"Bizce şiir , mutlak hakikati arama işidir. Eşya ve hadiselerin , bütün mantık yasalarına rağmen en mahrem , en mahcup , en nazik ve en hassas nahiyesini tutarak ve nisbetlerini bularak , mutlak hakikati arama işi. "
Sayfa 38 - Edebiyat dergisi yayınları
Türk tarihine baktığımızda iki gücümüz ve iki riskimiz ortaya çıkar. Birinci gücümüz, yakın ilişki ve yaşantı zenginliği; ikinci gücümüz hızlı örgütlenme yeteneğimizdir. Birinci zayıf tarafımız; başarılı ve güçlü lideri hemen kutsallaştırmamız, kusursuz kabul etmemiz. İkinci zayıf tarafımız, duygu temelli bir toplum olduğumuz için dost-düşman tanımını hızla değiştirip biat etmeyeni düşman gibi görmemiz. En eğitimli kişi bile hemen “Ya sev ya terk et” diyebiliyor.
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
Gece gecedir ya , bir gündüze dönüşür: ölülerinizin anıları içinizde deprem gibi sarsar bir yerinizi. Bu sarsıntılardan yaşama sevinci doğar kentin ortasında : gülerek caddeleri , sokakları geçersiniz .
Sayfa 22
Ebû Vâil (r.anh) anlatıyor: Hz. Osman halife seçildiği zaman, Abdullah b. Mesud Medine'den Kufe'ye sekiz günde geldi. Orada, insanlara; Allah'a hamd ve senadan sonra şöyle bir konuşma yaptı: "Şunu iyi bilmenizi isterim ki, Hz. Ömer artık vefat etmiştir. Şimdiye kadar, insanların o günkü gibi ağladığına şahit olmadım. Bizler, Hz. Resûlullah'ın ashâbı olarak bir araya geldik. İçimizden faziletli ve üstün olan birini seçmekte kusur etmedik ve Emirü'l Müminin Hz. Osman'a biat ettik. Sizler de ona biat ediniz."
Sayfa 384Kitabı okudu
Cabir bin Abdullah şöyle demiştir: Ben namaz kılmak, zekat vermek ve bütün müslümanlara samimi davranmak üzere peygambere biat ettim.
Sayfa 453 - Buhari, MüslimKitabı okudu
Karamazof Kardeşler'de Alyoşa' nın dediği gibi " mantıktan önce sevgi gelmeli . Muhakkak öyle olmalı . Sevgi mantıktan önce gelmeli ki , anlamı kavrayabilelim."
Sayfa 14
Reklam
Madde-22: Yönetim nizamı dört kaide üzerine kuruludur:
1. Hakimiyet şeriatındır, halkın değildir. 2. Otorite Ümmet indir. 3. Tek bir Halife nasbetmek, Müslümanlara farzdır. 4. Şerî hükümleri benimsemeye yalnızca Halife'nin hakkı vardır. Dolayısıyla anayasayı ve bütün kanunları belirleyen odur. Bu madde yönetimin ancak kendileri ile vücut bulacağı kaideleri açıklamaktadır. Bunlardan biri
Sayfa 111 - Köklü değişimKitabı okuyor
Hz. Enes (r.anh) anlatıyor: Hz. Ebû Bekir'in babası Ebû Kuhâfe (r.anh) biat etmek üzere elini uzatınca, Ebû Bekir ağlamaya başladı. Allah Resûlü (sav): “Ey Ebû Bekir, niçin ağlıyorsun?" diye sordu. Hz. Ebû Bekir: "Yâ Resûlallah! Sana uzanan bu el, babamın eli değil de, amcan Ebû Tâlib'in eli olsaydı ve bu vesile ile Allah seni sevindirseydi, daha çok memnun olurdum!' diye karşılık verdi.
152 syf.
·
Puan vermedi
Muhtemelen şuan yaşadığım hayata dair kısa bir film izledim. Sizde öyle düşünüyor musunuz? Kitabı okurken kahramanlar ve sergiledikleri davranışlar sizede tanıdık geldi mi? Kitabı okuduğum her sayfada tanıdık gelen şeylerin ard arda gözüme çarpması!! inanılır gibi değil... Bir çoğunuz kitapta fark etmişsinizdir. Din ve yalanlarla dolu bir
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2020245,5bin okunma
456 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
“Koruğ” veya “tabu” insan davranışlarının belli alanlara ya da belli normlarla ilişkili olarak kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklara denir. “Kutsal” nesnelerde olduğu gibi çelişkili bir yapısı vardır, iki karşıt anlamı da taşır. Hem "kutsal" hem "kirlenmiş" şeyler tabu olabilirler. Örneğin
Bozkırdaki Çekirdek
Bozkırdaki ÇekirdekKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20171,057 okunma
Reklam
Şeriat ve Kadın 3
Yabancı bir erkekle konuşurken hoş bir edá ile konuşmayın. Yok sa kalbinde (cinsel) hastalığı bulunan kimse cinsellik umidine kapılır... Kadınların şarkı söylemelerini ve daha doğrusu músikiyi (askeri músiki hariç) yasaklamasının bir nedeni de budur. Nitekim Ebû Da- vid'un naklettiği bir hadise göre Muhammed: Kulağın zinásı müzikidir,
2. Akabe Biatı
Medine'ye Hicret edildiği takdirde ..... ... ... Ve hak üzere bulunacaklarına dair söz verip biat etmelerini söyledi. Medineliler bu şartların hepsini kabul ederek biatta bulundular. Bunun üzerine Resulullah, kendisiyle Medineliler arasındaki irtibatı sağlamak için aralarından 12 temsilci (nakīb) seçmelerini istedi. Onlar da 9'u Hazrec kabilesinden, 3'ü de Evs kabilesinden olmak üzere temsilcilerini seçtiler. Hz. Peygamber, Hazrec kabilesinden Es'ad b. Zürâre'yi diğer 11 temsilcinin temsilcisi ve başkanı (nakībü'n-nükeba) olarak seçip tayin etti.
Sayfa 111Kitabı okudu
Tanrı’ya inanış, Tanrı’ya bağlanış iyi eder insan yüreğindeki inmeyi. “İnsanların, gözleri dalgın dalgın, çekirgeler gibi yayılmış, o çağrına koşarak göğüslerinden kalkacakları” bir güne inanmadan geçmez bu inme, insan yüreğindeki bu inme.
Bombaları etkisiz kılacak tek güç ‘İnsan sevgisi’dir. İnsana ait olan, ondan çalınan ‘sevgi’ nasıl yeniden insanın yüreğine bırakılabilecektir? Bu da, ancak insanın, yaratılış gizini anlama eğitimine başlamasıyla mümkündür.
Resim