Bir ara açtığım ama kullanmadığım blog sayfamdan
Çoğunu okumadım sağdan soldan derledim: Aşkın Şehidi - Ahmet TURGUT (Bozkırın Sırrı Türk Peygamber romanını öneririm) Aşkın Elçisi - Ahmet TURGUT Aşkın Secdesi - Ahmet TURGUT
Kardaş! İnsana gurur Belayı tez buldurur, Gururlunun, sanma ki, Gözündeki yaş kurur.
Sayfa 72 - Ötüken
Reklam
Ey kahraman soyum! Öğün Eşin yok altında göğün!
Sayfa 9 - Ötüken
Çiçeklerden papatya ve karanfil; şairlerden Ömer Lütfi Mete, Basri Gocul; şiirlerden sen; günlerden sen; güllerden yine sen…
Ey kahraman ırkım! Öğün! Eşin yok altında göğün! Basri Gocul
189 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bitmeyen meselelerin adamı; Atsız
Türkçülük fikrinin başlarından biri olan merhum Nihal Atsız'ın pek güzide ve edebi makalelerinin toplandığını bu eser, okuması keyifli, okudukça eminim ki kendinize katacak bir şeyler bulabileceğiniz bir eser. Türk tarihinin sınıflandırılmasını bana da mantıklı gelen bir şekilde yaparak giriyor kitaba. Şöyle; Türklerin baştan beri sadece bir devleti vardır. Devlet, sadece hanedanlık değiştirerek yoluna devam etmiştir diye. Bunu da hükümetin değişmesine benzetip, okuyucuda soru işareti bırakmadan anlatmakta. Türk tarihine nasıl bakılabileceğini söyleyip, alıştıra alıştıra diğer konulara giriş yapıyor. Zaman zaman Türk destanına girip, büyük Türk kalemlerinin derlemelerinden örnekler de sunmakta. Ayrıca birçoğumuzun muhtemelen ilk defa duyacağı bir ismi de bize tanıtıyor; Basri Gocul. Basri Gocul, Türk destanını derlemek için büyük fedakarlıklar vermiş, mükâfatını hala tam alamamış bir yazar. Türk destanını nazım biçiminde düzenleyip, bizlere sunuyor. Ayrıca merhum Dr. Rıza Nur'un "ben dil sadeleşmeden bunu yapıyorum" sözünden sonra dili sadeleştirip, herkesin anlayabileceği bir hale getiriyor Türk destanlarını. Bir patavatsızın "Osmanlı padişahlarının hepsi gaflet içindedir" sözüne içerlenip, her padişahı tek tek inceleyen Atsız aynı zaman objektiftir de. Hepsinin iyi, kötü yönlerini gerektiği şekilde anlatmıştır. Demiştim ya, birçok yeni bilgi öğreneceksiniz diye. İşte, o yeni bilgilerden biri muhtemel şu olur; Şato Türkleri ve bir Şato Türkü olan Çingiz Han. Yine makalelerden birinde dilimizdeki imla meselelerine girip, Türk meselelerinin her yerinde olduğunu bize ispatlamaktadır, Atsız.
Türk Tarihinde Meseleler
Türk Tarihinde MeselelerHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 20181,829 okunma
Reklam
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'na:
Aziz Ülküdaşım, 14 Haziran 1954 Bir ay kadar önce elime geçen destanınızı tekrar size gönderiyorum. Her şeyden önce tebrik ederim. Birçok yerleri aslından daha güzel olmuş. Yalnız kafiyelerde bazı yanlışlar var. Bunları işaretledim. Üzerinde işlerseniz bu eser bir destan olur. Yazdığınız parçaları birkaç ay sonra yeniden gözden geçirirseniz esaslı ve hayırlı değiştirmeler yaparsınız, eseriniz kuvvetlenir. Basri Gocul’un Oğuzlama'sı da size örnek olsun. Zaten destan yazmaya istidadınız var. Bu yolda yürüyün. Muvaffak olacaksınız. Basri Gocul da imanlı bir köy öğretmeniydi. Yıllarca Türk destanını işledi. Günün birinde adı edebiyat tarihine geçecektir.
Kiyir kiyir kişneşiyor Atlar yeri eşe eşe! Gündoğusu kızıllaştı Yayılalım dağa, taşa! “Allah, Allah!” naraları Korku salsın uçar kuşa!
Okuldan mezun olunca, şair olduğu için çok beğendiğim öğretmenin Basri gocul'a "çingenelerle evlilik yapılır mı?" diye sormuştum. Çingene olduğumu yakından bildiği halde "hayır çingenelerle evlenilmez! demişti! Çocuk yaşında beynimi sarsan iyi söz bu olmuştu sebebini soramadım yeni evli iken emekli olan bu öğretmenim ile karşılaştığımız zaman geçmiş hatırladım ama kendisine hatırlatmadım.
145 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.