Gök — Türkler
6. yüzyılın ortalarında Orta Asya tarihinde çok büyük bir gelişme oldu. Bu yeni durum Türk adını taşıyan bir topluluğun hakimiyeti ele alışı ve Türk adı ile anılan ilk bağımsız devletin kurulmasıdır. Hunların devamı oldukları açıkça bildirilen Türklerin yaklaşık iki yüzyıl sürecek tarih­leri boyunca ortaya model bir devlet çıkmıştır. Kendisinden sonra gelenlere örnek teşkil edecektir. Kendilerinin ve bütün komşularının kaynaklarında Türk(ler) adıyla kaydedilen bu yeni siyasi yapı Orhun Yazıtlarında bir defa Kök Türk adıyla geçtiği için bu adla anılmış ve Türkiye Türkçesine uygun olarak Gök Türk adıyla tarihçiğiliğimizde yer bulmuştur. Diğer Türk devlet ve topluluklarından ayırt edilebilmesi açısından ülkemizde Gök Türk kulla­nılışı kanaatimizce çok uygun düşmektedir.
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hayatlarını sürdürebilmek için tarih boyunca yer değiştirmekten asla kaçınmamış olan Türkler, bozkır ikliminin sert koşullarıyla da mücadele edebilmişlerdir. Ormanlar, bozkırlar ve su boyları Türkler için yurt edinilecek yerler olmuştur. Eski Çin kaynakları ve arkeolojik verilere göre M.Ö. 3 binlerden itibaren tarih sahnesine çıkan Türkler,
Bozkırın Kağanlıkları
Bozkırın KağanlıklarıAhmet Taşağıl · Kronik Kitap · 2018480 okunma
Reklam
Asya Hunların Devamı Gök-Türkler
Netice olarak kaynaklardan açık bir şekilde anlaşıldığı üzere Gök-Türkler, Hunların bir kolu idi. Önce kuzeyde bulunuyorlardı ise de, sonradan Altay Dağlarının güney eteklerine yerleştiler. Onların yerleştiği bu bölgeyi Turfan'ın kuzeyi ve Etsin Göl bataklıklarının batısı ile sınırlayabiliriz.
Sayfa 10 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu