Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İslam ve İslamcılık
Modern bir hareket olarak İslamcılık, İslam'ın hükmü şahsiyetini koruyarak Sekülerizmle "iki taraf" olarak işbirliği içine girmek yerine, "dünyevi bir din" üretmeyi tercih ederek iki sonuç elde etmiştir: edebiyattan tefsire, sanattan siyasete, bilim ve felsefeden dil ve kültüre uzanan devasa bir medeniyet dini olan İslam'ın yerine, modernizmin dünyevileşme ideolojisinin türevi sayılabilecek "İslamcılık dinini" oluşturmuştur. Bu din seküler ve materyalisttir. Kutsallığını yitirmiştir.
Sayfa 172
çünkü bizim dışımızda var olan şeyleri tanıyamayız, bilemeyiz. Bu düşünüş tarzının sonucu şudur: Bilinemezci, bilimi kabul eder ve ancak doğadan bütün doğaüstü güçleri çıkarıp atmak koşuluyla bilim yapılabileceğinden, bilim karşısında materyalisttir. Ama eklemekte acele eder ki bilim, bize ancak görünüşleri verir ve öte yandan, gerçekte maddeden başka bir şey bulunmadığını, ya da hatta maddenin var olduğunu, ya da tanrının var olmadığını, hiçbir şey tanıtlamaz. İnsan aklı bu konuda hiçbir şey bilemez, öyleyse bu konulara burnunu sokmamalıdır. Dinsel inanç gibi "kendinde şeyleri" bilmenin başka yolları varsa, bilinemezci, bunu da bilmek istemez ve bunu tartışma hakkını kendinde bulmaz. Demek ki bilinemezci, yaşamın gidişine ve bilimin yapısına gelince materyalisttir; ama materyalizmi olumlamaya cüret edemeyen, her şeyden önce idealistlerle sorun çıkarmamaya çalışan ve dinle çatışma haline girmemeye özen gösteren bir materyalisttir. "Utangaç bir materyalisttir."
Reklam
"Bilinemezci, bir bilim adamı olduğu ölçüde, herhangi bir şey bildiği ölçüde, bir materyalisttir; biliminin dışında, hiçbir şey bilmediği alanlarda, bilgisizliğini Yunancaya çevirmekte ve ona agnosticism (bilinemezcilik) demektedir."
«Bütün bilim kendisini son tahlilde ona savlarının kanıtını ya da tersini verecek olan deney ve gözleme dayandırdığı ölçüde, doğası gereği materyalisttir.»
Davies’in, modern bilimin sonunda materyalizmi tasfiye ettiği iddiasını kabul edersek, geriye ne kalır? “Saf bilim” mi? Ama bilimciler kendi inceleme konularına bir ön metodoloji, genel ilke ve varsayımlar olmadan eğilemezler. Yalnızca olgulara atıf yapmak faydasızdır, çünkü olgular kendilerini seçemezler. Uygun bir hipoteze nasıl varacağız? Olgular nasıl yorumlanacak? Bir kez bu soruları sormaya başladığımızda, felsefe alanına ya da en azından felsefenin geçerliliğini hâlâ koruyan kısımlarının, yani bilimin metodolojisiyle ilgili kısımların alanına gireriz: biçimsel mantık ve diyalektik. Materyalizme gelince, tüm bilim kendisini son tahlilde ona savlarının kanıtını ya da tersini verecek olan deney ve gözleme dayandırdığı ölçüde, doğası gereği materyalisttir.
Sayfa 9 - Tarih Bilinci YayıneviKitabı okudu
Balzac, kavramın ortaya çıkışından çok önce (Trompe la Mort'da¹, forsa mahkûmunun kişiliğinde) nihilisttir, ikbal avcısı ve oportünisttir (Rastignac), özgecidir (Goriot ve daha başka sayısız kahramanı), materyalisttir (Bianchon), pozitivisttir ve felsefi anlamda düşünülebilecek daha başka her şeydir. Gerek Gall'in frenolojisiyle², gerekse zamanının biyoloji ve kimya alanındaki kuramlarıyla yoğun düzeyde ilgilenmiş, düşünme eyleminin önündeki bütün olasılıkları aklının kıvraklığıyla özümseyip işlemiştir. Daha sonra, yazmaya oturduğunda, bütün bunlar kaynayan paradokslar, pırıl pırıl doğrular, esprili özetler, kolaylıkla belitlere dönüşebilecek nitelikte olmak üzere kafasından fışkırıvermiştir; fakat Balzac o aceleci üslubu içerisinde, bu belitleri işleyip yasalara dönüştürmek ya da bir dünya görüşüne temel yapmak için hiçbir zaman çaba harcamamıştır.→ ¹ Goriot Baba'daki karakterlerden Vautrin'in takma adı. Kitabın Türkçe çevirisinde Azrail-Çatlatan olarak geçmiştir. ² Frenoloji ya da kafatası bilimi: İnsanın kafatasına bakarak karakter ozelliklerini çıkarmayı konu edinen bilim dalı.
Sayfa 72 - 73 Can Yayınları ModernKitabı okudu
Reklam
Bilim Üreten Üniversitelere neden saldırılır?
Sevgili Gençler! Üniversite yerleşkesinin dışına çıkıp ülke genelinde olup bitenleri görüp kavramadan, Kaçak Saraylı Caligula ve avanesinin okulunuza, dolayısıyla da size neden saldırdığını anlayamazsınız... Kayyum Rektör Melih Bulu'nun misyonunu anlayamazsıniz. ABD, Ingiltere ve Siyonist İsrail tarafından Türkiye'de iktidar tepesine
Bilim insanı denen kişi en azından bilimle meşgul olduğu süre boyunca, o kadar materyalisttir. ki-bilimin etkisi, dinin kabul edilmesi gerektiği anlayışına ters düşmektedir.
Materyalizmlerini mantıksal sonuçlarına kadar vardıramayan bilginler
Laboratuvar içinde materyalisttir bu bilginler, ama laboratuvardan dışarı adım atar atmaz idealist, mümin ve dindar kesiliverirler. Gerçekte, fikirlerini bir düzene sokmak istemeyen ya da beceremeyen bilginlerdir bunlar. Sürekli çelişme ve çatışma halindedirler kendi kendileriyle ve zorunlu olarak materyalist bir nitelik taşıyan çalışmalarını felsefî düşüncelerinden ayrı tutarlar. Bunlar, maddenin varlığını inkar etmemekle birlikte, şeylerin gerçek mahiyetini bilmeye kalkışmanın gereksiz olduğu düşüncesindedirler. Bilim adamıdırlar ama, imkânsız şeylere hiçbir kanıt ve ispat olmaksızın inanırlar.
Sayfa 90 - Sosyal YayınlarKitabı okudu
Öyleyse, o bir bilim adamı olduğu, herhangi bir şeyi bildiği ölçüde, bir materyalisttir; ama bilimin dışında hiçbir şey bilmediği alanlarda, bilisizliği Grekçeye çevirir, ve buna, bilinmezcilik adını verir.
Reklam
112 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Marksizm'in ışığında Diyalektik
“Kapitalizmin iç çelişkisi nedir? Bu çelişki şudur: Maddesel malların üretim biçiminin ‘toplumsal/ortaklaşa’ bir duruma gelmesine karşın, üretim araçları üzerindeki mülkiyetin ‘özel’ olmakta devam etmesi...” Okumadan önce bu kadar kapsamlı bir konunun bu kadar sayfaya sığdırılabileceğini tahmin etmemiştim. Birazdan okuyacağınız incelemede, 110
Felsefe - Bilim ve Din
Felsefe - Bilim ve DinRene Maublanc · Evrensel Basım Yayın · 201629 okunma
Bugün bilişsel bilimde neredeyse herkes materyalisttir.
Sayfa 64 - Metis
15’inci Yüzyıla kadar bilim ve teknolojide Avrupa’yla Osmanlı kafa kafaya denkti. Bu yüzyıldan sonra Batı, Burjuva Devrimlerine doğru yani ileriye doğru sürekli yol aldı. Ve Burjuva Devrimleri gerçekleşti, ilkin İngiltere’de… 16’ncı Yüzyılın başında bu devrim İngiltere’de tamamlandı. Sonrasında, Avrupa’ya sıçradı. Ve bildiğimiz gibi, İngiltere’den
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.