ABD ye öfke duydukları kadar Rus emperyalizmine tepki yok diyen Lewis
Ortadoğu'daki eski sömürge tebaasının Amerika'yı Batı Avrupa ile aynı türden bir emperyalizmle lekelenmiş görmeleri pek şaşırtıcı değildir. Ancak Ortadoğu'nun emperyal güçlere duyduğu kızgınlık her daim tutarlı olmamıştır. Rusya çarlarının imparatorluk fetihleri­ne sahip çıkan ve bunları daha da genişleten Sovyetler Birliği, Orta Asya ve Kafkasya'da on milyonlarca Müslüman tebaayı zorbalıkla yönetti. Yine de Sovyetler Birliği, Arap toplumundan benzer bir öf­ke ve nefret çekmedi.
Emerek ay ışığı nasıl da büyüyorsun ey kalbim Bir tarafın şehirler şehirler şehirler Mekanik bir çizgide tükenen insanlar Bir tarafını çöl Çölde birbirini boğazlayan ac çıplak insanlar Bir yüzün Asya ey kalbim bir yüzün Afrika Öbür yarın Avrupa Amerika Saatler nasıl yorulmazlarsa işlemekten Sen de yorulmuyorsun ey kalbim büyümekten.
Şimdi, bu üç medeniyetten nüfus bakımından en önemlisi Buda-Brahma medeniyetidir ki, tahminen sekizyüz milyonluk büyük bir cemaati içine alır ve yayılma alanı Hindistan, Çinhindi, Çin, Kore, Japonya'dır. Yine aynı bakımdan, ikinci derecede önemlisi, batı veya Avrupa medeniyetidir ki Avrupa, Amerika ve Avustralya'yı içine alır. Gerek tarih gerek nüfus bakımından en sonuncusu da, İslam medeniyetidır ki Afrika'yı hemen tamamıyle, Asya ile Avrupa'nın ise bir kısmını içine alır.
Amerika 1 945 yılından sonra, Avrupa ve Doğu As­ya'daki tasurrufu teşvik modellerinden bir kez daha uzaklaştı . . . Politikacılar, işadamları ve işçi sendikalanın !iderleri, ekonomik büyürneyi teşvik etmek için Amerikalıları harcama yapmaya cesaretlendirdi.73
Sonun Başlangıcı Coğrafi Keşifler
Coğrafi Keşifler, Avrupa'da olduğu gibi bütün dünyada ulaşımdan ticarete, savaşlardan ülke sınırlarına birçok meselede değişime ve yeni bir maceranın başlamasına neden olur. Öncelikle Amerika'ya ulaşan Avrupa bandıralı gemiler, çok geçmeden büyük kıtayı aşıp dünyanın başka ülkelerinde, Asya kıtasının durgun sularında kendilerine yer edinmeye çalıştılar. "Beyaz Adamın Yükü" parolasıyla çıktıkları sözde medeniyet yolunda, kendilerine ait olanları lütfeder bir eda ile gittikleri yerlerde bıraktılar. Ve onlardan hayatlarını, topraklarını ve paraya dönüştürebileceği her şeyi almayı görev addettiler kendilerine.
Beyaz Adamın YüküKitabı okudu
Papa 2.jean Paul 1999 Noel'inde verdiği mesajda "Birinci bin yılda, avrupa hıristiyanlaştırıldı!" demişti. ikinci bin yılda Amerika ve Afrika'nın hıristiyanlaştırıldığını söylemişti. "Üçüncü bin yılda Asya'yı hıristiyanlaştıralım!" demişti... Ve Vatikan, " Asya'nın hristiyanlaştırılması sürecinde, Türkiye merkezdir" görüşünü açıklamıştı.
Sayfa 287 - Remzi kitabeviKitabı okudu
''Açlık çeken ülkelerden insanlar sallara, köhne motorlara binecek ve Avrupa kıyılarını zorlayacaklar. Afrika ve Asya kıtalarının insanları, Avrupa'ya, Amerika'ya akacak. Bir süre sonra kimse başa çıkamayacak bu göçle.''
Sayfa 131Kitabı okudu
Irak, Suriye, Filistin, Yemen, Arakan Afganistan Afrika ve Güney Amerika... Acaba neden güneyden kuzeye bir gül doğudan batıya doğru bir kavimler göçü yaşanıyor günümüzde? Neden Güney Amerika Afrika ve Asya halkları hayatlarından memnun değil? Neden Kuzey Amerika ve Avrupa bu kavimleri göçünden korkuyor? Çünkü biri kaybettiğinin peşinde öteki elde ettiğini koruma derdinden...
Neyini verebilirsin? Her şeyimi. Hürriyetini? Evet! Hapislerde kaç yıl yatarsın bu uğurda ? Gerekir­se ömrüm boyunca. İyi, ama sen kadınları seversin. Yiyip içmeyi, te­ miz giyinmeyi seversin. Avrupa'yı, Asya'yı, Afrika'yı, Amerika'yı dolaşmaya can atıyorsun.
Kültüre bağlı sendromlar
Amok:* Yoğun bir biçimde düşünmenin ardından insanlara ve nesnelere yöneltilen saldırganca davranış. Rapor edilmiş orijinal vakalar Malezya'dan gelse de benzer davranışlar Güneydoğu Asya'nın diğer bölgelerinin yanı sıra Polinezya, Melanezya, Puerto Rico (burada mal de pelea** adını alır) ve Navaholar arasında da bulunabilir. Bilis***
Sayfa 184
Amerika ‘da Temiz Olmak
Modern Amerika’daki ırk hiyerarşisini sürdüren şey de benzer bir kısır döngüdür. Avrupalı fatihler 16. yüzyıldan 18. yüzyıla dek, milyonlarca Afrikalı köleyi madenlerde ve çiftliklerde çalıştırmak üzere Amerika’ya getirdi. Bu köleleri Avrupa ve Doğu Asya yerine Afrika’dan getirme kararı üç temel etkene dayanıyordu. Birincisi, Afrika daha yakındı ve haliyle köleleri Vietnam yerine Senegal’den ithal etmek daha ucuzdu. İkincisi, Afrika’da halihazırda çok gelişmiş bir köle ticareti sistemi mevcuttu ( köleler büyük ölçüde Ortadoğu’ya ihraç ediliyordu ), buna karşılık Avrupa’da kölelik neredeyse yoktu. Sıfırdan yeni bir pazar oluşturmak yerine zaten mevcut olan pazardan köle almak çok daha kolaydı. Üçüncüsü ve en önemlisi, Virginia, Haiti, ve Brezilya gibi yerlerdeki Amerikan çiftlikleri, sarıhumma ve sıtma gibi hastalıkların kol gezdiği yerlerdi ve bu hastalıkların kaynağı Afrika’ydı. Afrikalılar nesilden nesile bu hastalıklara bağışıklık kazanmıştı, buna karşılık Avrupalılar tamamen savunmasızdı ve kitleler halinde ölüyorlardı; çiftliğin parasını Avrupalı bir köle veya çırak yerine Afrikalı bir köleye yatırması daha akıllıcaydı.
Yiyecek üretimi esas olarak Güneybatı Asya'dan Avrupa'ya,Mısır'a,Kuzey Amerika'ya,Etiyopya'ya, Orta Asya'ya ve İndus Vadisine yayıldı.
Resim