940 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Toplam 4 ciltten oluşan
Ortaçağ 2
Ortaçağ 2
Ortaçağ 3
Ortaçağ 3
Ortaçağ 4
Ortaçağ 4
Umberto Eco eseri. Eco sanırım editörlük yapmış bu esere. Birkaç kişi tarafından yazılmış. Ansiklopedik denebilecek bir eser. Eğer bu ve Eco'nun 5 cilt felsefe serisi
Felsefe Tarihi 1
Felsefe Tarihi 1
Felsefe Tarihi 2
Felsefe Tarihi 2
Felsefe Tarihi 3
Felsefe Tarihi 3
Felsefe Tarihi 4
Felsefe Tarihi 4
Felsefe Tarihi 5
Felsefe Tarihi 5
ve 3 tane Antik serisini
Antik Yunan
Antik Yunan
Antik Roma
Antik Roma
Antik Yakındoğu
Antik Yakındoğu
okursanız, belli bir altyapı verir size diye düşünüyorum.
Ortaçağ 1
Ortaçağ 1Umberto Eco · Alfa Yayıncılık · 2017168 okunma
Reklam
Bu iki süreklilik, salt algılarımızın onları özdeşleştirmesidir
Hareket, kendi sürekliliğini uzamsal yayılımın sürekliliğinden alır. Zaman ise sürekliliğini, hareketin sürekliliğinden alır. Böylece Aristoteles'in zaman anlayışı hareket anlayışına bağlıdır. Zamanın formel tanımı da şöyledir: Zaman, önceye ve sonraya göre hareketin sayısıdır.
Demokritos Atomculuğu...
Hiçlikten hiçlik çıkar. Evrenin temel öğeleri sonsuz, değişmez ve görünmez birimler, yani atomlardır. Bunlar sayıca sonsuzdur, içinde hiçbir şey olmayan ve sınırsız bir uzama yayılan boşlukta devinirler. Boşluk olmasaydı, devinim mümkün olmazdı. Bu devinim bir başlangıca sahip değildir ve bütün atomlar içsel olarak aşağıya doğru sabit ve eşit bir hızla hareket ederler. Ama bazen sapar ve birbirleriyle çarpışırlar ve gökteki ve yerdeki her şey, atomların bu çarpışmalarından meydana gelir.
Gorgias "Var olmayan Üzerine"...
Eğer düşünce nesneleri varlık taşıyan şeylerse yalnızca varlık taşıyan şeyler düşünmenin nesneleri olabilirler. Ama düşünce nesneleri varlık taşıyan şeyler değildir; aksi durumda bir kez düşünülen her şey bu durumda olurdu.
Ona göre birçok evren vardır ve birbirinin karışımıdır
Demokritos'a göre atomlar ve boşluk yegâne iki gerçekliktir: Suya, ateşe, bitkilere ya da insanlara baktığımızda gördüğümüz şey, atomların boşluktaki kümelenmelerinden ibarettir. Algıladığımız duyusal nitelikler gerçek değil, uzlaşıma dayalı şeylerdir.
Reklam
Big Bang'in öncüsü Anaksagoras'a göre evrenin başlangıcı
Her şey birlikteydi; sayıca sonsuz ve küçüklükte sonsuz, çünkü küçük de sonsuzdu. Her şey bir arada iken küçüklüklerinden dolayı hiçbir şey ayırt edilemiyordu. Her şey, hava ve eter altındaydı, bu ikisi de sonsuzdu. Bu ilksel yığın dönmeye başladı, etrafındaki eterle ve havayla savruldu. Bunlardan yıldızlar, Güneş ve Ay oluştu. Bu dönüş, yoğun olanın seyrek olandan, sıcağın soğuktan, kurunun nemliden ve aydınlığın karanlıktan ayrılmasına yol açtı. Ama bu ayrım asla tamamlanmadı ve bugün de her şeyde diğer her şeyden bir miktar bulunur.
Diyalektik bağlantı
Hegel'in Herakleitos'ta en çok etkilendiği şey; evrenin hem bölünür hem bölünmez, hem sonradan oluşmuş hem sonradan oluşmamış, hem ölümlü hem ölümsüz olduğunu söylediği fragmanlarda görüldüğü gibi, karşıtların birliği konusundaki ısrarlı ifadeleridir. Karşıtların bu özdeşleştirimi, bazı doğrulukların göreli olduğuna ilişkin ifadelerde açık biçimde ortaya konur.
Pisagorcuların, evrenin formel nedenlerine eğilmiş bir araştırmayı kapsar
Pythagorasçılar, dünyanın tarifesindeki maddi içeriği oluşturan maddelerden ziyade, tarifedeki sayısal oranlarla ilgilenmekteydiler. Aristoteles, onların sayısal öğelerin, nesnelerin öğeleriyle aynı olduğunu ve tüm göklerin müzikal bir uyum içinde bulunduğunu ileri sürdüklerini söyler.
Anaksagoras, Lampsakos'taki sürgün günlerinde insanlığa son bir ihsanda daha bulunur: okul tatili fikrini keşfeder. Şehir yöneticileri kendisine onu nasıl onurlandırmalarını istediğini sorduğunda, öldüğü ay çocukların okula ara vermelerini istediğini söyler. (Metinlerinde şemalar kullanan ilk yazar olarak bilim öğrencilerinin şükranlarını zaten kazanmış bulunuyordu.)
Reklam
'Devlete ihanet asla başarıya ulaşamaz. Neden mi? Çünkü başarıya ulaşırsa kimse ona ihanet demeye cesaret edemez.'
544 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Felsefeyi detaylı bir şekilde başka bir filozoftan okumak. Bertrand Russell Sokrates öncesi filozoflardan Aristoteles'ten sonraki ilk çağ filozoflarını felsefeleriyle ve yaşadıkları dönemi ayrıntılı ve akıcı bir şekilde ele almış. Öncelikle Felsefe nedir Felsefe neden Yunan'da başladı sorusuyla başlar Russell " Felsefe benim sözcükten anladığım şekliyle, teoloji ve bilim arası birşeydir ve Felsefe Thales'le başlar der. Zihin nedir, madde nedir? Evrenin bir birliği veya amacı var mıdır? Gerçekten doğa yasaları var mı yoksa doğuştan sahip olduğumuz düzenden ötürü mü onlara inanırız? Soylu olan yaşam tarzı varsa, bu yaşam tarzı neye dayanır ve ona nasıl ulaşırız? Bu tip sorulara ilk çağın gözde filozoflarının uzun cevaplarını bulabilirsiniz. Eğer benim gibi felsefeyi daha iyi kavramak hayatınızın tadını kaçırmak istiyorsanız Yunanın Antik dönemine gidebilir ve bu 3 ciltten oluşan kitabın 1'ci derlemesini okuyabilirsiniz keyifli okumalar ...)
Batı Felsefesi Tarihi Cilt 1
Batı Felsefesi Tarihi Cilt 1Bertrand Russell · Alfa Yayıncılık · 20161,089 okunma
Önerme, Totoloji, Antikahraman
_Önerme (Görüş, düşünce, fikir)_ _Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir ifadelere denir. En az iki terimden oluşan, içinde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümlelerdir. Soru ve emir tümceleri önerme olamaz çünkü bir soru ve emir doğruluk ifade etmez. Önermeler bir yargı bildirmelidir. _Önerme Türleri_ _1- Nitelik bakımından:
306 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.