Big-Bang öncesi Sürekli Evren (evren hep var) (kuvarklar, subatomik ögelerden oluşmuş) var. Bu dönüşüm sırasında dűşünce sistemimizin ve tüm değerlerimizin, ölçülerimizin temeli olan, Evren'i bir bütünlük içinde tutan ve Evren'in mimarisini oluşturan "Newton Yasaları" olarak bilinen yapı ve kuvvetler ortaya çıktı. Bu noktadan önce doğa yasaları oluşmadığı için, matematiksel denklemler hariç, bizim algılama sistemimiz ile daha öncesini hayal etmek söz konusu değildir. Bu evreden önce de Evren vardı; ancak başka yasalar geçerliydi. Unsur olarak 12 küsür subatomik parçacık tanımlanmıştır (mezon lepton, nötrino vs). Fotonların bu evredeki oluşum ve dönüşümleri çağdaş fiziğin en çok uğraşı alanlarından birini oluşturmaktadır. Bu dönüşüm sırasında fiziki olarak şunlar oluştu: Yapı olarak: Elektron, nötron, proton ve ara faz olarak fotonlar çıkar. Kuvvetler Olarak (Büyükten Küçüğe) Kuvvetli etkileşim (çekirdek içi kuvvetler =1), Elektromanyetik etkileşim (elektron ile çekirdek arasındaki etkileşme = 103), Zayıf etkileşim (radyoaktif etkileşme = 10-10), Kütleçekimi = gravitasyon (kütleler arasındaki etkileşme kuvvetleri = 10-49). Kısa mesafelerde kuantum kuralları geçerlidir; uzun mesafelerde tam olarak bilemediğimiz gravitasyon = Kütle çekimi kuralları geçerlidir. Evren'in temel unsurları olarak: Kütle, zaman, enerji, kuvvet ve hız ortaya çıktı ve Evren bu özellikler üzerine kuruldu.
Sayfa 119Kitabı okudu
Big-Bang öncesi evren
O güne kadar var olan atomaltı parçacıklarının (mezon, lepton, graviton, pozitron vs. bilinen 12 parçacığın) elektron, nötron ve protona dönüşmesi ile ilk olarak atomlar ve buna bağlı olarak kütle (başlangıçta element olarak sadece hidrojen) ortaya çıktı. Daha önce ağırlık diye bir ölçüm de olmayacaktı. Çünkü kütle çekimi oluşmamış olacaktı. Madde oluşurken yan ürün olarak görmemizi sağlayan ve fotosentezi yapan fotonlar oluştu. Sonuçta bir parçası olduğumuz Evren, mimarimizi oluşturan maddeler ve kuvvetler 13.7 milyar yıl önce başka bir Evren'in uzantısı olarak dönüşerek oluştu. Atomların ve elektron yörüngelerinin oluşması ile enerji aktarımı sağlandı ve böylece ısı ve sıcaklık ölçülür hale geldi. Gittikçe azalan kütleçekiminden dolayı Evren'i oluşturacak hacim ortaya çıktı ve böylece hız bir parametre olarak evrensel yasaların içine girmiş oldu. Daha sonra hidrojenin yıldızlar, novalar ve süpernovalarla nükleer olarak bir çeşit pişirilmesi ile 92 (+) element oluştu.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Big-Bang öncesi
Kuramsal çalışmalar, başka yasaların geçerli olduğu (fermiyon, gluyon, graviton, kuark, pozitron, nötrino, mezon, leptonların vd. egemen olduğu bir Evren'den; atom düzenine geçilen, Newton yasaları olarak bilinen (yani kütlenin, zamanın, kuvvetin ve hızın) yasaların egemen olduğu bir Evren'e geçişte Higgs Bozonları diye bir parçacığın çıkabileceği hesaplandığı için, bu bozonun deneysel olarak saptanması gündeme gelmiştir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Big Bank...
Big Bang ile ilgili bilgimiz Planck zamanına kadar gitmekte dir . Planck zamanı , Big Bang'ten sonraki 10-üzeri 43 saniyedir . Bu sa yıyı yazmaya üşenmezseniz şöyle de yazabilirsiniz : 0.000000000 0000000000000000000000000000000001 saniye . Hawking de bilgimizin buraya kadar gittiğini kabul etmekte , fakat Big Bang başlangıcı ile bu zaman dilimi arasındaki bilin mezlikten rahatsızlık duymaktadır . Bu zaman diliminde sıcaklık 10 üzeri 32 Kelvin gibi müthiş bir değere ulaşmaktadır (4 trilyon) . Bu sıcaklık yü zünden , kütle çekim kuvveti , nükleer kuvvet ve elektromanyetik kuvvetlerin hepsi birleşmekte ve zamandan öncesi bilimsel olarak tanımsız olmakta, fizik kuralları durmaktadır.
Sayfa 107Kitabı okudu
Big Bang öncesi?
Öncesi yok. Koca bir boşluktan oluşan ve zamanla dolmaya başlayan bir uzaydan bahsetmiyoruz. Büyük patlama uzayın bile var olmadığını gösteriyor. Anlamıyor musunuz, uzay bu patlamayla var oldu. İzafiyet teorisi de zaman ve mekanın bir madalyonun iki yüzü olduğunu söylüyor, değil mi? Eğer durum buysa bunun mantıklı tek bir sonucu olabilir: Eğer uzay Büyük Patlama'yla meydana geldiyse, zaman da öyle meydana gelmiştir. Zaman var olmadığı için de 'öncesi' diye bir şey yoktur. Zaman mekanla, mekan da Büyük Patlama'yla başlamıştır.
Sayfa 284 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu
Planck zamanı
Big Bang ile ilgili bilgimiz Planck zamanına kadar gitmektedir. Planck zamanı, Big Bang’ten sonraki 10 üzeri -43 saniyedir. Bu sayıyı yazmaya üşenmezseniz şöyle de yazabilirsiniz: 0.0000000000000000000000000000000000000000001 saniye..... Bu zaman diliminde sıcaklık 10 üzeri 32 Kelvin gibi müthiş bir değere ulaşmaktadır. Bu sıcaklık yüzünden, kütle çekim kuvveti, nükleer kuvvet ve elektromanyetik kuvvetlerin hepsi birleşmekte ve bu zamandan öncesi bilimsel olarak tanımsız olmakta, fizik kuralları durmaktadır.
Reklam
Bir gün üç seçkin kişi; Lemaitre, Einstein ve Hubble California Teknoloji Enstitüsü'nde bir araya geldiler. Lemaitre, burada Big Bang teorisini adım adım anlattı. Evrenin başlangıcının bir "ilk atom" olduğunu, sonra bu teklilliğin parçalanarak birbirinden ayrıldığını, evrenin sürekli genişlediğini, bunu tersine sararsak da aynı sonucu kavrayacağımızı, evrenin öncesi olmayan bir günde yaratıldığını söyledi. Gerekli bütün matematik hesapları yapmıştı, dinleyicilerden olan Hubble'ın verilerini, diğer bir dinleyici Einstein'ın formülleriyle birleştiriyordu. Lemaitre, söyleyeceklerini bitirdiğinde kulaklarına inanamadı, Einstein ayağa kalkmış ve duyduklarının, o güne kadar dinlediği en güzel ve en tatmin edici anlatım olduğunu kabul etmişti.
"Bugün biliyoruz ki, kütlesel çekim kuvvetinin her zaman etkili olduğu sonsuz genişlikte durağan bir evren modeli olanaksızdır. Yirminci yüzyıl öncesi, evrenin genişlemekte ya da büzülmekte olduğunun hiç önerilmemiş olması, o zamanın genel düşün ortamı için ilginç bir saptama. Genel inanışa göre evren ya sonsuzdan beri hiç değişmeyen bir durumda varlığını sürdürmekteydi, ya da geçmişte bir anda az çok bugün gözlemlediğimiz biçimde yaratılmıştı." S.Hawking
Zaman algısı big bang öncesi de vardı
Patlamayla Evren genişlemeye ve dolayısıyla kütle çekimi (gravitasyon) azalmaya başlamış, böylece geleceğe akan zaman parametresi Evren'in yapısına girmiştir. Ara faz olarak da fotonlar oluşmuştur.
Lemaitre, Einstein ve Hubble buluşuyor
Lemaitre, burada Big Bang teorisini adım adım anlattı. Evrenin başlangıcının bir "ilk atom" olduğunu, sonra bu tekilliliğin parçalanarak birbirinden ayrıldığını, evrenin sürekli genişlediğini, bunu tersine sararsak da aynı sonucu kavrayacağımızı, evrenin öncesi olmayan bir günde yaratıldığını söyledi. Gerekli tüm matematik hesaplarını yapmıştı, dinleyicilerinden olan Hubble'ın verilerini, diğer bir dinleyici Einstein'ın formülleriyle birleştiriyordu. Lemaitre, söyleyeceklerini bitirdiğinde kulaklarına inanamadı, Einstein ayağa kalkmış ve duyduklarının, o güne kadar dinlediği en güzel ve en tatmin edici anlatım olduğunu kabul etmiştir.
Reklam
Big Bang ve öncesi
David Darling "Zaman yoktu, Uzay yoktu...Madde ve enerji de yoktu... Hiçbir şey yoktu...En küçük bir nokta, boşluk bile yoktu. Bu yokluktan küçücük, olağanüstü küçüklükte bir kıpırtı belirdi... Ufac›k bir titreme... Hafif bir dalgalanma, belli belirsiz bir girdap...Bu kozmik kutunun kapaği açıldı ve alt›ndan yaratılış mucizesinin filizleri belirdi..."
Hawking yirminci yüzyıldan evvel hiç kimsenin evrenin genişlemekte olduğunu anlayamamasına (Newton’un bile) şaşırmakta ve şöyle demektedir: “Bugün biliyoruz ki, kütlesel çekim kuvvetinin her zaman etkili olduğu sonsuz genişlikte durağan bir evren modeli olanaksızdır. Yirminci yüzyıl öncesi, evrenin genişlemekte ya da büzülmekte olduğunun hiç önerilmemiş olması, o zamanın genel düşün ortamı için ilginç bir saptama. Genel inanışa göre evren ya sonsuzdan beri hiç değişmeyen bir durumda varlığını sürdürmekteydi, ya da geçmişte bir anda az çok bugün gözlemlediğimiz biçimde yaratılmıştı.”
Resim