Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu duruma Baader-Meinhof Fenomeni denir. Yani yeni öğrendiğiniz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma hali.
Baader-Meinhof Fenomeni
Baader-Meinhof Fenomeni, aslında "seçimli dikkat" olarak da bilinen bir bilişsel önyargıdır. İnsanların bilinçaltı zihinleri, son zamanlarda öğrendikleri bir şey hakkında daha fazla farkındalık yaratır. Bu nedenle, bir konuyu öğrendikten sonra, o konu hakkında daha fazla şey görür, duyar veya öğrenirsiniz. Örneğin, yeni bir kelime öğrendikten sonra, o kelimeyi daha sık duymaya başlayabilirsiniz veya yeni bir araba modeli öğrendikten sonra, o arabayı daha sık görürsünüz gibi. Baader-Meinhof Fenomeni, genellikle bir şeyi ilk kez duyduktan sonra hemen sonra tekrar duyduğunuz veya öğrendiğiniz zaman hissedilir. Bu fenomen, insanların "acaba bunu daha önce de duymuştum ama hatırlamıyorum" diye düşünmelerine neden olabilir. Baader-Meinhof Fenomeni, çoğu insanın farkında olmadığı bir bilişsel önyargıdır ve bu nedenle birçok insan bu fenomeni yaşasa da, adını bilmez veya fark etmez.
Reklam
Antika Titanik kitabından ..
Mevsimler gece gündüz, gelir geçer ömrümüz / Sevda ile gönlümüz yanar da belli olmaz: Zaman hızla akar, ölüm yaklaşırken... Kalbimiz hep gizliden aşk acısı, hasret çeker fakat ... “Hayal ile dünya döner de belli olmaz: Nasıl ki dünyanın dönüşünü hissetmiyorsak, hayatı deveran ettiren şeyin hayallerimiz olduğunda fark etmeyiz.” İnsanların zaten
Baader-Meinhof Fenomeni
Yeni öğrendiğiniz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma hali.
Sayfa 285Kitabı okudu
Yeni bir bilgi:
Bu duruma Baader-Meinhof Fenomeni denir. Yani yeni öğrendiğiniz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma hali.
Sayfa 285 - April YayıncılıkKitabı okudu
"[Bu duruma Baader-Meinhof Fenomeni denir. Yani yeni öğrendiğiniz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma hali.]”
April YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Baader-Meinhof Fenomeni: Yeni öğrendiğimiz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığımız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma halı.
[“Bu duruma Baader-Meinhof Fenomeni denir. Yani yeni öğrendiğiniz, daha önce varlığından bile haberdar olmadığınız bir sözle kısa süre içinde tekrar karşılaşma hali.]”
Sayfa 285Kitabı okudu
Her yerdesin Baader-meinhof fenomeni olmuşçasına... Aklımı karıştırıyorsun! Saat biri yirmi iki geçiyor, ve sen bu karanlık sokaklarda yine beni bekliyorsun!? (Oktay)
Baader Meinhof Fenomeni
Yeni öğrendiğimiz, ilk kez duyduğumuz ya da çok uzun bir zaman sonra ilk kez duyduğumuz bir şeyi, kısa bir süre içinde tekrar tekrar duymaya veya görmeye verilen isimdir. Bunun bir adının olduğunu Baader Meinhof'u araştırırken öğrenmiştim. Örnek: Burada bir kitabın ismini ilk kez duydunuz, sonra kitapçıda bu kitap gözünüze çarptı ve arkadaşınızda da bu kitabı gördünüz. Kısa bir şaşkınlık hali. Peki ismi neden Baader Meinhof? 1986 yılında Terry Mullen isimli bir okuyucunun, tarihte Baader-Meinhof ismi ile var olan Alman gerilla grubunun varlığından haberdar olduktan sonra bunun daha çok karşısına çıktığını St. Paul Pioneer Press gazetesinin ilan köşesine bildirmesinin ardından diğer okuyucuların da benzer vakalar iletmesi üzerine bu ismi alıyor. Konuyla ilgili Dr.Bedri Ruhselman'ın söyledikleri: "Öğrendiğimiz şeyin enteresan olduğunu düşünüyoruz ve sonrasında bununla yeniden karşılaştığımızda algılarımız ona karşı eskisinden daha açık oluyor. Bunun genellikle şans ya da tesadüfle ilgisi yok. Yeni bir şey öğrendiğimizde ya da aklımıza kendimizce ilginç veya önemli bir şey takıldığında, bu şey dış dünyada daha çok ilgimizi çekiyor. Algıda seçicilik olarak tanımlanan psikolojik durumla yakından ilgili bu hal. Bir daha karşımıza çıktığında bizi şaşırtan durum ne ise, aslında hep oradadır ama henüz bizim için kritik hale gelmemiştir. Dikkatimizi bile çekmeyen tonla enteresan nesne ya da olayla karşılaşıp duruyoruz ama henüz haklarında bir şey öğrenmediğimiz için onları es geçiyoruz. İnsan beyni her şeyi bir seferde algılamaya yetkin olmadığı için, odaklandığımız şeylerin sınırı var."