Şehirliler gibi bedeviler de şiir, hitâbet, vecize ve atasözleriyle diğer Arap dili san'atlarında, tarih rivâyetinde ün yapmış, ileri gitmişlerdir. Bu arada göçleri ve yolculuklarındaki tecrübeleriyle Astronomi ve Meteoroloji ilimlerinde geniş bilgileri de vardı.
Sayfa 43 - İslâm'dan önceki Arapların içtimaî ve hukukî durumları bunlara İslâm'ın tesiri nelerdir?Kitabı okuyor
Rasathaneler, İslam Medeniyeti'nin meydana getirdiği ve insanlığa hediye ettiği müesseselerdir. İslam öncesi dönemde astronomi ile ilgili çalışmalar olsa da bunu bir müessese olarak ortaya koyan Müslümanlardır. Bunda Kur'ânî emir ve teşviklerin rolü olduğunda şüphe yoktur.
Reklam
Sumerler, Kenger isimli bir Türk boyuna mensupturlar ve dilleri kök bir Türkçedir. Astronomi ve matematikle çok ilgili,bu alanlarda çok bilgilidirler. Sulama kanalları açarak çölden tarım alanı yaratmayı becermişlerdir. Özgün çalgı aletleri ve sıkı uyguladıkları müzikal makamları vardır. Kendilerini yazı ile ifade etmiş ve geriye kayıtlar bırakmışlardır. Bu özelliklerinin üzerine bir kütüphane kurmuş olmaları da pek şaşırtıcı değildir. Eğitime çok önem vermiş, kadın-erkek eşitliğini toplumsal hayatlarının merkezine koymuş, sağlam bir hukuk sistemine sahip bir topluluktur.
Sayfa 228 - Tuhaf YayınlarıKitabı okuyor
Cesedi parçalara ayrılıp yakılan kadın Matematikçi
Bu dönemde İskenderiye'nin entelektüellerinden biri de Hypatia. Babası Theon, kapatıldığı sırada Mouseion'un müdürü. Bütün bu olanlar şehrin bilginlerini çalışmalarını bir müddet daha sürdürmekten alıkoymuyor. Skolastik Sokrates daha sonra neredeyse herkesin zamanın bütün erkeklerini bilimiyle geçen Hypatia ile konuşmak için oraya akın ettiğini yazacak. Hypatia hem matematikçi hem de filozof. Ayrıca tarihimizdeki ilk kadın. İlk mi? Tam olarak değil. Hypatia'dan daha önce de kadınlar matematikle uğraşıyordu, fakat eserleri veya hayat hikâyeleri bize ulaşmamış. Çok sayıda kadın Pisagor'un okuluna kabul edilmişti. Aralarından Theano, Autocharidas ve Habroteleia gibi isimleri biliyoruz, fakat haklarında başka hiçbir bilgiye sahip olmadığımızı da belirtmek gerekir. Hypatia'nın yazdığı hiçbir metin bize ulaşmamış, ama çalışmalarından bahseden birçok kaynak bulunuyor. Özellikle aritmetik, geometri ve astronomi ile ilgilenmiş. Birkaç yüzyıl önce Diophantus ve Batlamyus tarafından yürütülmüş çalış- maları devam ettirmiş. Hypatia aynı zamanda üretken bir mucit. Arşimet ilkesinden faydalanarak sıvının yoğunluğunu bulmaya yarayan hidrometrenin icadını ve astronomik ölçümleri kolaylaştıran yeni bir usturlap modelini ona borçluyuz. Maalesef hikâyesi kısa sürüyor. 415 yılında şehirdeki Hıris- tiyanların öfkesini üzerine çekiyor ve en sonunda yakalanıp öldürülüyor. Cesedi parçalara ayrılıp yakılıyor.
Kur’ân göğe doğru yükseldikçe göğsün daralacağını, nefes almanın güçleşeceğini söyler. Bilim de yükseldikçe havanın basıncı düşeceği için nefes almanın güçleşeceğini ortaya koymuştur. Yine Kur’ân, bütün gök cisimlerinin işin başlangıcında birbirine yapışık tek kütle hâlinde olduğunu ve bunların sonradan birbirinden ayrıldıklarını bildirir. Günümüz astronomi bilimi de bunu onaylar. Daha bunun gibi, evrenin yaratılışı ile ilgili pek çok gerçek Kur’ân’da özlü biçimde anlatılır.
544 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Dünyanın en ünlü astronomi bilim insanlarından biri olan Carl Sagan, "Atalarımızın Gölgesinde" adlı eseriyle okurları insanlığın köklerine doğru heyecan verici bir yolculuğa çıkarıyor. Sagan, bilimin ışığında geçmişe uzanarak, insanlığın mucizevi evrimini mercek altına alıyor. Okurlar, Sagan'ın akıcı anlatım tarzıyla birlikte bilimsel gerçekleri de keşfediyor. İnsanlığın dünyaya yayılması, farklı kültürlerin oluşumu, atalarımızın yaşam tarzları ve aletleri hakkında ilgi çekici bilgiler ediniyor. Yazar, biyolojik, arkeolojik ve antropolojik kanıtları ustaca bir araya getirerek, insanın inanılmaz gelişimini gözler önüne seriyor. "Atalarımızın Gölgesinde", merak uyandıran soruların peşinden giden bir okuma deneyimi sunuyor. Sagan'ın sıcak üslubu ve derin bilgi birikimi, okurları hem eğlendiriyor hem de düşündürüyor. Bilim ve felsefe arasındaki bağlantıları ustalıkla kuran bu kitap, insanlığın köklerine inmeyi isteyen herkese keyifli bir rehber niteliği taşıyor.
Atalarımızın Gölgesinde
Atalarımızın GölgesindeCarl Sagan · Say · 2015172 okunma
Reklam
Müthiş ..
Eski çağlardan bu fenomeni fark edecek ve anlayacak muhtemelen ne tek bir adam ne de tek bir ulus olabilirdi. Ancak kanıtlar inkâr edilemez: Zamanı saymaya ya da takvimlerine Boğa Çağında (M.Ö. 4400’ler) başlamış olan Sümerliler; daha önceki gerilemelerin (M.Ö, 6500’lerde) İkizlere, (M.Ö. 8700’lerde) Yengeç’e ve (M.Ö. 10.900’lerde) Aslan’a doğru kaymaların farkındaydılar ve bunları astronomi listelerine kaydetmişlerdi! Söylemeye gerek yok, M.Ö. 2200’lerde baharın ilk gününün -Mezopotamya halkları için Yeni Yıl- tam 30 derece gerilediği ve Koç (Sümerce KU.MAL) “Çağı” ya da takımyıldızına kaydığı da zamanı gelince kaydedilmişti.
511 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Tüm kitapsever dostlarıma güzel bir hafta ve kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum. Yazarın okuduğum ikinci kitabı ve devamı gelecek gibi hissediyorum. Daha önce de Başlangıç kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. İlk kez 2001 yılında basılmış olmasına rağmen çok üst düzey blimsel ve teknolojik dınanımın yer aldığı kitap beni oldukça şaşırttı. Pek çok alanda (Astronomi, jeoloji, oşinografi, teknolojik yapılanma, telekomünikasyon vb) üst düzey bilgi ve bu bilgilerin kurguda başarılı sunumu ile karşılaştım kitapta. Hatta bazı yerlerde bu bilgi sunumları kurgunun önüne geçiyor gibi geldiği de oldu. Siyaset, iletişim, aile bağları, ihtiras, hırs, basının gücü gibi temaların da işlendiği kitapta kurgu başarılı bir şekilde sunulmuş. Olay tam çözüldü kitap burada bitmeli derken devam eden gelişmeler heyecan ve merak duygusunu pekiştiriyor. Kitapta yer alan karakterlerin iç dünyalarının ankatımla bütünleştiği, aynı durum için farklı karakterlerin bakış açıkarından ayrı pencerelerden anlatıldığı daha iyisi olamazdı diyeceğim bir kitaptı. ABD de yaklaşan seçimler, iki güçlü rakip arasındaki mücadele, NASA ve bilim dünyası için çığır açacak bir gizli bilgi, başkan adaylarının birinin bu bilgiyi onaylamak ve belgesel hazırlamak için kendi rakibinin kızı da dahil olmak üzere uzman kişileri o bölgeye göndermesi, yaşam ve bilim adına zorlu mücadeleler ve daha neler neler. Okumak lazım Bilimkurgu okumayı seven dostlarıma tavsiyemdir.
İhanet Noktası
İhanet NoktasıDan Brown · Altın Kitaplar · 200513,3bin okunma
21 Nisan 17:03
mutluluk: onunlayken 10/8 gerçek 10/3 Aile ilişkisi: 10/2 Arkadaş ilişkisi: 10/7 Kitapların verdiği mutluluk: 10/8 Kediler: 10/8 Çikolatanın verdiği mutluluk: 10/6 Şarkıların verdiği mutluluk: Rei- dibe iniyorum ve bikinisinde astronomi için ve B' in önerdikleri için 10/10 Ama onlar haricinde 10/5
serenat

serenat

@oludenizler
·
24 Mart 23:07
24 mart 2024 23:07
Mutluluk: 10/4 Aile ilişkisi: 10/2 Arkadaş ilişkisi: 10/9 Kitapların verdiği mutluluk: 10/9 Kedilerin verdiği mutluluk: 10/7 Çikolatanın verdiği mutluluk: 10/4 Şarkıların verdiği mutluluk: 10/7
Sen evrensin. Karakterin de galaksiler. Her biriyle eşsiz ve kusursuzsun. Gözlerinin içinde yıldızlar doğuyor. Hayatın karanlık bir boşluktan ibaret sanıyorsun. Oysa sen sonsuzluğun tanımısın. Sen yaşamak için değil yaşatmak için varolmuş gibisin. Beni büyülüyorsun. Sende kaybolmak, seni keşfetmek astronomiyi keşfetmeye benziyor. Bu astronomi,biz de birbirinden çok uzak ama birbirinin yörüngesinde dönen iki dünyayız sanki. Senden uzak durmak öldürüyor beni. Ama hayat bu. Karşı çıkamıyoruz. Senin yörüngenden dışarı adım atamıyorum. İzin verme sevgilim. Ben hep o yörüngede kalayım...
Reklam
202 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam, 18 Mayıs 1048'de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Nişabur'da doğdu. Kendisi matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şairdi. Ayrıca rubai türünün kurucusudur. Bu yüzdendir ki Ömer Hayyam tarafından yazılmamış ama ona izafe edilmiş ve onun rubaileri olduğu sanılan birçok rubai vardır. Kendisinin
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
Platon' un Phaedrus adlı yapıtından etkileyici bir hikâye anlatılmaktadır. Hikâyeye göre Kral Thamus, sayılar, hesaplama, geometri, astronomi ve yazı dâhil pek çok şeyin mucidi olan Tanrı Theuth'u kabul eder. Theuth Kral Thamus'a bütün buluşlarını sergiler. Theuth bu buluşların faydalarından bahseder ve bütün Mısır'da bilinmesi
Bir yıldız, istikrarlı bir yörüngede kalmasını sağlayacak doğru hıza sahip değilse ya gökadasından fırlar ya da gökada içine düşmeye mahkum olur.
Sayfa 280Kitabı okudu
Resim