…hayat değiştiren bir bilgiyi öğrenmekten sonraki en zevkli şey, onu diğer insanlarla paylaşmaktır.
Sayfa 12 - Alfa Kitap·Kitabı okuyor
René Descartes
İşte bu yüzden, öğretmenlerimin kontrolünden çıkacak yaşa gelir gelmez beşeri bilimler okumaktan tamamıyla vazgeçtim ve kendimde ya da dünyanın büyük kitabında bulunamayacak hiçbir bilimi araştırmamaya karar verip gençliğimin geri kalanını yolculuk yaparak, sarayları ve orduları ziyaret ederek, farklı yaradılış ve mevkilerdeki insanlarla tanışarak, farklı deneyimler edinerek, rastlantı eseri yoluma çıkan karşılaşmalarla kendimi sınayarak ve gözlemlediğim şeyler hakkında bunlardan nasıl yararlanabileceğimi düşünerek geçirdim. ... Sağladığım en büyük yarar, bize abartılı ve gülünç gelen birçok şeyin başka büyük halklar tarafından yaygın bir biçimde kabul edilip uygun bulunmasını görmem ve sadece örneklerle ve adetlerle bana belletilen hiçbir şeye kesinkes inanmamayı öğrenmem oldu. Dolayısıyla, doğal DESCARTES ışığımızı gölgeleyen ve bizi akla kulak vermekten alıkoyan birçok yanlıştan giderek kurtuldum. Dünyanın büyük kitabını okuyup bazı deneyimler edinmeye çalışarak birkaç yıl geçirdikten sonra bir gün kendi içimi de okumaya ve gideceğim yolları seçmek için zihnimin bütün gücünü kullanmaya karar verdim. Bunda ülkemi ya da kitaplarımı hiç bırakmamış olsaydım elde edeceğimden ... daha çok başarı elde ettim. (vi. 9-11)
Sayfa 45·Kitabı okudu
Reklam
Çağımızın laneti
insanlığın, yerleşik hayata geçişini sağlayan tarım devrimi'nden sonra başlayan ve yaklaşık on üç bin yıl süren tarihinde; teknolojik, siyasal, sosyal, ekonomik ve sağlık alanlarındaki ilerleme
Aslında yapmamız gereken şey çok basit. Fabrika ayarlarımıza geri dönmek. Ne demek istiyorum? Atatürk Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde yer alan eğitime gereken önemi vermek. Eleştirel düşünceye dayalı temel eğitim sistemini yeniden inşa etmek. Biz bunu daha önce yapmıştık. Cumhuriyetin ilk yıllarında eğitimi geliştirmek ve yaygınlaştırmak için kurduğumuz Köy Enstitüleri Modeli eğitimi başarı ile uygulayan ve eğitim niteliği bakımından ilk sıralarda yer alan pek çok ülkede hâlâ kullanılırken biz bunu terk edip ezberci sisteme döndük. Yeri gelmişken, Köy Enstitüleri konusunu işleyen biri belgesel tarzında izleyebileceğiniz iki film önerisinde bulunmak istiyorum. Bunlardan biri 2012 yapımı yönetmenliğini Ali Adnan Özgür’ün yaptığı Toprağın Çocukları, diğeri 2018 yılında gösterime giren yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in yaptığı Yücel’in Çocukları. Toprağın Çocukları 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde jüri özel ödülünü de kazanmış. Bu filmleri izlerseniz 1940-1954 arasında neleri başardığımızı ve 1954’ten başlayarak neyi ıskaladığımızı belki daha iyi anlarsınız.
"Sahip olmadıklarına ulaşmak için çabalarken, sahip olduklarını unuttuğun için mutsuzsun." Shakespeare
Sayfa 200·Kitabı okudu
Emerson, "Sürekli sizi değiştirmeye çalışan bir dünyada, kendiniz olabilmek en büyük başarıdır" der.
Sayfa 175·Kitabı okudu
Reklam
715 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.