Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
2022 (Pars) yılında okuduğum 21.betik [Gökek ayının 3.betiği]
Bu betikten uyarlanan dizi veya film hakkında bilgi bulamadım. Bulsaydım size detaylı bilgiler sunardım. Sadece 1997 yılında çekilmiş olduğunu biliyorum. Onun eserleri çocuk romanı olarak adlandırmasını yanlış buluyorum çünkü çocukların dünyasına drama ve şiddet aşılamak yanlıştır. Akıcı, sürükleyici ve merak uyandırıcı olduğu için kendini çabucak
Baba Evi
Baba EviKemalettin Tuğcu · Damla Yayınevi · 200042 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Babaevinde sürekli şiddet gören Ülker'in kurtuluşu evlilikte görerek sığındığı kocaevinde yine aynı şiddete maruz kalması sonucu evden kaçarak gidecek yeri olmadığı için sığındığı hastanede yaşadıklarını anlatan bir roman Ülker Abla. Ülker 'in askerde bir oğlu vardır. Yaşadıklarının çoğunu sezdirmemeye çalışır. Çünkü oğlunun baba katili olmasını istemez. Babaevi desen sürekli yerinin kocasının yanı olduğunu söyleyerek hiç sahip çıkmaz. Ülker'e de hastaneden başka sığınacak yer kalmaz . Ekonomik bağımsızlığı olmayan kadın da napsın kimsesi olmayan hastalara refakatcilik yaparak yolunu bulmaya çalışır. Bazen gidip kan verir meyve suyu ve kek için . Bazen düğün salonlarında pasta yiyip kola içerek karnını doyurur. Velhasıl bir şekilde hayata tutunmaya çalışır. Kocası kendisini bulmasın diye gidip bir işe de başvuramaz. Bunu yaşayan kim bilir kaç kadın var.Susup oturan.Ülker gibi kaçsa sığınacak yeri olmayan. Boşanmak istese öldürülen. İşşiz,eğitimsiz kaç kadın? Bunlara sahip çıkmayan eril adalet sistemi .Kadınları korumak için konulan sözleşmeleri iptal eden hükümet sistemleri... Adaletin olmadığı yerde bunları daha çok okur, daha çok konuşuruz maalesef.
Ülker Abla
Ülker AblaSeray Şahiner · Everest Yayınları · 20211,896 okunma
Reklam
224 syf.
3/10 puan verdi
Ben bu kitabı neden okudum?
Elbette romandaki piçkurularını en iyi anlatan Hakan Günday'dır. Ama bunun benimle bizimle ne ilgisi var! "Piç" aslında anababasının yanlışlıkları, hatası, ihaneti, olanıksızlıklarıyla yalnız bırakılan toplumda itilen, soysuz, bu nedenle de sorumsuz, cahil ve bilmiş, korkak ve cesur insanlara denir! İlginç olan piç erkek vardır (romanda da olduğu gibi; hakan günday burada bir espiri yapıp bir kahramanı kadın kahraman yapabilirdi! Yazık yapmamış), neden kadın piç yoktur. Kadın piç çok çabuk oruspulaşır ya da oruspulaştırılır! Hakan oruspulığu karıştırmak istememiş, herhal! Çünkü o zaman piçler pezevenkliğe dönüşür! Elbette piçliğin erkeklere özgü olması ataerkil toplumdan kaynaklanıyor! Bu nedenle romandaki piçlerin sorunu da baba-oğul çatışması. Romanda bu çatışmada babaevi ile oğulların karşılıklı olarak birbirlerini inkar etmeleri ve piçlerin acı sonu anlatılıyor! Neyse kitaba dönecek olursak bu 4 piçkurusu, ailesine ihanet ederek piçleşenlerden! Kendi kendilerini piçleştirenlerden! Roman piçlik bilinciyle piçleşenlerin piçleşmesini ve güle oynaya çakılmasını anlatıyor. (Hakan Günday gibi felsefe parçaladım ha!) bunların düşüp parçalanmadan önceki son günlerini takip ediyoruz! Hakan Günday, yarattığı ona özgü piçlerinin felsefesini ve piçlik var oluşlarını anlatıyor! Yazanın, basanın emeğine saygı duyuyorum! Ama olmasa da olurmuş!
Piç
PiçHakan Günday · Doğan Kitap · 20199,4bin okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Orhan Kemal’in “Küçük Adamın Romanı” serisini oluşturan kitaplar, sırasıyla, “Baba Evi”, “Avare Yıllar” ve “Cemile”dir. Roman, Kurtuluş Savaşının başlamasıyla ailenin yeni hayatı konu ediliyor. 20. yüzyılın aile yapısını net bir şekilde görmek mümkün: şiddete başvuran bir baba, silik bir anne, çocuklar ise sindirilmiş birtakım siyasi problemlerden ötürü aile, mülteci olarak Beyrut’a gidiyor. Vatan özlemi, hor görülme, iş bulamama gibi sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Sosyal ve ekonomik baskıya dayanamayıp evin büyük oğlu (Orhan Kemal) Türkiye’ye dönme kararı alıyor. Türkiye’de de geçim sıkıntısı yaşanmasına rağmen, yazar, kendi yurdunda olmanın mutluluğunu yaşıyor. Böylece “Baba Evi”nden çıkıp “Avare Yıllar”a başlıyor. #babaevi insanların bilinçaltlarındaki baskının, hâkimiyetin çok güzel ve doğru bir şekilde yansıtıldığı roman... #avareyıllar yazarın çocukluk ve gençlik dönemini anlatıyor. Baba evinden kopuşla başlayan ve evlilikle son bulan bu kitap, birçok duyguyu bir arada yaşatıyor. Kendi kararlarını verme dönemine ve üstündeki baskının kalktığı döneme denk geliyor bu kitap. İlk iş deneyimi, aşkları, ailesiyle yaşadığı sorunları kitapta görmek mümkün.
Baba Evi - Avare Yıllar
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2020822 okunma