top, iki bin iki yüz kırk dört sandık top mermisini Batı Cephesi komutanlığına ulaştırdığı kayıtlara geçmiştir. Sevgili yazarımıza tarihin bu büyük mücadele ve başarılarla dolu sayfalarına bizim de tanıklık etmemizi sağladığı için teşekkür ediyorum ve sizlerin de bu efsaneye tanıklık etmeniz için okumanızı tavsiye ediyorum..
Her Ay Okuyanlar Kulübü
Her Ay Okuyanlar Kulübü
Rüsumat
RüsumatMehmet Uluğtürkan · İnkılap Yayınevi · 202345 okunma
Genelde Türkiye'de haritaya bakma alışkanlığı yoktur. İlkokul ve ortaokul yıllarının dersleri arasında haritaya bakılır ve ondan sonra bir daha da harita ortaya çıkmaz. Neyse ki, son zamanlarda büyük gazeteler kupon karşılığında atlaslar dağıtmaya başladılar ve bizler de evimizin bir köşesine sakladığımız bu atlaslar aracılığı ile biraz biraz
Reklam
180 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Şanlı tarihimizi okuduğum her kitapta adını bilmediğim, daha önce varlığından haberdar olmadığım nice kahramanlar ile tanışıyorum. Sayın #MehmetUluğtürkan in özverili araştırması sonucu ortaya çıkan, karakalem çizimlerini ressam #FahriPelit in yaptığı #Rüsumat Kurtuluşun Hayalet Gemisi de onlardan biri oldu benim için. Cihan harbi bitmiş ve
Rüsumat
RüsumatMehmet Uluğtürkan · İnkılap Yayınevi · 202345 okunma
203 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.