"Beyin hakkında bilinen en genel yargılardan birisi de sadece yüzde 10'luk bir dilimini kullanıyor olmamızdır. 1940'lı yıllarda kişisel gelişimci ve yazar Carneige'e kadar uzanan bu hurafe kişisel gelişimciler tarafından oldukça sevilmiştir nitekim büyük bir kitleye teselli gibi gelen ve hiçbir şey için çabalamayan bir kesimin kendini potansiyel bir Einstein olarak nitelendirmesine neden olmuştur. Beynin belli bölgelerinde meydana gelen hasarlar günlük hayatın gerektirdiği sıradan hareketlere engel değildir ancak kişiler, belirli durumlara uygun davranış kalıplarını seçmeyi başaramayabilirler."
"Gündelik hayatın dinamiğinde birçok bilgiyi değerlendirme ve belirli bir çıkarıma ulaşmak amacıyla dünyadan edinilen saf bilginin pek çoğunu "önemsiz" olarak ortaya çıkardıktan sonra beyin, saf bilgiyi atlayarak bize yalan söylemiş olur. Beyin kestirme yollar bulmak zorundadır ve genellikle hızı ön planda tutar."
Reklam
Gerçek yerinden farklı bir yerde hissedilen ağrıya, yansıyan ağrı adı verilir.
İçinde herhangi bir etken madde bulunmayan haplar verilen ya da iğneler yapılan insanlara acılarının hafifleyeceği söylenildiğinde, beynin normal zamanlarda acıyı düzenlemekle görevli kısımlarında etkinliğin arttığı görülür.
Görünüşe göre beynimiz, kendi hareketlerimiz nedeniyle ortaya çıkan tepkilerin şiddetini azaltabiliyor.
Reklam
Biliyor muydunuz?
Kendi kendinizi neden gıdıklayamazsınız? Bunun nedeni, siz herhangi bir harekette bulunurken, beyninizin bu hareket sonucu ortaya çıkabilecek duyusal sonuçları tahmin etmesidir.
Parmaklarınız, dirseklerinizdekinden çok daha fazla sayıda almaç bulundurur; işte bu nedenle de bir nesnenin ne olduğunu anlamaya çalışırken dirseklerinizi değil, parmaklarınızı kullanırsınız.
Dokunma almaçlarının en çok bulunduğu noktalar parmakuçlarıdır; yüz, bu konuda çok az farkla ikinci gelmektedir.
Beklentiler sadece vereceğimiz tepkileri değil, hissettiklerimizi de etkiler.
Reklam
Hayvanlar dünya üzerindeki en gelişmiş kimyasal algılama makineleri arasında sayılabilir.
Tüy hücreleri bir atom büyüklüğündeki bir hareketi bile algılayabilir ve bu hareketlere son derece hızlı tepkiler verir. (Saniyede yirmi bin seferden fazla.)
Beyniniz uzun ince ve karmaşık bir yapıya sahip, sayısı aşağı yukarı yüz milyar olan nöronlardan ve çok daha fazla sayıda gliya hücresinden meydana gelir.
Biliyor muydunuz?
Beyniniz buzdolabınızın ışığından daha az enerji kullanıyor.
134 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.