Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Daha ortada bir diktatör yok... Ama şartlar bir kere yaratılmaya görsün! —Thalheimer
Aydınlar, mesleklerinin bir gereği olarak, genel çıkarları ve genel düşünceleri temsil ettiklerinden, sınıf çatışmasının acı gerçeklikleri üstüne milli birlik, beraberlik, fedakarlık şurubunu dökmeye de çok meraklıdırlar.
Sayfa 57 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Faşistler
“Toplumun sürekli kurtarıcısı” olarak kendilerinden asla vazgeçilemeyeceğini kanıtlayabilmek için de toplumu sanki sürekli olarak tehdit altındaymış gibi göstermek zorundadırlar. Demek ki, sürgit huzursuzluk ve güvensizlik.
Sayfa 44 - AyrıntıKitabı okudu
tek parti iktidarı, danışıklı seçimler, devletin propaganda monopolü, gizli polis, siyasi muhalefetin takip edilip baskı altına alınması, devlet bürokrasinin keyfiliği, devlet ve toplumda askeri organizasyonların hakimiyet sistemleri…
Sayfa 22 - AyrıntıKitabı okudu
Daha ortada bir diktatör yok…Ama şartlar bir kere yaratılmaya görsün…Bu şartlar adım adım yaratılmakta…İşte o zaman gerekli figüran herhangi bir yoldan ve herhangi bir yerde bulunacaktır. Sosyal ve siyasi şartlar hazırsa, en pespaye bir paçavra figüran bile yeter.
Sayfa 20 - AyrıntıKitabı okudu
“yürütmenin güçlendirilmesi ve parlamentonun etkisizleştirilmesi politikası”….faşizme yol açar
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Faşist
Kapitalist düzeni “kamu düzeni” diye, sermayenin güvenliğini “milli güvenlik” diye, hâkim sınıfın kâr çıkarını da “kamu yararı” diye silah zoruyla korur…
Sayfa 11 - AyrıntıKitabı okudu
Diyalektik materyalizm devrimci hareketten doğmuştur ve devrimci harekete genel anlamda kılavuzluk etme çabasındadır. Karl Marx bir keresinde şöyle demiş­ti: Felsefenin -bununla materyalizmi kast ediyordu- görevi dünyayı çeşitli biçimlerde yeniden yorumlamak değil, dünyayı değiştirmektir.
Sayfa 187 - Yordam kitap 5. Basım çeviren : Sevinç AltınçekiçKitabı okudu
Doğa ile sanat hep birbirine karşıt görülür. Doğanın yarattıklarına karşılık sanat insanın yaratısıdır. Ama nihayetinde sanat da bir parça doğadır, çünkü sanat eserini üreten insan nihayetinde doğanın bir parçasıdır.
Sayfa 117 - Yordam kitap 5. Basım çeviren : Sevinç AltınçekiçKitabı okudu
...diyalektik her şeyi en genel ilişkileri içinde, karşılıklı bağımlılık ilişkilerini izleyerek, sabit değil geli­şen şeyler olarak ele alır. Şu soru sorulabilir: Diyalektiğin bu gizemli bilimini nasıl öğrendik? Bu bilgeliği nereden alıyoruz? Diyalektiğin türetildiği üç kaynak vardır. Birinci kaynak doğadır, doğal süreçlerin gözlenmesidir. Zaten Herakleitos ilk başta diyalektik düşüncesine böyle ulaşmıştı. İkinci kaynak insanlık tarihinin incelenmesi, tarihsel dö­nemlerde, üretim tarzında, toplum biçimlerinde ve bunlarla ilişkili olan toplumsal düşüncelerde meydana gelen değişikliklerin izlenmesidir. Üçüncü kaynaksa insan düşüncesinin kendisinin incelenmesidir. Bu noktada bir soru daha gelir: Aklımıza bulduğumuz diyalektik düşünce kanunlarının, gerçekliğin kanunlarıyla, yani doğadaki, tarihteki değişim kanunlarıyla örtüşmesinin garantisi nedir? Ama nihayetinde bu pek de olağandışı bir şey değil, ne de olsa insan doğanın bir parçasıdır. İnsan düşüncesi son tahlilde doğal bir süreçtir,...
Sayfa 115 - Yordam kitap 5. Basım çeviren : Sevinç AltınçekiçKitabı okudu
Reklam
Diyalektik her şeyin, her kurumun, her düşüncenin kendi karşıtına dönüşerek yok olduğunu kanıtlar. Diyalektiği hiçbir şey durduramaz. Onun için hiç­ bir şey kutsal, hiçbir şey ihlal edilmez değildir.
Sayfa 87 - Yordam kitap 5. Basım çeviren : Sevinç AltınçekiçKitabı okudu
...maddi dünya diyalektiktir, diyalektiğin kanunlarını izler ve bu diyalektik insan aklında da bulunur, çünkü insan aklı da maddi dünyanın bir parçasıdır.
Sayfa 97 - Yordam kitap 5. Basım çeviren : Sevinç AltınçekiçKitabı okudu
230 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.