Stratejik Olgunun Tarihi
༄ ༄ ༄
İnsanların bir toplumdaki çıkar faydalarını elde edip güçlenmek için belli hedeflere yönelik stratejik çabalar içinde olmuşlardır. Güç unsurların uyumu ve optimal şekilde düzenleme bilimi olan strateji; askerî, bürokrat, ekonomik, teknoloji, sosyal alanlarda etki sahası geniş ve çeşitli olan
1.Sun Zi (Sun Tzu): Savaş Sanatı
2.Machiavelli: Savaş Sanatı
3.Antoine Henri Jomini: Savaş Sanatı
4.Bizans İmparatoru Maurice: Strategikon
5.J.Stalin: Strateji & Taktik
6.Peter Paret: Modern Strateji
7.Lawrence Freedman: Strateji
8.B.H. Liddell Hart:Strateji (Dolaylı Tutum)
9.Carl von Clausewitz:Savaş Üzerine
10.Osman Pamukoğlu: Strateji
11. Erol Mütercimler: Stratejik Düşünme
Strateji ve taktik konularında kendi muadillerine kıyasla daha çok pratik bilgiler verir. Anlatımını kuvvetlendirmek için genellikle geometriden yararlanmış, bu çevrelerde bu tarz pek hoş karşılanmıyormuş fakat en azından bu konuya yeni başlayanlar için gayet açıklayıcı. Haritalarla beraber okunması, anlatılanların pekiştirilmesi açısından önemlidir. Enteresan olarak, kitapta genel olarak ordu yapılanması, moral faktörü, asker metaneti gibi konularda genellikle kötü örnekler Türkler üzerinden verilmiştir. Buradan kasıtla dönemin strateji, taktik, teknoloji, ve asker kalitesini yakalayamamışız atalarımızı görünce Osman İmparatorluğunun bir diğer yıkılma nedenini anlayabiliyorsunuz.
1779 tarihinde İsviçre nin Payerne kentinde doğan Baron Antonie Henri de Jomini İsviçre asıllı bir Fransız subayı idi akabinde Rus Çarlığı nın ordusunda da görev yapmıştır kendisinin yazmış olduğu Savaş sanatı prensipler kitabında ise pat Napolyonik düşünceyi savunmuştur yazmış olduğu eser Askeri akademide başucu bir kitap olarak tavsiye edilir kitabımızda askeri formasyonların öneminden ve askeri dizilimden bahsedilir ikmal hattı ve lojistiğin öneminden bahsedeilerek bir generalde bulunması gereken vasıflardan bahsedelir bir general bir başka generalin başarsını kendi avantajına döndürebilmesi gerekliliğinin altını çizmektedir. Bu nadide eser Modern stratejiye başlangıç olarak okunmalıdır ve okutulmalıdır. Çağdaşı olan Carl von clausewitz göre daha sade bir eser yazmış ve daima onu eleştirenler arasında yerini almıştır.
"Bütün bilimlerin temel prensipleri vardır ; ama, savaşın hiçbir prensibi yoktur. Bu konuda yazıları olan büyük komutanlar bize tam anlamı ile hiçbir bilgi vermemektedir. Onları anlamak dahi derin bilgi gerektirir. Geriye sadece bazı uygulamalar ve bize yeterince bilinmeyen prensipler kalıyor. " Antoine Henri Jomini (1779-1869)
İsviçreli askeri yazar Antoine Henri Jomini'nin 19. yüzyılın başlarında yazdığı gibi, "Silahların üstünlüğü savaşta başarı şansını artırabilir; ama silahlar savaşları kendi başlarına kazanamazlar."