Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sibel isminin kökeni oldukça eskiymiş
Anadolu'da "Sibel" (ya da Sibil) denilen kadın kâhin papazlar, Tanrının cevaplarını heksametronla verirlerdi. Didorus Siculus, Homeros'un, Sibiller tarafından söylenmiş heksametronlarını kimi kez, oldukları gibi Ilyada ve Odyseia'ya geçirdiğini yazar.
Sayfa 174Kitabı okudu
Anadolu'daki sürecin bir başka özelliği Oğuz kelimesinin unutulması, 'Türkmen' kelimesinin derkenarlaşması ve bunların yerine üst isim olan 'Türk' isminin yerleşmesidir. Bunu Arapların veya Bizanslıların bu gelenleri Türk diye alalımlarıyla ilişkilendirebiliriz ama insanların Türk isminden haberdar olmadıkları gibi bir yargı da yerinde olmayacaktır.
Sayfa 29 - Kripto 22. BaskıKitabı okudu
Reklam
Anadolu'daki surecin bir başka ozelligi Oguz kelimesinin unutulması, 'Türkmen' kelimesinin derkenarlaşması ve bunların yerine üst isim olan 'Türk' isminin yerleşmesidir.
Alevi isminin kökeni
Eski göçebe Oğuzlar kendilerine İslam yelpazesi içinde yer arıyorlardı. Bunu da bulmakta gecikmediler. Dördüncü halife Ali, bu dürüst, namuslu insanların dinsel bilinç kaynağı olabilirdi. Öyle de yaptılar. Ali'yi sevgi odağı gibi gördüler. Adları da bundan dolayı Alevi oldu. Hemen söyleyelim ki, bu olay birdenbire ve yalnız Anadolu'da olmadı. Kökeni Hacı Bektaş'ın politika öğretmeni (görüşmelerine olanak olmasa bile) Hoca Ahmet Yesevi'ye dayanır.
Sayfa 93 - Kaynak Yayınları