108 syf.
7/10 puan verdi
Şehirden kesitler sunan ve bunu da akıp giden bir dille yapan öykülerden oluşuyor Baharda Yine Geliriz. Bir tepede oturmuşsunuz da bütün şehri, olan biteni oradan sakince izliyormuşsunuz hissi veriyor kitap. Hayatın karmaşasında öyle sakince ilerliyor. Bizim Büyük Çaresizliğimiz ile tanışıp uzun süre ara verenlerdenim Barış Bıçakçı'ya. Baharda Yine Geliriz önce ismiyle sonra da kapak fotoğrafı ile "Haydi artık, zamanıdır." dedi. Bu defa güzel hislerle vedalaştık Bıçakçı ile. Aralarında Şehir Rehberi (bize şehirden haber veren) adlı bölümlere yer verilen kısacık öykülerle bir sürü insanın hayatına yolculuk yapıyoruz bu kitapta. Balkondaki adam, berber koltuğundaki müşteri, gece sokakta karşılaşılan arkadaş, huysuz komşu, şirket yemeği konuşmaları, 99 depremi (ki ben bunu yaşayanlardanım), Ankara sokakları,... Birçok hayattan kısacık kesitler sunmakla kalmayıp betimlemeleriyle bütün olan biteni capcanlı karşımızda belirtiveriyor Barış Bıçakçı. Eski bir fotoğrafa bakarken, denizi izlerken, vapurdaki konuşmaları dinlerken ya da oturduğumuz kafenin önünde geçen insanlara yazdığımız hikâyeler gibi bu kitap. Karmaşaya dışardan bakıp durgunlaştırmak, 'an'ı önemli kılmak gibi. Seçtiği her kesit uzayıp gidiverecekken bunu tam zamanında hem de eksiklik hissettirmeden bitirmesi Barış Bıçakçı'nın kaleminin ustalığı bence.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
8/100 İyi geceler arkadaşlar. Bu aralar postlar hep bu saatlere kalıyor. Bu ay yeni kalemlerle ve yazarlarla tanışmayı yeğledim. Barış Bıçakçı’dan okuduğum ilk eser oldu ve diğerlerini de temin etme kararı aldım. 108 sayfalık öykü kitabını bir çırpıda bitirdim. Sade bir dili var. Fakat ilk başlarsa kurgularını değişik buldum sonrasında bir baktım ki bitmiş :) Diğer kitaplarını okuduktan sonra yazar ve kalemi hakkında fikrimi daha net ifade edeceğimi düşünüyorum. “ Güzel bir kitap okumak ve ömrümün geri kalanını o kitabı okuduğum yerde geçirmek istiyorum,” demişti. Sonra da vana dönüp sormuştu: “İnsan güzel bir kitap okuduğu yerden nasıl ayrılabilir?” #okudumbitti #sedosokudu #instagood #books #bahardayinegeliriz #barışbıçakçı
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
Reklam
108 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Baharda Yine Geliriz- Barış Bıçakçı
Kısa öyküler gerçekten tadımlık. Barış Bıçakçı'nın dili kendine özgü. Bazen tekrar okumanız gerekmesi, karışıklığından karmaşıklığından değil, ince zeka içeren cümlelerin fazlalığından.Kısa öyküler içeren kitaplar arasında kesinlikle öne çıkar.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
6/10 puan verdi
6.5/10 "İnsan güzel bir kitap okuduğu yerden nasıl ayrılabilir?" (sayfa: 68) Bir iz bırakmaz, hatta okuduğun ânda bile öyle seni vurmaz bu öyküler. Ama yaşadığın hayatın sıradanlığı ile barıştırabilir. Öyle sıradan ânlardan oluşuyor ki çünkü; trafiğe takılmış bir belediye otobüsünde sıkılmış insanlar, arkadaşlarınla bir yerde oturup başka bir arkadaşınızın tuhaflıklarını konuşurken bir şeyler yiyip içmek, gıcık olduğunuz bir komşunuzun size güzel bir aşure getirmesi gibi basit şeyler bu öykülerde anlatılanlar. Bir cafede geç kalan arkadaşını beklerken ya da trafiğe takılmış bir otobüste okunup hoş vakit geçirilecek bir kitap bence. Fazlasını beklemezsen sende hoş bir his bırakabilir. Bilmiyorum, bana iyi geldi okumak. Ya da "Barış Bıçakçı'yı seviyoruz kardeşim, yalan mı söyleyelim"?
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
5/10 puan verdi
·
40 günde okudu
kısa kısa öykülerle harmanlanmış öğle arası veya kısa bir yolculukta bir çırpıda bitecek bir kitap. Fantezi çok etkilenmedim. Yazarla ilk defa bu kitapla tanıştım, beklentim daha yüksekti. Kısa öyküler arasında şehir rehberi diye bölümler bulunuyor. Beni en çok gözetmen bölüm iyilikseverler bölümü oldu, bir kez daha anladım ki görmenın eşi benzeri yok, evde yaşanan felaketleri bizim için bir lütuftu sahne, her neyse. Kitabı okumaya oku demeyeceğim, okumak için sorana okunabilir diyeceğim bir kitaptı.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
8/10 puan verdi
Barış Bıçakçı’nın öyküleri, toplumun içerisinde zaman zaman bazen bir kaldırımda, bazen bir pencere pervazında, bazen de bir parkta karşımıza çıkan, bazen ise bizzat kendimizi bulduğumuz insanların yaşantılarını sunuyor bize. Okurken insana ne çok karanlık, ne de aydınlık düşünceler arasında sıkıştıran bu kitap, tek oturuşta bitirilebilecek ve belki de sizi tekrar tekrar kendisine çekecek bir öykü kitabı. Baharda yine okuruz. :)
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
Reklam
108 syf.
·
Puan vermedi
Ankara , Dostoyevski , Oğuz Atay , öykü gibi roman ve barış bıçakçı
Barış bıçakçı ; yolda yanımızdan geçen ama sadece suret olarak farkadeceğimiz insanların öykülerini yazan , kişisel hayatını paylaşmayan bir yazardır . İyi bir barış bıçakçı okuru iseniz , herkes herkesle dostmuş gibi kitabında daha sonra yayınlanacak olan diğer kitaplardaki kahramanları yakalayabilirsiniz. Öykü yazar gibi roman yazar. Şiir sever , her kitabında şiir sevgisi ve ya şiir okuyan insanlara gönderme yapar. İki şiir kitabı çıkarmıştır. Tüm kitaplarının ortak teması “dostluk” tür. Oğuz Atay , Salinger ve Dostoyevski’den bahseder. “lise yıllarının baharındayken Dostoyevski okuyan iflah olur mu ?” Der , veciz sözler kitabında. “ bu durumu ancak Oğuz Atay ve okurları anlayabilirdi .” Der yine veciz sözlerde… Bizim büyük çaresizliğimiz kitabı; Seyfi Teoman tarafından filme çekilmiştir ve yazar o kadar gizemlidir ki pek çok kişi teomanı bıçakçı sanır. Pelin Esmer ile birlikte “işe yarar bir şey “ adlı filmin senaryosunu yazmıştır. Baharda yine geliriz kitabı 22 öyküden ve yarımşar sayfalık “ şehirden kesitler “ adlı 10 bölümden oluşuyor. Beni en çok etkileyen kitabı “sinek ısırıklarının müellefi “ . ( özlediğim için Farklı zamanlarda üç defa okuduğum )kitaptaki Cemil’le dostuz . eski bir banyonun akan çatışında ,toplu konutlarda , hastanede yatan babada benimle gelir hep .
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Barış Bıçakçı benim çok sevdiğim yazarlardan biri. Daha önce 2-3 kitabını okudum, onları sevmiştim, bu kitabı da sevdim Kitapta 14 öykü var. Tabi ki bazılarını diğerlerinden daha çok sevdim. “Annemin Hikayesi”, “Feride’siz Gülümseme”, “Küf”, “Sonsuz İkindi”, “Turistik Gezi” ve “Kusursuz Kısırdöngü” daha çok sevdiklerimden… Hikayelerin en belirgin özelliği, naif karakterlerinin zor duygularına bir büyüteçle bakıyormuş gibi bir his uyandırması. Hatta bazılarında sanki büyüteçle bakılan bir hikâye gibi başlayıp büyüteçle bakanın hikayesine dönüşüyor. Özellikle “Kusursuz Kısırdöngü” bana böyle hissettirdi. “Feride’siz Gülümse”de bence vurucu bir hikâye idi, kapıya gelen kız çocuğunun gülümsemesi tam kendi yüzümde tezahür etmişken öykünün son cümlesiyle dondum kaldım. Bence bu tür duygu salınımlarını yaratabilen öykü başarılıdır. Ayrıca öykü az kelime ile çok şey anlatma sanatı ise Barış Bıçakçı bunun hakkını fazlası ile veriyor. Yazar sade anlatımı ve hayatın tam ortasında dikilen sıradan karakterleriyle derin duyguları birkaç cümle ile anlatabiliyor. Kısacası ben yazdıklarını seviyorum. Bence henüz tanışmadığınız bir yazar ise mutlaka okuyun. “Baharda Yine Geliriz” ya da “Aramızdaki En Kısa Mesafe” ile başlayabilirsiniz. “Kadınlar acı gerçekleri bütün açıklığıyla görür ve hemen saklarlar. Öyle bir saklarlar ki sonra kendileri bile bulamaz.” “Ben öteki çocuğum, boş bir defterin önündeyim, içimden konuşuyorum.” “Üzerinde işporta işi bir elbise, yüzünde doğum lekesi gibi bir gülümseme”
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Doğum Lekesi Gibi Bir GülümsemeBarış Bıçakçı · İletişim Yayınları · 20211,812 okunma
108 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Güzel bir kitap okumak ve ömrümün geri kalanını o kitabı okuduğum yerde geçirmek istiyorum," demişti o. Sonra da bana dönüp sormuştu: "insan güzel bir kitap okuduğu yerden nasıl ayrılabilir?" Bu defa uzun uzun cümlelerle anlatımlarımla uzatmadan sadece kitaptan şu cümle ile bırakıyorum bu kitabı buraya... "Şehrin yüksek binalarından birine çıkıp aşağıya bakıyorum, her şehirde rastlanabilecek bir manzarayla karşılaşıyorum: Yüzlerce insan, bazen birbirlerinin yolunu keserek oradan oraya gidip geliyor... Ölümsüz gibi görünüyorlar. "Nedir bu?" diye soruyorum kendi kendime, anlamlandırmak gerekiyor, "Kabus mu, şenlik mi?" Arka arkaya bir sürü karşıt anlamlı sözcük geciyor aklımdan. Eksilerle artıların birbirini götürmesi gibi kalabalığın da bir matematiği var. Sıradanlık bu olmalı: Bütün karşıtlar birbirini götürüyor. Başka ne söyleyebilirim ki size? " aramak istediğiniz şeyin ne olduğunu ya da aradığınızı bulmanız umudu ile, iyi okumalar dilerim. Bir kitap yazmak istediğimi söylemiştim. "İçinde öyle bir cümle olsun istiyorum ki, kitabı okuyan biri o cümleye geldiğinde kitabı birden kapatıp sımsıkı göğsüne bastırsın." Ben... Yıllardır yalnızca seninle konuşuyorum. Mahir ile birbirimize yaslanıp, çocuğun dürbünü heyecanla gökyüzüne doğrultuşunu, orada gördüklerine hayran hayran bakışını seyrediyoruz.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
Barış Bıçakçı ile çok yakın bir arkadaşım, hatta arkadaştan öte dostum sayesinde tanıştım. Bir seri kitabını doğum günü hediyem olarak almıştı bana. Ve Allah Allah ben nasıl bu yazarı görmedim ya da duymadım diye tepki verdim. Tanışmamız efsane oldu. Baharda Yine Geliriz kitabını okudum ilk önce. Yazarın tarzı, yazdıkları o kadar farklı ki. Yeni bir pencere, farklı bir bakış açısı. İnceden ama çokça da derinden… Tarzına kitaplarını okudukça daha da çok alışıyorsunuz ve bağımlılık kazanıyorsunuz. Bu kitabı da öyle. Öykü tadında bölümlerin birleşiminden bir kitap. Başak . Başak’ın intiharı ve onu yakından uzaktan tanıyan insanların duyguları, düşünceleri ve psikolojik etkilenişleri. Analizler mükemmel. Farklı bir yazar, farklı bir tat arıyorsanız kesinlikle tanışmalısınız.
Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra
Bir Süre Yere Paralel Gittikten SonraBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20202,497 okunma
Reklam
108 syf.
5/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Olay örgüsü olmayan ancak olaylardan kesitler sunan birbirinden farklı insan figürlerine odaklanan hikayelerle dolu bir eser. Barış bıçakçı ile tanışma kitabımız oldu bu kitap. Yazarın tarzına alışabildim mi çok emin olmamakla birlikte öykülerin dokunduğu kısımları bahsettikleri duyguları sevdim okurken çok keyif aldım. Kısacık bir okuma oldu ki yazarın tarzı hakkında fikir belirtmek için erken. Olayların dokunduğu yerleri sevsemde, bir hikayeden de kısa bu yazılar olay kesitleri gibiydi, çok fazla kısmı okuyucuya bırakılmıştı. Bu keskin bitişleri sevmemekle birlikte buna rağmen bıraktığı his olumsuz da değildi. Kitap hakkında kafam biraz karışık kaldı. Bir kafa dağıtmak okumalar arasına bir mola vermek, bir öğle arasında okuyacak kısa bir kitap bulmak isterseniz tam olacağını düşündüğüm bir eser.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
8/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Herhangi bir kurgu veya sonuçlanacak bir olay olmaksızın, sadece hayattan bazı kesitler sunan, davranış ve durumları okuduğumuz öyküler, öykü okumaya yen başlayan kişileri sıkabilir ama öyküseverler için durum faklı. Bu da böyle bir öykü kitabı. Kitap 22 öykü ve aralara serpiştirilmiş 10 tane şehir rehberinden oluşuyor. Barış Bıçakçı bir anı bize sunuyor, yaşanan bu an üzerinde çok farklı duygular yaşıyoruz. İnsanı anlatıyor yine, anlatması hem kolay hem de en zor olanı yani. Her biri beni içine çekti. Kısa öyküler olduğu için bazen öyküler arasında geçiş yaparken zorlandım. Bu hız benim o anda yaşadığım duygunun tadına varamamama sebep oldu belki de birden okumamak, arada birkaç öykü okumak şeklinde ilerlenmeli ama olsun, dayanamayıp hüp diye bitirdik bile. Barış Bıçakçı 'dan okuduğum ikinci kitaptı. Elimde birkaç tane daha var. Herbirini çok merak ediyorum. Özellikle Nurdan Gürbilek'in Barış Bıçakçı kitaplarında uzun uzun bahsettiği İkinci Hayat kitabından sonra daha da merak etmiştim. Kitaplarını seviyorum.. Umarım size de hitap eder.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
99 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Barış Bıçakçı, 1966 Adana doğumlu yazar Herkes Herkesle Dostmuş Gibi(2000), Veciz Sözler (2002), Aramızdaki En Kısa Mesafe (2003), Bizim Büyük Çaresizliğimiz(2004), Baharda Yine Geliriz (2006), Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra (2008), Sinek Isırıklarının Müellefi(2011), Seyrek Yağmur (2016, Kurbağalara İnanıyorum (2016), Tarihi Kırıntılar (2019) kitaplarının yazarıdır. Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümse yazarın 2021 yılında İletişim Yayınevinden yayımladığı son öykü kitabıdır. Kitap birbirinden bağımsız şekilde kurgulanan 14 ayrı öyküden oluşmaktadır. Her öyküde çeşitli sorular sorduruyor yazar okura pek çoğumuzun hayatın telaşı içerisinde bazen görmezden geldiğimiz, bazen kaçtığımız, bazen de sorup içinden çıkamadığımız sorunlar ve sorular. Nitelikli yalnızlıklar, bir iz gibi ömür boyunca taşınan gülümsemeler, bir eşelek gibi kalakalmanın hüznü gibi derin manalı sorular.. Öyküler güçlü kurgular ile gereksiz söz kalabalığına girmeden Barış Bıçakçı’nın o berrak üslubuyla yazılmış büyülü sonlar, şaşırtıcı durumlar okumayı keyifli ve etkileyici hale getiriyor.
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Barış Bıçakçı
Barış Bıçakçı
Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme
Doğum Lekesi Gibi Bir GülümsemeBarış Bıçakçı · İletişim Yayınları · 20211,812 okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Storytel/Cemil Büyükdöğerli
Barış Bıçakçı’yla tanıştım sonunda . Henüz karşılaştırma fırsatı bulamadığım için çizgisi hakkında net bir fikre sahip değilim elbette ama ,farklı bir deneyimdi diyebilirim. Alışılmışın dışında geçişler ,pat diye biten hikayeler bazen bir selamlaşma kadar kısa süren dizeler. Ve evet şehir rehberi neyin nesi şimdi diyorsunuz Sanki birinin bir gününe şahit olmak gibi ,o gün evden çıkmış ve karşısına çıkan her şeyi ve herkesi zihninde canlandırdığı imgelerle,flashback anılarla,hayali diyaloglarla harmanlandığı bir zihindeyiz . An’ın tasviri ,sıradan,basit,aynı ve geçici anların birleşimi. Her anın da bir kıymeti anlamı olmasına gerek yok der gibi.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
108 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba kitap dostlarım! Barış Bıçakçı’nın okuduğum ikinci kitabı ile karşınızdayım. Yazarın kendine has bir tarzı var. Anlatışı, sadeliği, kelimelere dokunuşu, her şeyi, çok farklı; kendine has. Sonuca bağlanmayan öykülerin sonu okuyucunun hayal gücüne bırakılmış. Oturup biraz düşünüyorsunuz, şöyle olmuştur, böyle mi olmuştur diye. Samimi bir tarzı var. İlk okuduğum kitapta biraz yadırgamıştım ama artık tarzına alışıyorum sanırım. Farklılık iyidir. Okuyun, okutturun.
Baharda Yine Geliriz
Baharda Yine GelirizBarış Bıçakçı · İletişim Yayınevi · 20201,886 okunma
62 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.