İstanbul’la Anadolu’yu birbirinden ayıran farkların en önemlisi, İstanbul’un kararsızlığı, Anadolu’nun da kesinliği olmuştur. İstanbul hükümeti Türk milletinden ayrıydı. Ve hükümetin harp edememesine karşılık, millet savaşa hazırdı. Öyleyse, hükümet milleti temsil etmiyordu.
Sayfa 55
Bugün memleketimizde cehalet pek kesiftir. Okumuş olanlarımızda da gaye yoktur…
Sayfa 44
Reklam
Her mermer bloğunda bir Venüs heykeli saklıdır. Gerçek sanatçı bu heykeli, o kaya parçasından çıkarana derler. Atatürk de Türk milletinde bu ruhu, bu görkemli varlığı sezen ve ona şekil veren Büyük İnsan’dır.
Sayfa 31
Müslüman'ın yoksuluna, arkasızına güçsüzüne, tek sözcükle garibanına karşı Atatürkçülük taslayan çevreler, din sömürüsünün bu gülsuyu ile yıkanmış, çokuluslu ve güçlü ticari ve siyasal ilişkileri karşısında niçin hemencecik sus pus oluyorlar?
Sayfa 140Kitabı okudu
Onun sağlığında Atatürkçülük diye bir kavram hiç kullanılmadı.
Sayfa 705 - AlfaKitabı okuyor
Atatürkçülük bir ideoloji tanımı mıdır; yoksa düşünce sistemi midir? Kemalizm mi yoksa Atatürkçülük mü? Tanımlarından hangisi doğrudur?
Sayfa 701 - AlfaKitabı okuyor
Reklam
[Mustafa Kemal Atatürk'ün] son dileği, Ezan'dan başka ibadetleri de Türkçe yaptırmak ve Türk kafasını Arap kafası köleliğinden kurtarmaktı. Türk Ocağı'na gittiğimiz gün, Kur'ân'ı Türkçe'ye çevirmek konusunu açtı idi. Orada bulunan Kazım Karabekir [şöyle dedi] : - Kur'ân-ı Azimüşşan Türkçe 'ye çevrilemez, Paşa hazretleri. - Niçin çevrilemez efendim? Bu sözünüz, "Kur'ân'ın manası yoktur!" demektir. - Hayır efendim ama, mesela 'Elif-Lam-Mim'... Ne diyeceğiz buna? - Ne demektir 'Elif-Lam-Mim'?! - Meçhul efendim... - Öyle ise karşısına bir sıfır koyar, çevirmeye devam edersiniz. Falih Rıfkı Atay, Atatürkçülük Nedir?, sh. 47-48, İstanbul, 1966
Sayfa 9
Atatürkçülük Türk milleti için bir öze dönüş hareketidir. Atatürkçü düşünce, sadece Atatürk dönemi Türkiyesi'nin zorluklarını çözmek ve bütün esir ve mazlum milletlere örnek olmakla kalmayan; akla, bilime ve fenne dayalı bir dünya görüşü olarak, gelecek yüzyıllara ışık tutacak bir sistemdir.
Türk Milliyetçiliği - Atatürkçülük
Bir diğer Türkiye tipi skolastiğe "Atatürkçü" di­yoruz. Daha önceki bölümlerde gördüğümüz gibi Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi'nden ayrı bir Atatürkçülük düşünmek saçmadır. Türk Milliyetçileri "Atatürkçü" değildir ama Atatürk bir Türk Milliyetçisi'dir. Atatürk'­ün gayesi Türk Milleti'nin ebedi bekasıdır. Bu gayeye varmak için benimsediği metod da ilim metodudur.
Töre - Devlet Yayınevi, 1977Kitabı okudu
Reklam
Anayasa laiktir. Anayasa eğitim birlikçisidir. Anayasa din ve şeriatı temelinden ayırmıştır.
Sayfa 34 - pozitif yayınları, 15. baskı. eylül 2023Kitabı okuyor
bi de dp’den necip’e aktarılan paralar geldi aklıma
Bu bir tek parti devri iken, yolsuzluk yüzünden bakanlar yalnız o devirde Yüce Divan’a verilmiştir. Nüfus zenginleri olmamış değildir. Fakat 27 yılın bütün zenginleri, 1950 sonrası çok partili devrin nüfuz tüccarlarının sayısı yanında hemen hemen sıfır sayılabilir.
Sayfa 33 - pozitif yayınları, 15. baskı. eylül 2023Kitabı okuyor
Atatürk devrim prensiplerini ilgilendiren meseleler dışında, Millet Meclisi çalışmalarına karışmamıştır. Tartışmalar serbestti.
Sayfa 32 - pozitif yayınları, 15. baskı. eylül 2023Kitabı okuyor
“Kayıtsız şartsız milli hakimiyet” Atatürk devrimciliğinin tek amacı idi.
Sayfa 30 - pozitif yayınları, 15. baskı. eylül 2023Kitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.