Descartes'in şu cümlesi oldukça meşhurdur: "Düşünüyorum, o halde varım." Bu, Descartes'in şüphesidir. Descartes, önce her şeyden şüphe etmiş, sonra böyle demiştir. Fakat şüphe etmekte olduğum hususunda şüphe edemem. Öyleyse ben varım ki şüphe ediyorum, şu halde ben varım. Sonra da "düşünüyorum, o halde varım." cümlesiyle tanındı, ünlendi ve bütün öğreti veya doktrinini bu cümlesine dayalı olarak ispatlayıp geliştirdi. İkinci söz Gide'in sözüdür: "Hissediyorum, o halde varım." Üçüncü söz de Albert Camus'nun şu sözüdür: "Başkaldırıyorum, o halde varım." Bu daha doğrudur. Aslında "var" olmanın bu üç ölçütünden her biri doğrudur. O, düşünüyor; vardır ki düşünüyor. Duyumsayan, hisseden kimse vardır ki hissediyor. Başkaldıran kişi vardır ki başkaldırıyor, isyan ediyor. Fakat burada üç tane "imek" (var bulunmak) vardır. İnsana özgü olan en üstün var oluş, "başkaldırıyorum, o halde varım" dır...
Reklam
Çok iyi
Descartes'in şu cümlesi oldukça meşhurdur: "Düşünüyorum, o halde varım". Bu, Descartes'in şüphesidir. Descartes, önce her şeyden şüphe etmiş, sonra böyle demiştir. Fakat şüphe etmekte olduğum hususunda şüphe edemem. Öyleyse ben varım ki şüphe ediyorum, şu halde ben varım. Sonra da "düşünüyorum, o halde varım." cümlesiyle tanındı, ünlendi ve bütün öğreti veya doktrinini bu cümlesine dayalı olarak ispatlayıp geliştirdi. İkinci söz Gide'in sözüdür: "Hissediyorum, o halde varım". Üçüncü söz de Albert Camus'nun şu sözüdür: "Başkaldırıyorum, o halde varım". Bu daha doğrudur. Aslında "var" olmanın bu üç ölçütünden her biri doğrudur. O, düşünüyor; vardır ki düşünüyor. Duyumsayan, hisseden kimse vardır ki hissediyor. Başkaldıran kişi vardır ki başkaldırıyor, isyan ediyor. Fakat burada üç tane "imek" (var bulunmak) vardır. İnsana özgü olan en üstün var oluş, "başkaldırıyorum, o halde varım" dır.
Camus "Başkaldırıyorum öyleyse varım." diyecektir. Başkaldırı kime veya neyedir? Bu suale cevap vermeğe kimse yanaşmaz. Çünkü en kirli olanlar galipler yani yine müttefiklerdir. ABD vatandaşlarının 10 bin dolar hayat sigortasıyla askere alınabildiklerine dikkatten kaçınmayalım. Savaş bitti denildiğinde kimsenin ağzını açmağa güç yetiremediğini görürüz. Çünkü pislik yüksele yüksele çeneye ulaşmıştır.
Başkaldırıyorum öyleyse varım!!!
Tarih okumuş herkesin bildiği gibi, itaatsizlik insanın asıl erdemidir. İlerlemeler itaatsizlik yolu ile gerçekleşir, itaatsizlik ve isyan yoluyla.
Reklam
Başkaldırıyorum öyleyse varım!!!
“Başkaldırının kökeni siyasalda aranmamalıdır; bizzat burada: şu fantastik, insan doğasındaki fazlalığın coşkulu israfında aranmalıdır. Başkaldırı her zaman ölüm başkaldırısıdır, çünkü ölümdür her zaman yaşama başkaldıran.” Gerd Bergfleth
Başkaldırıyorum, o halde varım.
lnsanı öz bilinç/kendini bilme , seçme ve yaratıcılıktan alıkoyan dört belirlenim vardır.Descartes'in şu cümlesi oldukça meşhurdur: "Düşünüyorum, o halde varım".Bu,Descartes'in şüphesidir.Descartes, önce her şeyden şüphe etmiş, sonra böyle demiştir. Fakat şüphe etmekte olduğum hususunda şüphe edemem.Öyleyse ben varım ki şüphe ediyorum, şu halde ben varım.Sonra da "düşünüyorum, o halde varım." cümlesiyle tanındı,ünlendi ve bütün öğreti veya doktrinini bu cümlesine dayalı olarak ispatlayıp geliştirdi.lkinci söz Gide'in sözüdür: "Hissediyorum, o halde varım." Üçüncü söz de Albert Camus'nun şu sözüdür: "Başkaldırıyorum, o halde varım." Bu daha doğrudur. Aslında "var" olmanın bu üç ölçütünden her biri doğrudur. O, düşünüyor; vardır ki düşünüyor. Duyumsayan, hisseden kimse , vardır ki hissediyor.Başkaldıran kişi vardır ki başkaldırıyor, isyan ediyor. Fakat burada üç tane "imek" (var bulunmak) vardır. İnsana özgü olan en üstün var oluş, "lkinci söz Gide'in sözüdür: "Hissediyorum, o halde varım." Üçüncü söz de Albert Camus'nun şu sözüdür: "Başkaldırıyorum, o halde varım." Bu daha doğrudur. Aslında "var" olmanın bu üç ölçütünden her biri doğrudur. O, düşünüyor; vardır ki düşünüyor. Duyumsayan, hisseden kimse , vardır ki hissediyor.Başkaldıran kişi vardır ki başkaldırıyor, isyan ediyor. Fakat burada üç tane "imek" (var bulunmak) vardır. İnsana özgü olan en üstün var oluş, "başkaldırıyorum, o halde varım"dır.Başkaldırıyorum, o halde varım"dır.
Sayfa 123 - Fecr Yayınları
İnsanı öz bilinç/kendini bilme, seçme ve yaratıcılıktan alıkoyan dört belirlenim vardır. Descartes'in şu cümlesi oldukça meşhurdur; "Düşünüyorum, o halde varım". Bu, Descartes'in şüphesidir. Descartes, önce her şeyden şüphe etmiş, sonra böyle demiştir. Fakat şüphe etmekte olduğum hususunda şüphe edemem. Öyleyse ben varım ki şüphe ediyorum, şu halde ben varım. Sonra da “düşünüyorum, o halde varım." cümlesiyle tanındı, ünlendi ve bütün öğreti veya doktrinini bu cümlesine dayalı olarak ispatlayıp geliştirdi. İkinci söz Gide'in sözüdür: “Hissediyorum, o halde varım.” Üçüncü söz de Albert Camus'nun şu sözüdür: “Başkaldırıyorum, o halde varım.” Bu daha doğrudur. Aslında “var” olmanın bu üç ölçütünden her biri doğrudur. O, düşünüyor; vardır ki düşünüyor. Duyumsayan, hisseden kimse, vardır ki hissediyor. Başkaldıran kişi vardır ki başkaldırıyor, isyan ediyor. Fakat burada üç tane “imek” (var bulunmak) vardır. İnsana özgü olan en üstün var oluş, “başkaldırıyorum, o halde varım”dır.
Reklam
"başkaldırıyorum, öyleyse varım!"
yalnız başkaldırdığımız sürece insanız-ne melek, ne hayvan. İnsan başkaldırıştır, savaştır.
Başkaldırıyorum, öyleyse varım.
Sayfa 33 - Can Modern YayınlarıKitabı okudu
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.