408 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
“Arbeit macht frei?!” Gerçekten çalışmak özgürleştirdi mi onları, Bay Hitler? Başlıktaki yazı Auschwitz Nazi Toplama Kampının girişinde yazan ironik bir cümledir..31. blok çocuklar ve ailelerin bir arada kalmasına izin verilen aile kampı. Auschwitz tutsakları blokta gizli bir okul kurar. Blok sorumlusu Fredy Hirsch, gizlice içeri sokulan kitaplarla ilgilenmesi için Dita ile konuşur. Dita zaten kitapları çok sevdiği için teklifi kabul eder.Kampta kitaplar kesinlikle yasak ve bu yüzden çok dikkat gerektiren bir görev. Sadece 8 kitap var ve bunlar güvenli bir şekilde öğretmenlere verilmeli, gün sonunda gizli yere götürülmeli.Bir yandan kamptaki açlık, susuzluk, kötü hijyen koşulları bir yandan da SS (Schutzstaffel, Nazi Almanyası koruma timi) subaylarının tutsaklara davranışları, Doktor Mengele’nin (Josef Mengele, angel of death) tutsaklar üzerine deneyleri ve canice yaptığı otopsiler... Hayatta kalmak şansa bile bakmıyor. Mermi insan hayatından daha değerli.Hikaye çok ağır. Acı içinde okudum. Masum çocukların yaşadıkları... Kelimelerimle anlatamıyorum.Bu acının tatlı bir tebessümü yok ama Dita Kraus hâlâ yaşıyor. İşte biz de buradan çıkan hikayeyi okuyoruz.
Auschwitz Kütüphanecisi
Auschwitz KütüphanecisiAntonio González Iturbe · Pegasus Yayınları · 20201,826 okunma
Reklam
Auschwitz 'deki toplama kampının girişinde "Arbeit macht frei/Çalışmak özgürleştirir" yazar. Kanımca herhangi bir erk siste­mini iyi anlatan bir cümledir ve bir soykırım kampının kapısına da oldukça yakışmaktadır! Bu yazıyı alalım günümüzdeki bir fabri­kanın ya da işliğin kapısına asalım, ne değişir? Hiçbir şey. İnsa­nın emeğinden- üretiminden yabancılaşmasının insan bağlamında soykırımdan ne farkı vardır. Artık kapitalizm öldürmek yerine ça­lıştırarak ya da daha fazla sömürerek yok etmeyi tercih ediyor. Daha da indirgemeci bir yaklaşımla artı-değer üreten tüm çalışma­ların insan ve ona ait değerler açısından bir soykırım olduğunu söylemek olanaklı.
Kapitalizmin ilk sarsıcı zevalinin bir on yıl sonrasında NAZİ toplama kamplarının bazı ünlü kapılarına "Arbeit macht frei" yani çalışmak (emek?) özgürleştirir yazıldığını gördük.
240 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Auschwitz Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı... İnsanlık adına utanç verici bır tarıhın tozlu sayfalarında gezindim yer yer tüylerim diken diken oldu Nazi Almanyası, Almanya'nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
60 Yıl Sonra Auschwitz
60 Yıl Sonra AuschwitzAnnette Wieviorka · İletişim Yayınları · 20065 okunma
“Kampın üstünde, dövme demirden, toplama kampının sloganı yer alıyordu. İmalı ama tehlikeli: “ARBEIT MACHT FREI (ÇALIŞMAK ÖZGÜRLEŞTİRİR)” Bu kapıdan giren sonsuz sayıdaki kişide sakinleştirici etki yaratmış bir önermeydi bu. Bu kapıdan ve Almanya’nın başka yerlerindeki benzer kapılardan girmiş herkeste. Ama bu sadece bir illüzyondu; çünkü bu kapı, cehennem kapısından başka bir şey değildi. Kapıda, “Arbeit macht frei” yerine “Buraya giren tüm umudunu dışarıda bıraksın” yazmalıydı.”
Reklam
Bir Sovyet subayı Auschwitz' de gördüklerini şöyle anlatmıştı:
Bölgedeki günümüzün ikinci yarısında kamp alanına girdik ve üzerinde "Arbeit macht frei" yazan ana kapıdan geçerek kampa girdik. Ağzımızı burnumuzu kapamadan barakalara girmek imkansızdı. Çift katlı ranzalar cesetlerle doluydu. Ranzaların altına gizlenmiş ve neredeyse ölmek üzere olan iskeletler ağır ağır sürünerek dışarı çıktı ve Yahudi olmadıklarına yemin etmeye başladılar. Hiçbiri kurtarılmakta olduklarına inanamıyordu.
Sayfa 142 - Yordam Kitap 1. Baskı 2020Kitabı okudu
The death will set you FREE..
Auschwitz'in kapısında "Arbeit macht frei" yani "Çalışmak özgürleştirir" yazıyordu. Bu sözde elbette bir ironi saklıydı, kamplarda ancak ölünerek özgür olunabilirdi ve bu yüzden ölesiye çalışmak gerekiyor
Sayfa 137 - Yordam Kitap 1. Baskı 2020Kitabı okudu
REINHARD HEYDRICH
Nazi tahayyülündeki ideal Aryan fenotipini andıran ancak Yahudi kanı taşıdığı söylenen Reinhard Heydrich, Himmler'in yardımcısı ve SS'in ikinci komutanıydı. Heydrich 1933 yılında Dachau'nun inşasına nezaret etti. Ilk toplama kampı olan Dachau aynı zamanda Arbeit macht frei yani "Çalışmak özgür kılar" sloganının asıldığı ilk yerdi. Kristallnacht'ın ardından 25.000 varlıklı Yahudiyi toplama kamplarına gönderen Heydrich'ti. Çalışmasının karşılığını yakında RSHA'nın yani Reich Güvenlik Baş Dairesi'nin başına getirilerek alacak ve Polonya'daki soykırım faaliyetleri için ilk Einsatzgruppen birliklerini kurmaya ve Yahudi gettolarının inşasını organize etmeye başlayacaktı. Avrupalı Yahudilerin sistematik katline başlayacak olan, SS bünyesindeki Einsatzgruppen'di. Heydrich'e Nihai Çözüm'ü organize etme görevi verilmiş, o da bu amaçla 1942 başlarında Wannsee Konferansı'na başkanlık etmişti. Ayrıca 1941 Eylül'ünde Bohemya ve Moravya Protektorası'nın başına getirildi. 29 Mayıs 1942'de Çek direnişçileri tarafından Prag'da ağır yaralanan Heydrich, altı gün sonra 4 Haziran'da öldü.
Sayfa 296 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
112 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.