Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Talihlerin tayin edilmesi ve aracı tanrılar
Sumerlere göre her şahsın bir özel Tanrısı vardır. Her yeni sene başlangıcında bütün Tanrılar bir meclis kurarlar ve insanları orada giyaben mahkeme ederler, talihlerini tayin ederler (bizim Beraat Kandili gibi). Bu meclisin reisi ve Sumer Tanrılarının başı olan Tanrı o kadar büyük tasavvur edilir ki, insanlar doğrudan doğruya ona yaklaşamazlar. Bu yüzden insan Tanrılar meclisinde kendisine yardım etmesi, günahlarını affettirmesi için bir vasıtaya muhtaçtır. İşte bu vasıta da her şahsın kendi Tanrısıdır. İnsanlar ancak felaket anında buna yalvarabilirler.
Sayfa 85 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Sosyal Adeletin Tanrısı Nanşe ve Beraat Kandili
sosyal adaletin Sumerlilerde nasıl ele alındığını, 5000 yıl önce bile aynı sorunların varlığını bildiren ve İstanbul Arşivi'nde en önemli bölümleri bulunan bir ilahiden söz edeceğim. Sumerlilerde her varlığın yapıcı ve koruyucu bir Tanrısı olduğu gibi sosyal adaleti düzenleyen ve koruyan bir Tanrısı, daha doğrusu Tanrıçası vardır; Tanrıça
Sayfa 260 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sumer'de sosyal adaleti koruyan Tanrıça senede bir kez insanları, o yıl içindeki davranışlarına göre yargılar. Bu inanış Islama Şaban ayının 15'indeki Beraat Kandili olarak girmiş. Sumerliler dinsel törenlerini Ay'ın görünüşüne göre yaparlardı. Tektanrılı dinlerde de öyle. Sumer'de her şahsın ve ailesinin kendilerine özgü bir Tanrısı vardı. Onun görevi onları korumak isteklerini büyük Tanrıları iletmekti. Kur'an'da şöyle denmektedir: "Hiç kimse yoktur ki, onun üzerinde bir koruyucusu ve denetleyicisi bulunmasın." (Kaf Suresi, ayet 17-18.)
Sayfa 62 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Peygamberimiz buyururlar ki:
Bana Cebrâil geldi, dedi ki: «Bugün Şâbanın onbeşinci gecesi (Berâat Kandili) dir. Bu gece Allah, Benî Kelp Kabilesinin (Koyunları çok olan bir kabile) koyunlarının tüyleri adedince insanı affeder. Yalnız, putperest-müşriklere, küs duranlara, akrabalık bağlarını koparanlara (sıla-ı rahim yapmıyanlara), kibirli - azametlilere, anasına-babasına karşı gelenlere ve içki içenlere bakmaz, onları affetmez.»
Beraat etmek duası ile
Balçık haline geliş, çarpılma değil midir ? Be inatçı! Ruh, seni en yüksek göklere çıkarırken sen en aşağılara, su ve çamura doğru gittin. Akılların bile imrendiği öyle bir varlığı, bu alçaklık yüzünden değiştin. Şimdi bak, bu senin kendini çarpman nasıl? O çarpılma yanında bu, gayet aşağı.
Duaların Geri Çevrilmediği Beş Gece
Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) buyuruyorlar: “Beş gece vardır ki, o gecelerde edilen duâlar geri çevrilmez. 1)Recep’in ilk Cuma gecesi (Regâib gecesi) 2) Şaban’ın on beşinci gecesi ( Berâat gecesi) 3) Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece (Cum’a gecesi) 4) Ramazan Bayramı gecesi 5) Kurban Bayramı gecesi” (İslâm İlmihali, A.Hilmi Yavuz, s. 529)
Sayfa 152 - Baskı-Cilt: Erkam Matbaası, BURSA
Reklam
Muazzez İlmiye Çığ
Sümer'de sosyal adaleti koruyan tanrıça, senede bir kez, insanları o yıl içindeki davranışlarına göre yargılar.Bu inanış İslam'a Şaban ayının on beşindeki Beraat Kandili olarak girmiş.Sümer'liler dinsel törenlerini ayın görünüşüne göre yaparlardı. Tek tanrılı dinlerde de öyle.Sümer'de her şahsın ve ailesinin kendilerine özgü bir tanrısı vardı.Onun görevi onları korumak, isteklerini büyük tanrılara iletmekti! Kuran'da (Kat: 17/18) "hiç kimse yoktur ki onun üzerinde bir koruyucu ve denetleyici bulunmasın" denmektedir.
Sayfa 197Kitabı okudu
Beraat kandili
O gece insanların her zaman sergiledikleri kötü davranışları sınırlı bir zaman için terkettiklerini farkettim.