Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yavuz Sultan Selim'in Mısır'da bulunduğu sırada Cezayir'i fethederek müstakil bir hükümet kurma yolunda olan Barbaros Hayrettin Paşa; kendisine bağlılığını bildirmiş, artık denizlerde Osmanlı kudretinin gösterileceğini söylemişti.
Koca Sinan'ın türbelerinde dış süslemelerden çok görkemli pencereler ve güçlü, büyük kubbeler dikkat çeker. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'nde de bunu görüyoruz. Dünyaca ünlü büyük denizcimizin türbesinin dış cephesi son derece mütevazi ve gösterişsizdir. Her cephesinde altlı üstlü iki pencere kullanılmış güçlü geniş düz bir cephenin sonunda sağır kasnak üzerinde duran sivil bir kubbe ile bitirilmiştir. Türbe huzura varılan yerdir. İşte, bu sebeptendir ki dışı sadedir ancak içi cenneti hatırlatacak kadar süslüdür.
Reklam
Çok tarihi bir zamanda yaşamış olmakla beraber Barbaros Hayrettin Paşa içinde efsanevi denilebilecek bir söylenti, tarihi gerçek gibi kabul olunmuştur. O da, kendisine Hayrettin lakabının Kanuni ultan Süleyman tarafından verildiği hakkında rivayettir. Bu rivayet, kendisine karşı duyulan hayranlığın maşeri bir sembolüdür.
Barbaros Hayrettin Paşa, dünya tarihinin en büyük deniz kumandanıdır. Yiğitliği, tuttuğunu koparması, azlık çokluğu yenmesi ve üstün kumandanlığı bakımından Türk tarihinin büyük askerleri ile aynı seviyededir.
392 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Barbaros Hayrettin paşa, Oruç Reis ve İlyas reis nasıl korsan olarak başladığı yolda Osmanlı hizmet ederek Akdenizi türk gölü haline getirdiklerini ve Barbaros Hayrettin paşanın Cezayir fethini anlatıyor.
Efsane
Efsaneİskender Pala · Kapı Yayınları · 202014,4bin okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
153 günde okudu
Barbaros Hayrettin PAŞA
Ahmet Şimşirgil
Ahmet Şimşirgil
Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla Allah Barbaros Hayrettin Paşa ve yetiştirdiği onca yiğitlerden razı gelsin Bizler nelerden geri kalmışız Bizler nelerden geri tutulmuşuz Anlatılmamış yaşatılmamış yaşanmamış gibi... Rabbim sen bizleri Affet Biiiz tarihimizi bilmiyoruz . Not : Bilinmeyen tarih tekerrürü affetmez.
Barbaros Hayreddin Paşa
Barbaros Hayreddin PaşaAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 202096 okunma
Reklam
“Sen secdeye çökersin ama ruhun arşa merdiven dayar. Böyle şerefli bir makamdır Namaz…” 📍Barbaros Hayrettin Paşa Camii
Cezayir, Osmanlı padişahının atadığı "Beylerbeyi"ler tarafından yönetilmekte idi. İlk olarak Barbaros Hayrettin Paşa bey­ lerbeyi olarak atanmıştı. Fakat daha sonra Osmanlı Devleti'nin zayıflaması sonucunda merkezi otorite de zaafa uğramış, Yeniçeri ocağı ileri gelenleri tarafından seçilen Dayılar, yönetime hakim duruma gelmişlerdi. Gittikçe kuwetlenen bu Dayılar, Vali 'nin işlerine karışmaya başladılar. Bu zorbalardan Baba Ali, 1799'da, Vali'yi kaçırtarak Cezayir'in idaresini tamamen eline aldı. Os­manlı Devleti, bu oldu bitti olayını tanıdı ve bundan böyle Ceza­yir'in idaresi maalesef Dayılar tarafından görülmeye başladı.
Hayreddin'li...
Deniz yüzünde yürürüz Düşmanı arar buluruz Öcümüz komaz alırız Bize «Hayreddin'li» derler. NOT: Seydi Ali Reis'in hece vezniyle halk şiiri tarzında yazdığı bu «semaî» herhalde o zamanlar türkü şeklinde levendlerin dilinden düşmüyordu. «Hayreddin'li» kelimesiyle Barbaros ocağına bağlılık ifade ediliyor.
••• "Hatırladığım kadarıyla 1480'lerde Granada'da doğuyor. 1492'de Katoliklerin Granada'yı fethiye, Fas'ın Şafşavan kentine kaçıyor ailesiyle. ••• İlk önce Tetouan'ın hakimi Muhammed el-Mendari ile evleniyor. Uzun bir süre şehri güçlendiriyor, surlar inşa ettiriyorlar. Sultan'ın da izniyle şehri, kaçan Endülüslüler için bir yuva haline getiriyorlar. Aynı zamanda da İspanyol ve Portekizlilere karşı da hazırlık yapıyorlar. Kocası birkaç yıl sonra ölünce kendisi başa geçiyor." •••"Ona el Hurra diyorlar. Kraliçe, özgür kadın, kimseye boyun eğmeyen demek. Bu unvanı İslam tarihinde kullanan son kadın hükümdar." •••"Bir süre Barbaros Hayrettin Paşa'yla beraber Akdeniz'de çalışarak, Endülüslülerin Katolik zulmünden kaçmalarına yardim ediyorlar. Bu esnada kendi donanmasını kuruyor. Korsanlar yapıyor, o yıllarda denizde söz sahibi olan Portekizlilerle, İspanyollarla fidye pazarlıkları yapıyor. Bu gelirlerle şehrini zenginleştiriyor. Tam bir korsan Kraliçe." •••"Sonra Fas kralıyla evleniyor ama Tetouan'ı terk etmeyi reddediyor. Tarihte ilk ve tek olarak Fas kralı Fas'ta evlenmiyor. Tetouan'a geliyor." •••"Yanlış hatırlamıyorsam bir otuz yıl kadar da öyle hüküm sürüyor, üvey oğlu tarafından tahttan indirilene kadar."
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Zafer ve Sefer
Top-ı âh-ı inkisâra pây-dâr olmaz yine Kişver-u derdin seyl-i eşk-i inkisârın görmüşüz. (Açıklaması: Gönlü kırık olanın ativerdiği ah topunun nice büyük Sultanların muhkem kalelerini yaktığını biliriz. Dert ehli olanların kırıklıkla döktükleri göz yaşlarının yaptığı seller önünde nice kâşanelerin, malikanelerin yerle bir olduğunu da biliriz.) Endülüslü Müslümanların bu ah ve inlemeleri tesirini pek çok gösterecekti. Ayini günlerde Barbaros Hayrettin Reis bir rüya görmüştü. Rüyasında Hazreti Resulullah Efendimiz ile 4 büyük Halifesi bir arada otur, kendisi de onların karşısında edep ve tazim ile diz çökmüş bekliyordu . Peygamber Efendimiz kendisine muhabbetle nazar ederek: "Ey Hayrettin! Halin nicedir?" Buyurdu. Hayrettin Reis mahcup bir eda ile: " İnsanların bu en acizinin hali iki cihan serverine malumdur . Siz bilirsiniz Ya Resulullah!" dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz: "Ya Hayrettin! Allaha Tevekkül et! Kendi yerine dön. Kafirlere ve hasmını olan münafıklara karşı zafer kazan!" buyurdular. (...)
Sayfa 164Kitabı okudu
Yeniçerilerdeki ve diğer Osmanlı kuvvetlerindeki Ali ve Zülfikâr sevgisi Osmanlı sultanlarıyla, kaptan-ı deryalarında da görülür. Nitekim Yavuz Sultan Selim'in savaş sancağından başka, Barbaros Hayrettin Paşa'nın sancağında da Zülfikâr yer alır. Barbaros'un sancağının üzerinde kuşak halinde ve celî sülüs hatla Nasrun min Allah... ayeti yer alırken, sancağın ortasına gelecek şekilde Zülfikâr bulunur. Zülfikar'ın sağında ve solunda ise Hz Peygamber, Ali, Fatma, Hasan ve Hüseyin'den oluşan Pençe-i Ali Aba şeklinde bir el resmedilmiştir. Zülfikar'ın uçlarında ise rüzgâra hükmetmesı için, Hz. Süleyman'ın altıgen mührü vardır. Bu altıgen yıldız, İsm-i Azam duası mesabesinde olup denizde rüzgârın önemine binaen sancağa yerleştirilmiştir.
Yeniçerilerdeki Hz. Ali sevgisi yeniçeri ordusunu kuran Orhan Gazi dönemine kadar iner. Yeniçeri sancaklarında bulunan Zülfikâr motifini de ilk defa onun işlettirdiği rivayet edilir. Yavuz Sultan Selim ve Barbaros Hayrettin Paşa'nın sancaklarındaki Zülfikâr figürü bu geleneğin devamından başka bir şey değildir. Ali, sadece Osmanlılar için değil Anadolu gazilerinin tamamı için örnektir.
465 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Yazar Kızıl sakallı Barba Rossa'nın,Barbaros Hayrettin Paşa olmasından ve ölümüne kadar edebi bir lezzet vererek anlatmış. İspanya Gırnata emiri Seyyid Muradi'nin aşk hikayesiyle bütünleştirerek klasik bir İskender Pala romanı olmuş. Çok güzeldi.
Efsane
Efsaneİskender Pala · Kapı Yayınları · 201714,4bin okunma
352 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.